Telefonunuz Çalındığında İlk Yapmanız Gereken

Cep telefonunuz çalındı ya da kaybettiyseniz ilk yapmanız gereken BTK'nın 0312 294 94 94 numaralı İhbar Merkezini aramak.

Google Haberlere Abone ol
Telefonunuz Çalındığında İlk Yapmanız Gereken

Cep telefonları hırsızlar sebebi ile çalınan veya kaybeden vatandaşların ilk yapması gerekenler;

BTK İHBAR MERKEZİNİ ARAYIN

Cep telefonları çalınan şahısların cep telefonlarını iletişime kapattırabilmesi için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) içerisinde kurulmuş 7 gün 24 saat hizmet sağlayan 0312 294 94 94 numaralı telefondan Bilgi ve İhbar Merkezini araması gerekiyor. Merkeze IMEI numaranızı, hüviyet bilgilerinizi ve telefonunuzu en son kullandığınız vakti bildirmeniz şeklinde verdiğiniz bilgilerin doğrulanması mecburiyetinde telefonunuz siyah listeye alınıyor. Böylece iletişime kapattırılan cihazın bir başkasına ilişkin SİM kart takılarak kullanılması engelleniyor. Bilgi ve İhbar Merkezine ihbar edilen telefonlara kapatılma öncesinde cihazın çalıntı bulunduğu ve cihazın en yakın kolluk kuvvetine teslim edilmesi anlamında hukuki İkaz SMS'i gönderiliyor.

BU TELEFON ÇALINTIDIR MESAJI

İhbarın yapılması mecburiyetinde GSM şirketi sebebi ile 'Yasak Uyarı: Bu IMEI numaralı aygıt çalıntıdır, en yakın karakola teslim ediniz' şeklinde mesaj göndermekte. İhbarı bulunduktan sonra cihaza ilişkin IMEI numarası 'https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama' adresinden sorgulandığında 'çalıntı ihbarı oluşturulmuş cihaz' şekilde görünmekte.

IMEI NUMARANIZI BİR YERE NOT EDİN

Bu ihbarı süratli bir şekilde yapabilmek için telefonunuzun IMEI numarasını bilmemiz gerekli. O sebeple tercih ettiğimiz telefona ilişkin IMEI bilgisini gereksinim olduğunda ulaşabileceğimiz bir yere not etmeniz tavsiye ediliyor.

GSM OPERATÖRÜNÜZÜ ARAYIN

Cihazın üstündeki kendi SİM kartınızın kullanılmasını engellemek için ise GSM operatörünüzü arayarak hattınızı erişime kapattırmanız gerekiyor.

ŞİKAYETÇİ OLDUN

Hırsızlık, gasp ve kapkaç bunun şeklinde haller söz konusu ise savcılıklara yada ikametgahınızın veya olayın gerçekleştiği ilçe emniyet müdürlüğüne veya olayın gerçekleştiği ilçe emniyet müdürlüğüne başvurularak şikayetçi olunması, faillerin kovuşturulması açısından önemli.

TELEFON BULUNUNCA YAPMANIZ GEREKEN

Cihazı tekrar kendisine iletilen veya olan şahısların telefonunu hangi yolla kapattırdı ise tıpkı yolla tekrar iletişime açtırması gerekiyor. Yani telefon ile ihbarda bulunulduysa gene Bilgi İhbar Merkezinin aranması, savcılık emri ile ihbarda bulunulduysa aygıt bulununca gene savcılığa başvurulması gerekiyor.

İKİNCİ EL TELEFON ALIRKEN DİKKAT

İkinci el telefon alırken çalıntı bir cihazın size satılmaması ve Şayet satıldıysa mağdur olmamamız için önce satıcıdan TC hüviyet numarasını almalısınız. İkinci şekilde satın aldığınız cihazın IMEI numarasını E-Devlet üstünden sorgulatarak meselesi için ihbar olup olmadığını denetim edebilirsiniz. (Kaynak : Haber7)

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar