"Seçim sonuçları sandık bazında açıklanmalı"

Hukukun Egemenliği Derneği Genel Başkanı A. Erdem Akyüz, seçim sonuçlarının sandık bazında açıklanması gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
"Seçim sonuçları sandık bazında açıklanmalı"

Hukukun Egemenliği Derneği Genel Başkanı A. Erdem Akyüz, seçim sonuçlarının sandık bazında açıklanması gerektiğini söyledi.

Son yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimi'nde ve önceki seçimlerde, seçim sonuçlarına ve uygulanan Bilgisayar Destekli Seçim Sistemleri’ne (SECSİS) büyük ve önemli eleştirilerin yöneltilmesi, bütün isteklere rağmem ‘sandık bazında’ seçim sonuçlarının açıklanmaması üzerine yazılı açıklama yapan Akyüz, seçim sonuçlarının sandık bazında açıklanması gerektiğini ifade etti.

Akyüz, seçmenlerin, seçim süreci sonunda, oy kullandıkları sandık başında toplandığı ve o sandıkta kullanılan oyların toplam ve dağılımı hususunda bilgi sahibi olduklarına işaret ederek, ‘Sandık görevlileri ve müşahitler de o sandıkta kullanılan oyların dağılımı hakkında resmi tutanak almaktadırlar. Seçim sonuçlarının sandık bazında açıklanması halinde, o sandıkta kullanılan oyların sağlıklı bildiriminin yapılıp yapılmadığını kontrol etmek mümkün olacaktır. Ancak seçim kurulları, sandık bazında seçim sonuçlarını açıklamamakta, il ve ilçe toplamında kullanılan oyların toplamını açıklamaktadırlar. Bu durumda, sandıklarda kullanılan oyların, sağlıklı bir şekilde ulaşıp ulaşmadığını kontrol imkanı bulunmamaktadır. Anayasa ve seçim yasaları uyarıca sandık bazında seçim sonuçlarının açıklanması bir zorunluluktur. Her türlü şüphe ve şaibeden uzak bir sonuca varılması için ilgili kurullara ve Yüksek Seçim Kurulu'na, seçime ilişkin bilgilerin sandık bazında açıklanması çağrısı yapıyoruz.” dedi.
CİHAN

Yorumlar