"Suriye'de iç savaş sonrası Şam yönetimi PKK/PYD'yi kullanmaya başladı"

Kürt siyasetçi ve yazar İbrahim Güçlü, Suriye'de iç savaşın çıkmasından sonra Şam yönetiminin PKK/PYD'yi kullanmaya başladığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
"Suriye'de iç savaş sonrası Şam yönetimi PKK/PYD'yi kullanmaya başladı"

Kürt siyasetçi ve yazar İbrahim Güçlü, Suriye'de iç savaşın çıkmasından sonra Şam yönetiminin PKK/PYD'yi kullanmaya başladığını söyledi. PKK/PYD'nin de bu durumdan memnun olduğunu belirten Güçlü, "Suriye'nin en yakın müttefiklerinin de İran, Maliki Hükümeti, Hizbullah, Rusya, Çin olduğu bilinmektedir." dedi.

Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Güçlü, son dönemde Irak'ta Maliki Hükümeti ile Barzani hükümeti arasındaki sorunların yoğunlaştığını ifade etti. Kuzey Irak'ta emniyeti sağlamak için, Suriye’den geçiş yapan terör gruplarını ve ekonomiye zarar veren ekonomik kaçakçılık gruplarını engellemek için hendek kazıldığını dile getiren Güçlü, bu durumun hukuksal ve egemenlik haklarının sonucu olan bir tasarruf olduğunu kaydetti.

PKK/PYD/BDP'nin ise bu hendeğin Kürtleri böldüğünü gerekçe göstererek karşı çıktıklarını belirten Güçlü, sorunu anlama yerine kitlesel eylemle ortaya koymaya çalıştıklarını ifade etti. Güçlü, şöyle devam etti: "Bu eylemler sonucu, iki Kürt insanımızın öldürülmesinden Apoistler/Aposeverler sorumludur. Kandan, şiddetten, Kürtleri öldürmekten beslenen Apoistlerin/Aposeverlerin, eylemlerinin bir provokasyon olduğu tartışmasızdır. Bu nedenle, Kürdistan Hükümetinin, tüm duyarlı Kürt yurtseverlerinin bu provokasyonlara karşı duyarlı ve daha fazla Kürdün Apoistler/Aposeverler tarafından öldürülmesine engel neden olmalıdırlar. Apoistlerin/Aposeverlerin ve tüm Kürtlerin kaçak olmayan yollardan geçme olanakları olmasına rağmen, kaçakçıların ve terörist grupların geçmek istedikleri yollardan medet ummaları, bu hukuk dışı yollara sahip çıkmaları da, oldukça manidardır. Apoistler/Aposeverler, Kürdistan’ın bütün parçalarında hegemenonik bir güç olmak istiyor. Kürdistan’daki bütün parti ve örgütleri tasfiye etmek istedikleri tecrübelerle ve somut gelişmelerle ortaya çıkan bir gelişmedir. Apoistlerin/Aposeverlerin, Kürdistan’da saldırmadığı hiçbir parti ve örgüt yoktur. Bugün ittifak içinde olduğu Kürdistan Yurtsever Birliği de dahil bütün Kürdistan örgütlerine saldırmışlardır. Ayrıca sol Türk örgütlerine de saldırmaktan geri kalmamışlardır. PKK, binlerce Kürt yurtseverini ve yüzlerce Türk Devrimcisini de katletmiştir. Apoistler/Aposeverler, Kürdistan’da hegemonik bir güç olmak için, Kürdistan’ın bütün parçalarında kendine bağımlı örgütler kurmuşlardır. O örgütler vasıtasıyla zamansız silahlı eylemler ve provokasyonlar yaparak, o parçalardaki mili demokrat Kürt partilerinin tasfiyesini sağlamak yanında; o rejimlere bağlı olarak da kendi diktatörlüklerini kurmaya çalışmaktadırlar. PKK’nın bunu yapması, bir devlet projesi olmasından kaynaklandığı da açığa çıkan bir gerçektir."

Suriye'de iç savaşın çıkmasından sonra Şam yönetiminin PKK/PYD'yi kullanmaya başladığını dile getiren Güçlü, PKK/PYD'nin de bu durumdan memnun olduğunu ifade etti. "Suriye'nin en yakın müttefiklerinin de İran, Maliki Hükümeti, Hizbullah, Rusya, Çin olduğu bilinmektedir." diyen Güçlü, "PKK/PYD de bu ittifakın bir parçası olduğu yapısal otoriter ve Batı düşmanlığıyla on yıllardır ortada. Suriye, İran, Maliki Hükümeti, diğer müttefikler, iç savaş sürecinde PKK/PYD ile ilişkilerini geliştirmişlerdir. PKK/PYD yöneticileri de son zamanlarda Maliki Hükümeti ile daha sıkı ilişki geliştirmiş ve Maliki Hükümetinin desteğini almıştır." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar