"Türkiye'de dinlemeler, bekçi düzeyindedir, herkes dinleniyor"

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Türkiye'de dinlemelerin bekçi düzeyinde olduğunu ve herkesin dinlendiğini savundu.

Google Haberlere Abone ol
"Türkiye'de dinlemeler, bekçi düzeyindedir, herkes dinleniyor"

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Türkiye'de dinlemelerin bekçi düzeyinde olduğunu ve herkesin dinlendiğini savundu.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) İnsan Hakları ve Adalet Komisyonu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'i makamında ziyaret etti. Ziyarette heyet hasta mahkumların sorununun çözülmesini istedi. Ziyaret sonrası ise BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ve üyeler Meclis'te bir basın toplantısı düzenledi.

Bugün bazı basın yayın organlarına yansıyan dinleme iddialarıyla ilgili bir soruya BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, "Bizi şaşırtan bir durum yok. Doğuştan zaten potansiyel suçlu olduğumuz için hep dinlendik. Bu dinlemeler yapılıyordu. TİB düzeyine düştü." dedi.

Dinlemeye ilişkin gizli yönetmelik olduğunu ve istemelerine rağmen verilmediğini dile getiren Kaplan, dinlemelerin yüzde 85ini kamu görevlilerinin yaptığını belirterek önleyici dinlemeleri Emniyet, MİT, Jandarla gibi kurumların yaptığını savundu.

"Türkiye'de dinlemeler, bekçi düzeyindedir, herkes dinleniyor." diyen Kaplan, "İdari, yargısal ve siyasal denetimin konması hukuk devletinin gereğidir. Bunlar suç. Savcılar niye seyrediyor; paralel polisler yapıyordu, diğer polisler niye birşey yapmıyor. Bunlar gıdasını Terörle Mücadele Kanunu'ndan alıyor. Gereğini yapacaklar. Birşey çıkmaz, birbirlerini açıklarlar; o kadar." şeklinde konuştu.

"CUMHURBAŞKANI'NDAN HENÜZ GÖRÜŞMEYE İLİŞKİN BİR CEVAP ALAMADIK"

Ziyarete katılan Akın Birdal ise cezaevindeki hasta mahkumlara ilişkin hazırladıkları raporu sunmak için Cumhurbaşkanı, Meclise Başkanı ve Adalet Bakanına sunmak üzere başvurduklarını ifade etti. Meclis Başkanı ile görüştüklerini dile getiren Birdal, ancak Cumhurbaşkanı'ndan henüz görüşmeye ilişkin bir cevap alamadıklarını kaydetti.

Meclis Başkanı'nın somut bir öneri sunup sunmadığına ilişkin bir soruya Birdal, "Ne yazık ki olmadı. Yasalara dayalı, Anayasaya bağlı düzenlemeler yapılması gerektiğinden yakındılar. Uzlaşma Komisyonu'ndan bir mutabakat yapılmadığından yakındılar." değerlendirmesinde bulundu. 15 maddesi Anayasaya aykırı bir kanuni düzenlemeyi Cumhurbaşkanı'nın onaylayıp onaylamayacağını sordu.

Osman Akdağ'ın kızı ise babasının 65 yaşında olduğunu belirterek yaşadığı sıkıntıları anlattı. Hükümlü ve tutukluların ailesi olarak artık anne ve babasız olarak yaşamak istemediklerini vurguladı. 15 yıldır babası yaşamanın çok zor olduğuna dikkat çekti. Sadece açık görüşlerde babalarını ziyarete gittiklerini söyledi.


CİHAN

Yorumlar