'Soma'da hükümetin tüm yöneticilerinin doğrudan payı var, gereğini yapmalılar'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, 13 Mayıs’ta Soma’da 301 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan felaketin sorumlusunun sadece işletmenin sahibi ve yöneticileri değil, AKP hükümeti de olduğunu söyledi. Başta Başbakan,...

Google Haberlere Abone ol
'Soma'da hükümetin tüm yöneticilerinin doğrudan payı var, gereğini yapmalılar'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, 13 Mayıs’ta Soma’da 301 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan felaketin sorumlusunun sadece işletmenin sahibi ve yöneticileri değil, AKP hükümeti de olduğunu söyledi. Başta Başbakan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olmak üzere hükümetin tüm yöneticilerinin bu felakette doğrudan payı bulunduğuna dikkat çeken Tanrıkulu, bu felaketteki payları dolayısıyla da gereğini yapmaları gerektiğini vurguladı.

Yazılı bir açıklama yapan Tanrıkulu, 2002 yılından beri iktidarda olan AKP hükümetinin madenciyi değil onu köle gibi çalıştıran işletmeciyi savunduğu, koruduğu, palazlandırdığı ve her türlü suçuna iştirak ettiğinin açık olduğunu savundu. Yıllardır çeşitli vesilelerle CHP milletvekillerinin gündeme getirdiği Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (İLO) 176 numaralı 'Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi'nin AKP hükümeti tarafından imzalanmadığını belirten Tanrıkulu, İLO’nun ilgili maddesini imzalamamaya direnmenin, maden işçisini bile bile ölüme sürüklemek olduğuna dikkat çekti.

11 Ocak 2012'de Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya’nın konuyla ilgili soru önergesine Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in "176 sayılı ILO sözleşmesi Yeraltı ve Yerüstü Maden İşletmelerinde Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği ve Sondajla Maden Çıkarılan İşletmelerde Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği incelendiğinde bahse konu sözleşme ile paralellik arz ettiği hatta çok daha kapsamlı hükümler içerdiği görülmektedir." şeklinde cevap verdiğini aktaran Tanrıkulu, şöyle devam etti: "Madem Faruk Çelik’in andığı yönetmelikler İLO 176’dan daha kapsamlı, o halde Soma’da 301 insan nasıl öldü? Denetimler yapıldıysa, göz göre göre gelen bir felaketin önüne neden geçilmedi? 13 Mayıs’ta Soma’da 301 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan felaketin sorumlusu sadece işletmenin sahibi ve yöneticileri değil, AKP hükümetidir de. Başta Başbakan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olmak üzere hükümetin tüm yöneticilerinin bu felakette doğrudan payı bulunmaktadır. Bu felaketteki payları dolayısıyla da gereğini yapmaları gerekmektedir."

Meclis grup konuşmasında felaketteki sorumluluğundan ötürü özür dileyeceğine etrafa öfke ve nefret saçan Başbakan'ın, suçunu örtmeye çalışanların tipik tavırlarını sergilediğini anlatan Tanrıkulu, Soma’daki felaket sadece Soma’da değil, tüm Türkiye’de derin bir yara açtığını ifade etti. Bu yaranın sarılması hayatını kaybeden işçilerin ailelerine verilecek destekle sınırlı kalamayacağının altını çizen Tanrıkulu, şunları dile getirdi: "Çünkü hâlihazırda Türkiye’deki binlerce maden işçisi benzer tehlikeyle karşı karşıyadır. Dolayısıyla AKP hükümetinin yapması gereken öncelikli görevlerden biri İLO’nun ilgili maddesini derhal imzalamak ve bu sözleşme kapsamında tüm yükümlülüklerini yerine getirmek, işletmecinin de sorumluluğunu yerine getirmesi için sıkı denetimlere tabi tutmaktır. Aksi takdirde bundan sonra gerçekleşecek her maden işçisi ölümünden yine bizzat AKP hükümeti sorumlu olacaktır." CİHAN

Yorumlar