TBMM Başkanı Çiçek: Adil ve yapıcı tutum sergiledik; şimdi tutum diasporada

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin yaptığı açıklamayla ilgili adil ve yapıcı tutum sergilediklerini söyledi. Şimdi tutumun diasporada olduğunu dile getiren...

Google Haberlere Abone ol
TBMM Başkanı Çiçek: Adil ve yapıcı tutum sergiledik; şimdi tutum diasporada

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin yaptığı açıklamayla ilgili adil ve yapıcı tutum sergilediklerini söyledi. Şimdi tutumun diasporada olduğunu dile getiren Çiçek, "Biz açıkça ifade ettik; kendi tarihimizle yüzleşmeye hazırız. Bu tarihçilerin işidir. Hangi ülkenin tarihçisi bu sürece katılmak istiyorsa, elinde de ne bilgi, belge varsa ortak tarih komisyonu kuralım, bunların vereceği karara razıyız." dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Romanya Temsilciler Meclisi Başkanı Valeriu Ştefan Zgonea ile Mecliste bir araya geldi. Baş başa görüşmenin ardından yapılan heyetler arası görüşmede konuşan Çiçek, Türkiye-Romanya ilişkilerinin sıradan olmadığını ve geçen yıl 135. yılının kutlandığını hatırlattı.

Romanya'nın Avrupa Birliği (AB) üyesi olduğunu, Türkiye'nin ise üyelik müzakere sürecinin devam ettiğini dile getiren Çiçek, AB'nin vize kolaylığı getirmesi gerektiğini belirterek ortada bir adaletsizlik olduğunu ve bu konuda diyalog sürecinin başladığını kaydetti. Çiçek, Romanya'dan destek istedi.

Romanya Temsilciler Meclisi Başkanı Valeriu Ştefan Zgonea de iki ülke ilişkilerinin en yüksek düzeyde ve stratejik ortaklık boyutunda olduğunu söyledi. Bu durumun stratejik sonuçlar elde edilmesine imkan vereceğini belirten Zgonea, Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediklerini vurguladı.

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 2015-2016 dönemi üyeliği için de Romanya'dan destek isteyen Çiçek, Türkiye'nin bölgesel sorunların ortasında bulunduğuna dikkat çekti. BM Güvenlik Konseyi'nde rol almak istediklerini anlatan Çiçek, Ermeni diasporası tarafından Türkiye aleyhine karalama kampanyası yürütüldüğünü söyledi.

"Hedefin kurumlar, parlamentolar hedef kitle kamuoyları. 2015'e giderken ilişkilerimize gölge düşürecek gelişmelerin olabileceğini dikkatinize getirmek istiyorum." diyen Çiçek, şöyle devam etti: "Parlamentolar bugünü ve geleceği sağlıklı şekilde inşa etmekle yükümlü kurumlardır. Tarihi olaylara parlamentolar karar verirse dünyada da bölgede de barış mümkün değil. Biz açıkça ifade ettik; kendi tarihimizle yüzleşmeye hazırız. Bu tarihçilerin işidir. Hangi ülkenin tarihçisi bu sürece katılmak istiyorsa, elinde de ne bilgi, belge varsa Ortak Tarih Komisyonu kuralım, bunların vereceği karara razıyız. Tarihçileri, bilim adamlarını bir tarafa iterek, iç politika mülahazalarıyla, oy kaygısıyla parlamentolar karar vermeye kalkarsa diasporanın yaptığı karalamadan hiçbir ülke kendisini kurtaramaz. Romanya parlamentosundan hassasiyet bekliyoruz. Sayın Başbakan, 24 Nisan'da bu konuyla ilgili bütün dünyaya açıklama yaptı. Üzüntülerimizi bildirdik. Savaş varsa üzüntü vardır, sıkıntı vardır ve bu karşılıklıdır. Adil ve yapıcı tutum sergiledik. Şimdi tutum diasporada. Buna karşılık aynı gün Romanya Devlet Televizyonu'nda yapılan tek yanlı yayınlardan ciddi şekilde rahatsız olduğumuzu ifade etmek isterim. Romanya parlamentosunun Türkiye'yi rencide edecek bu tür girişimlere izin vermeyeceğine inanıyoruz."

"MÜKEMMEL DURUŞ"

Romanya Temsilciler Meclisi Başkanı Valeriu Ştefan Zgonea ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915 olaylarına ilişkin mesajını "mükemmel duruş" olarak niteledi ve olumlu bir siyaset sergilendiğini kaydetti. Romanya'da resmi kurumların bu konuda herhangi bir açıklama yapmadığını dile getiren Zgonea, konunun tarihçiler tarafından ele alınması görüşüne katıldıklarının altını çizdi. Zgonea, Türkiye ile Romanya arasında yüzyıllara dayanan dostluk ilişkilerinin yüzeysel değil, pragmatik olduğuna dikkat çekti.

Türk azınlığa Bükreş'te cami yapılması için arsa tahsisi sözü verildiğini de hatırlatan Zgonea, yerin kısa sürede tahsis edileceğini, kendilerinin de İstanbul'da sosyal ve kültürel merkez açmak istediklerini belirtti. Çiçek, görüşmenin sonunda, Zgonea'ya, Osmanlı döneminde Romanya ile imzalanan 1877 tarihli serbest ticaret anlaşmasının bir örneğini hediye etti. CİHAN

Yorumlar