Suudi Arabistan'tan Türkiye hamlesi

Suudi Arabistan-Türkiye ilişkilerinde yeni dönem sürpriz gelişmelerle başlıyor.

Google Haberlere Abone ol
Suudi Arabistan'tan Türkiye hamlesi

Suudi Arabistan-Türkiye ilişkilerinde yeni devir sürpriz gelişmelerle başlıyor.

Kral Selman’ın ajandasında 2013’de Riyad-Ankara içerisinde yapılan lakin bir zaman sonra iptal edilen planlar var.

Körfez medyası bu zamanlarda Türkiye ile ilgilihaberlerle çalkalanıyor. Özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kral Selman’ın davetiyle gerçekleştirdiği 28 Şubat’taki Riyad ziyaretinin peşinden Suudi Arabistan-Türkiye ilişkilerinde yepyeni bir çağa girildiği vurgulanıyor.

Bu gelişmelerden en önemlisi Türkiye ile Suudi Arabistan içerisinde 2013’te imzalanan askeri anlaşmalar var. 

Yeni Kral Selman bin Abdülaziz, veliaht prens bulunduğu 2013 Mayıs’ın da Ankara’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirmiş ve iki memleket içerisinde askeri-ekonomik anlaşmalar imzalanmıştı. Sonrasında Mısır darbesiyle patlak verici görüş ayrılığı sürecinde o anlaşmalar rafa kaldırılmıştı.

TÜRKİYE ANLAŞMALARI YENİDEN HAYATA GEÇECEK

Kral Selman, veliahtlık çağında Türkiye ile yaptığı lakin sonrasında iptal edilen o anlaşmaları tekrar yaşama geçirmeyi planlıyor. Kraliyet kaynaklarından sızan bilgilere göre Kral Selman, Türkiye ile birliktelikler meselesi için Savunma Bakanlığına getirdiği 35 yaşındaki oğlu Muhammed bin Selman’ı görevlendirdi.

Körfez medyasına göre Nisan ayı Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri açısından ciddi bir tarih. Zira Suudi Arabistan Savunma Bakanı Muhammed bin Selman’ın yani Kral Selman’ın oğlunun Nisan ayında Türkiye’yi ziyaret etmesi bekleniyor. Eğer o ziyaret gerçekleşirse 2013’teki askeri ve ekonomik anlaşmalar tekrar devreye girecek.

KRAL SELMAN YÖNÜNÜ TÜRKİYE'YE DÖNDÜ

Suudi Arabistan’da Kral Abdullah’ın ölümüyle tahta geçen Kral Selman, Türkiye ile ilişkilere ciddiyet veriyor. Mısır politikasında eski Kral’a göre Türkiye’ye daha yakın duruyor.

Bununla beraber Yemen ve Irak’taki İran yapılanması ve DAİŞ terör örgütünün faaliyetleri de Kral Selman’ı Türkiye’ye yakınlaştıran başka faktörler.

Musul’da yapılması planlanan DAİŞ operasyonunda da Suudi Arabistan’ın Türkiye’ye gereksinim duyduğu belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Riyad dönüşü “Suudi Arabistan’ın atacağı hamleler ile Mısır’da devran dönebilir” izahatsı da Arap dünyasında geniş yankı buldu.

SİSİ DESTEKÇİSİ İSİM GÖREVDEN ALINDI

Kraliyet içerisindeki Mısır darbesini destekleyen grupları tasfiye etme yoluna giden Kral Selman, ilk adımı Sisi’nin en ciddi destekçilerinden bulunan Kraliyet Divan Başkanı Halit el Tuveycri’yi görevden alarak attı.

Bununla beraber Mısır darbesine karşı bulunduğu için 2013’te görevden tahsil edilen Kabe İmamı Suud eş Şureym’i de görevine iade edildi.

Düne kadar Türkiye karşıtı görüşleriyle ön plana çıkan Velit Bin Talal’ın sahibi bulunduğu El Arab Televizyonunun Genel Yayın Yönetmeni ve tıpkı sürede Birleşik Arap Emirlikleri merkezli El Arabiya’nın yazarı Jamal Khashoggi, son bir aydır Türkiye’ye övgüler yağdırıyor.

Körfez bölgesinin en ciddi analistlerinden birisi bulunan Jamal Khashoggi, Suudi Arabistan hariç politikasının değişeceğini vurguladı ve Türkiye ile ilişkilerde yeni bir sayfa açıldığını söyledi.

Jamal Khashoggi, Ankara-Riyad içerisinde ansızın çok müşterek paydalar olduğunu ve ilişkilerin her iki ülkenin kazancı olacağına dikkat çekerek, Suudi Arabistan şekilde Türkiye ve Katar’la müşterek devinim etmeye gereksinim duyduklarını söyledi.

Suudi Arabistan-Türkiye ilişkileriyle ilgili son bir not da Musul’da yapılması planlanan DAİŞ operasyonuyla ilgili. 

Taha Dağlı - Haber 7

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar