'Rum tarafından samimi bir çaba bekliyoruz'

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bilgiç, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda Rum tarafından samimi çaba göstermesini beklediklerini bildirdi.

Google Haberlere Abone ol
'Rum tarafından samimi bir çaba bekliyoruz'

Kıbrıs'ta müzakere masasına yine oturulabileceği yönündeki izahatları değerlendiren Bilgiç, şunları söyledi:

"Hem KKTC hem de Türkiye Kıbrıs'ta kalıcı bir siyasal çözüm için kararlılığını koruyor. Rum tarafı da daha öncelikle KKTC'nin haklarını savunmak için yürüttüğü çalışmaları bahane göstererek müzakere masasından kalkmıştı. Aslında bu samimiyetsizliğin göstergesi. Oysa Kıbrıs'ta kapsamlı çözüme varılması, naturel kaynakların paylaşımıyla ilgili meselenin de çözümünü gerçekte sağlayacak. Kıbrıs Türk tarafı hala müzakere masasında ve 11 Şubat 2014 tarihli birlikte beyanat çerçevesinde müzakerelere devam etme konusunda siyasi irade ve kararlılığını hala sürdürüyor. Sadece Türk tarafının bu kararlılığıyla soruna çözüm bulabilmek olası değil. Biz Rum tarafının Doğu Akdeniz'deki tek taraflı faaliyetlerini bir an öncelikle sona erdirmesini ve müzakere masasına dönmesi yönünde samimi bir çaba göstermesini bekliyoruz. Türkiye, KKTC'ye her alanda verdiği desteği dün bulunduğu bunun şeklinde bugün ve yarın da sürdürecek." 

EĞİT-DONAT

Eğit-donat programına ait son durumun sorulması üstüne Bilgiç, bu konu hakkında ABD ile 19 Şubat'ta bir mutabakat zaptı imzalandığını hatırlattı. Konuya ait teknik çalışmaların devam ettiğini söyleyen Bilgiç, DAEŞ ile savaş kapsamında peşmergelere verilen eğitime ait şekilde da Türkiye'nin bu mücadelede uluslararası koalisyonun bir parçası olduğunu vurguladı. Bilgiç, bin 550 sıralarında asker ve peşmergenin eğitildiğinin ve Türkiye'nin lojistik destek de sağladığının altını çizdi. 

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar