Sebahat Tuncel: Başbakan’ın ifadeleri yeni ölümlere zemin hazırlıyor

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel, İstanbul Okmeydanı’nda çıkan olayların ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Her ölen için cenaze töreni mi düzenleyeceğiz.’ şeklindeki sözlerini eleştirdi....

Google Haberlere Abone ol
Sebahat Tuncel: Başbakan’ın ifadeleri yeni ölümlere zemin hazırlıyor

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel, İstanbul Okmeydanı’nda çıkan olayların ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Her ölen için cenaze töreni mi düzenleyeceğiz.’ şeklindeki sözlerini eleştirdi. Tuncel, “Okmeydanı için,‘Polisimiz nasıl sabrediyor?’ diyor. Gezi olayları sırasında, ‘Biz polisler için her şeyi yaptık. Polis destan yazdı, kahramanlık yaptı.’ diyor. 17 Aralık operasyonunda da diyor ki, ’20 kişi evi basıyorsun elinde tespihler külhanbeyi gibi. Bunun hesabını soracağız.’ Kendilerine gelince polisin bunun hesabını vereceğini, yurttaşa geldiğinde polisin kahramanlık yaptığını, destan yazdığını ifade ediyor. Başbakan’ın bu ifadeleri yeni ölümlere zemin hazırlıyor." diye konuştu.

HDP Eş Genel Başkanı Tuncel, Parti Meclisi toplantısı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Sözlerine Manisa Soma’da yaşanan ve 301 kişinin ölümüyle sonuçlanan maden kazasıyla başlayan Tuncel, Başbakan’ın işçi ölümleriyle ilgili 1800’leri örnek göstermesine tepki gösterdi. Tuncel, “AK Parti hükümeti, özelleştirme politikaları, taşeron sistemi ve neoliberal politikalar nedeniyle Türkiye’yi daha çok işçi pazarını dönüştüren, kölelik sisteminde çalıştıran bir zihniyetle yaşanan bu katliama zemin hazırlamıştır. Bu durumda olan birçok maden ve inşaat var. Bir çok alanda da benzer sorunlarla karşılaşıyoruz. Başbakan’ın 1800’lü yıllara gönderme yapması boşuna değildir. Başbakan o zihniyette kalmıştır. Biz 2015 yılında olmamıza rağmen bu ülkenin Başbakanı 19 yüzyılın zihniyeti ile işçi sınıfına ve Türkiye koşullarına yaklaşıyor. Biz zihniyeti eski olan bir Başbakan’ın yönetimine mecbur değiliz. Eskiyi göstererek 300 yıllık süreçten hiçbir deneyim almamak, hiç ders çıkarmamak da herhalde Türkiye’ye mahsus bir durum.” dedi.

BERKİN’İN HESABINI SORACAĞIZ

Okmeydanı’nda yapılan Berkin Elvan eylemlerinde iki kişinin öldürülmesi hakkında değerlendirmelerde bulunan Eş Genel Başkan Tuncel, Başbakan’ın Elvan için sözlerine sert tepki gösterdi. Tuncel şöyle devam etti: “Berkin Elvan’ın ölümünden beri orada protestolar yapılıyor. Bunu engellemek için güvenlik güçleri kendi yetkisini kullanıyor. Başbakan dün vicdanları yaralayan bir konuşma yaptı. Elvan için, ‘Ölmüştür gitmiştir, bunun hesabını neden soruyorsunuz?’ Biz Başbakan’a diyoruz ki, ölmüştür ama bitmemiştir. Siz öldürdünüz Berkin’i ama onun sorulmamış hesabı vardır. Biz bunun hesabını soracağız. Hesabı sorulmadan bu iş bitmez. 15 yaşındaki bir çocuğa her yerde, annesine, ailesine her defasında bir acı yaşatıyor. Elinde sapan vardı diyor. Senin bu ülkeyi yönetiyorsun. En demokratik ülke diyorsun. Bu ülkede çocuklar eline sapan alıp sokağa çıkıyorsa bir de kendine bak. Senin sisteminde bir sorun yok mu? Uygulamalarda bir sorun yok mu?”

BAŞBAKAN’IN SÖZLERİ KABUL EDİLEMEZ

Başbakan Erdoğan’ın polisleri kendi yaklaşımına göre değerlendirdiğini ve bunun da yeni ölümlere davetiye çıkardığını kaydeden Tuncel, “Okmeydanı için,‘Polisimiz nasıl sabrediyor?’ diyor. Gezi olayları sırasında, ‘Biz polisler için her şeyi yaptık. Polis destan yazdı, kahramanlık yaptı.’ Kahramanlık yaptı 7 insanın yaşamına mal oldu. 17 Aralık operasyonunda Başbakan dedi ki, ’20 kişi evi basıyorsun, elinde tespihler külhanbeyi gibi. Bunun hesabını soracağız.’ Kendilerine gelince polis bunun hesabını verecek. Yurttaşa geldiğinde polisin kahramanlık yaptığını, destan yazdığını ifade ediyor. Başbakan’ın bu ifadeleri yeni ölümlere zemin hazırlıyor. Polislerin yaptığı yaşam hakkı ihlalini, insanları öldürmesini kahramanlık olarak tanımlarsanız bu yeni ölümlere davetiye çıkarmaktır. Bu kabul edilebilir nokta değildir.” açıklamalarında bulundu.

ÇÖZÜM SÜRECİNDE 2013'TEN BERİ BİR ADIM ATILMADI

Çözüm süreci konusunda hükümetten bir adımın atılmadığına değinen Tuncel konuşmasına şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi çözüm süreci devam ediyor diyerek bu süreci oyalama noktası içerisindedir. 2013’ten bu güne hiçbir adım atmadı. Müzakere, diyalog süreci var. Öcalan ile yürüttükleri bir süreç var. Kürt halkı buna önem verdi. Bu mesele sadece Kürtlerin meselesi değil, tüm ülkenin meselesi olduğunu altını çizdi ama Ak Parti hükümeti bir tane adım atılmadı. Halen kalekollar yapılıyor, güvenlik barajları yapılıyor. Halen insanlar dağlarda eylem yapıyor, canlı kalkan oluyor. Bu kabul edilebilir bir yaklaşım değil. Ak Parti halen bu uygulamalara devam ediyor.”

CİHAN

Yorumlar