Tutuklu milletvekilleri için oluşturulan çalışma grubu haftaya tekrar toplanacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) tutuklu milletvekilleri için AK Parti, CHP ve BDP tarafından oluşturulan çalışma grubunun ilk toplantısında Anayasa değişikliği için uzlaşma çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Tutuklu milletvekilleri için oluşturulan çalışma grubu haftaya tekrar toplanacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) tutuklu milletvekilleri için AK Parti, CHP ve BDP tarafından oluşturulan çalışma grubunun ilk toplantısında Anayasa değişikliği için uzlaşma çıktı. Uzlaşmaya göre bir milletvekilinin sorgulanması, gözaltına alınması ve tutuklanabilmesi için Meclis'te üçte iki çoğunluk sağlanması gerekiyor. Anayasa değişikliği yapıldığında ise MHP'nin tutuklu milletvekili Engin Alan serbest kalacak. Toplantıda uzlaşılan konular, AK Parti, CHP ve BDP Gruplarında görüşülecek, ardından çalışma grubu bir hafta sonra yeniden toplanacak.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart ve BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın katıldığı ve yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından açıklamalarda bulunan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, "Yasama sorumsuzluğu fıkrasını aynen kabul ettik. Sövme fiilleri ile onları iç tüzük hükümleri ve disiplin soruşturması hükümlerine tabi tutuyoruz. Bunun dışında da milletvekilinin yakalanması, gözaltına alınması, sorgulanması ve tutuklanması Meclis'in üçte iki oyla vereceği izne bağlıyoruz. Bu çerçevede düzenleme getiriyoruz. Bunun devamında da tutuklu milletvekilleriyle ilgili geçici bir madde düzenlemesiyle yürürlük maddesiyle mevcut yargılamaları açısından durdurulmasını ve devamında da infaz aşamasına gelenler de dönem sonuna ertelenecek." dedi.

Anayasa değişikliğinin ardından Engin Alan'ın serbest kalıp kalmayacağına ilişkin soruya Kart, "Engin Alan, Anayasa değişikliğinin ardından serbest kalacak. Sabahat Tuncel kararı ise dönem sonuna bırakılacak." karşılığını verdi.

Tutuklu milletvekilleriyle ilgili olarak geçici madde düzenlemesi, yürürlük maddesiyle mevcut yargılamalar açısından durdurulmasını ve infaz aşamasına gelenlerin de dönem sonuna ertelenmesini düzenlediklerini anlatan Kart, yasama sorumsuzluğunu birinci fıkra olarak düzenlediklerini ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu'ndaki fıkrayı kabul ettiklerini kaydetti.

Anayasa'nın 83. maddesinin aşağı yukarı tümüyle değiştirildiğini dile getiren Kart, "Bununla birlikte 83 ile bağlantılı olarak 84/2'de bağlı bir düzenleme oluyor. 83. maddede artık 14. maddede atıf olmayacak. Birinci fıkra olarak, yürürlük noktasında da devam eden soruşturmalar, yargılamalar açısından durdurulacak, ikinci fıkra olarak infaz aşamasına gelen milletvekillerinin o infazı dönem sonuna bırakılacak." şeklinde konuştu.

Çalışmaların bittiğini, bunları her partinin gruplarıyla paylaşacağını ifade eden Kart, Engin Alan ve Sebahat Tuncel'in infazın durdurularak, dönem sonuna bırakılacağını söyledi. İnfazın dönem sonuna erteleneceği ancak seçilme yeterliliğinin kaybedileceğinin hatırlatılması üzerine ise Kart, bu konu üzerinde bir değerlendirme yapmadıklarını, teknik bir boşluk doğabileceğini vurguladı. CİHAN

Yorumlar