Taraf gazetesine vergi incelemesi Meclis gündemine taşındı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Taraf gazetesine yönelik yapılan vergi incelemesini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na taşıdı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in cevaplaması istemiyle Meclis...

Google Haberlere Abone ol
Taraf gazetesine vergi incelemesi Meclis gündemine taşındı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Taraf gazetesine yönelik yapılan vergi incelemesini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na taşıdı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in cevaplaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi veren Tanrıkulu, Maliye Bakanlığı vergi müfettişleri tarafından, şubat ayı içinde yaklaşık 5.5 milyon liralık vergi cezası kesilen Taraf gazetesine üç ay sonra eksik inceleme yapıldığı gerekçesiyle yeniden vergi incelemesi yapma kararı alındığının, 20 Haziran 2014 tarihinde bildirildiğini ifade etti.

Gazeteye, aynı yıl iki kez inceleme kararı alan Maliye Bakanlığı’nın, benzer kararları yandaş medyaya yapmadığı bilinirken, söz konusu uygulamanın bir yıldırma operasyonu olduğunun düşünüldüğünü dile getiren Tanrıkulu, şu soruları yöneltti:

- 2012 yılının Aralık ayında, Taraf gazetesinin ve gazetenin sahibi Alkım Yayınları’nın geriye dönük tüm hesapları mercek altına alınmış, 14 ay süren inceleme sonucunda Taraf’ın hesaplarında bir usulsüzlük tespit edilemediği halde, satılmadığı için hurdaya verilen gazeteler üzerinden gazeteye 5.5 milyon liralık vergi cezası, 2014 yılının Şubat ayında tebliğ edilmiştir. Benzer bir ceza daha önce hangi gazeteler için kesilmiştir?

-5.5 milyon liralık cezanın tebliğ edilmesinden üç ay sonra, ikinci defa vergi incelemesi kararı Başbakanlık tarafından mı alınmıştır?

-Taraf gazetesine 5.5 milyon liralık vergi cezası kesen Vergi Müfettişi Abdullah Kiraz’ın, daha sonra terfi ettirilerek Gelir İdaresi Başkanlığı’na grup başkanı olarak atanmasının arkasında, Taraf’a kestiği ceza kararı mı yatmaktadır?

-Taraf gazetesine yönelik ikinci defa vergi incelemesi yapılması kararının arkasında, gazetenin yayın politikası mı yatmaktadır?

-Vergi cezaları, gazeteleri mevcut yayın politikalarından vazgeçirme çabasının bir parçası olarak mı devreye sokulmaktadır?

-Hükümete yönelik eleştirel tutum almayan ve kamuoyunda “yandaş” olarak tanımlanan gazetelere yönelik vergi incelemeleri ve verilen cezalar nelerdir?

-Son 5 yıl içinde hangi gazetelere, satılamadığı için hurdaya verilen gazeteler için ceza kesilmiştir?

-Taraf gazetesine yönelik inceleme ve cezaya karşın, hükmet üyesi bakanların yakınlarına ait olan şirketlere, örneğin, son 10 yıl içinde Ankara Eskişehir Yolu’nda dev bir fabrika açacak kadar büyüyen Babacan Tekstil’in son beş yılda ödediği vergiler ile vergi denetim elemanlarının yaptığı denetimlerin sonuçları nelerdir? Yapılmamasına rağmen gaz bombası atılması ve silahla ateş açılma gerekçesi nedir?

CİHAN

Yorumlar