Türkiye'den Esad'lı geçiş sürecine yeşil ışık

Başbakan Binali Yıldırım yabancı ülkelerin basın temsilcileriyle yaptığı görüşmede, Suriye'de Esad'lı bir geçiş sürecine yeşil ışık yaktı. Yıldırım, Suriye'nin geleceğinde ise Esad'a yer olmadığını bir kez daha tekrarladı.

Google Haberlere Abone ol
Türkiye'den Esad'lı geçiş sürecine yeşil ışık
Suriye'de altıncı yılına girmek üzere olan iç savaş konusunda Türkiye'nin politikasında önemli bir değişiklik sinyali geldi. Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin Suriye politikasında önemli bir değişikliği bugün ilk kez dünyaya duyurdu. Başbakan Yıldırım, aralarında ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Çin, Japonya ve Katar'ın yer aldığı ülkelerde yayın yapan ajans, televizyon ve gazete temsilcileriyle kahvaltılı toplantıda buluştu. Başbakan Yıldırım, görüşmede Suriye konusuna da değindi. Yıldırım, Türkiye'nin Suriye'de 5-6 ay içinde daha aktif bir şekilde rol alabileceğini söyledi. Yıldırım, Suriye'nin geleceğinde Esad'da yer olmadığını belirterek Esad'lı bir geçiş sürecine ise yeşil yaktı. 

ESAD'IN SURİYE'NİN GELECEĞİNDE YERİ YOK

Konuşması yabancı basın kuruluşları tarafından da son dakika gelişmesi olarak duyrulan Başbakan Yıldırım toplantıda özetle şunları söyledi: ABD'den Gülen'in iadesiyle ilgili sürecin hızlandırılmasını istedik. ABD stratejik ortağımız, düşmanımız değil. Önümüzdeki 6 ay içinde Suriye konusunda Türkiye daha aktif bir rol oynayacak. Suriye'nin etnik temelde bölünmesine izin vermeyeceğiz. Bu, Türkiye için çok önemli. Esed geçiş döneminde bir muhatap alınabilir ama Suriye'nin geleceğinde yeri olamaz. İran, Körfez ülkeleri, ABD ve Rusya'nın ortak katılımıyla Suriye'de çözüm bulunması için çalışılabilir.



TOPLANTI İKİ SAAT SÜRDÜ

Vahdettin Köşkü'nün bahçesinde düzenlenen toplantı, basına kapalı yaklaşık 2 saat sürdü. Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de katıldı. Toplantıda, AA İngilizce, AA Arapça, Associated Press, AFP, Reuters, DPA, Xinhua, Bloomberg, CNN International, ARD, Al Jazeera Arapça, France 24, TRT World, Al Araby TV Network, The Wall Street Journal, The New York Times, Asahi Shimbun, Süddeutsche Zeitung, Le Figaro, Daily Sabah, Hürriyet Daily News ve The Times'ın temsilcileri yer aldı.

Yorumlar