Öztürk: Fişlenme söz konusu değil

İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk, "herhangi bir vatandaşın fişlenmesinin söz konusu olmadığını" söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Öztürk: Fişlenme söz konusu değil

TBMM Genel Kurul'da, İç Güvenlik Paketi'nin görüşmeleri sürüyor.

CHP Grubu hesabına söz piyasa Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, komisyon esnasında oturan İçişleri Bakanı Sebahattin Öztürk'e, "Hukuk devletinin temeli, özü kuvvetler ayrılığıdır. Hukuk devleti demokrasinin özüdür İçişleri Bakanı. Burası kahve değildir. Böyle oturarak izleyici dinleyemezsin. Burası kahve değil, burası TBMM'dir. Sen milletin iradesini temsil etmeyebilirsin. Millete saygısızlık yapma hakkın yok. Saygısızlık yapıyorsun, ayıptır" dedi.

Yakut ve AK Parti'li milletvekillerinin reaksiyon göstermesi üstüne Öztürk, "Lütfen, burada bizi dinlemek zorundasın. Sen 'milletin iradesiyle gelmedim' diye milletin iradesini çiğneyemezsin. Buna hakkın yok. Benimle konuşurken de böyleydin, şimdi de böylesin" diye konuştu.

Yakut, Öztürk'ü, "Sayın bakan anayasa hükümlerine nazaran atanmıştır, lütfen" diye uyardı. Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşte faşizmin uygulaması budur. Milli iradeyi hiçe sayan, ulusal iradeyi yoktur eden, diktatörlüğü temel piyasa bir tavırdır. Faşizm, sokaklarda polis kurşunuyla kişilerin sorgusuz sualsiz öldürülmesidir. Kendi getirdiğiniz sistemden şikayet eder bir vaziyete geldiniz. Dün çıkardığınız yasalardan bugün şikayet ettiniz, 'aldatıldık' dediniz. Sizi aldattığını söylediğiniz adamlarla Türk halkını, Türkiye halkını aldatmaya çalıştınız. Siz dün yapılan her şeyi bugün inkar ettiniz. İnanıyorum ki yarın bu yasayla getirilen şeyleri de inkar edeceksiniz. Türk halkı sizi seçimlerde, sandıkta silip sürüp götürecek."

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, düzenlemenin yasalaşmasıyla iktidarın 81 ile "sömürge valisi" atayacağını savunarak, "Hitler, Mussolini, Saddam, Esad ve Evren de sandıktan çıkarak geldi. Seçilmiş olmak diktatör olunmayacağı anlamına gelmez. Düşünen herkese hasım olacaksınız. 'Havada bulut, ördek' diyeni içeriye atacaksınız. Bu paketinizle adisyon vereceksiniz. HDP şekilde barajı aşarak zulmünüzden sizi ve çocuklarınızı kurtaracağız" diye konuştu.

-"Kaçakçılık faaliyeti neticesinde meydana geldi"-

Milletvekillerinin bölüm üstünde sorularını cevap veren İçişleri Bakanı Öztürk, 17-25 Aralık sonrasında vatandaşların fişlenmesiyle ilgili sorulan soruya, "Bu, gazetede yer almış bulunan bir istihbarat programı üstünden söylenmiş bir söz. Kesinlikle, hiç bir biçimde 77 milyon değil, herhangi bir vatandaşın fişlenmesi söz konusu değil. Daha önceki yıllarda oluşturulmuş bulunan bir program dahilinde sorgulama programı şekilde düzenlenmiş ve bu da zaten yargıya intikal etmiş dinlemelerle ilgili şekilde oluşturulmuş bulunan bir savcı iddianamesinden alınmıştır" dedi.

Roboski'de katırların öldürülmesinin kaçakçılıkla ilgili etkinlik neticesinde meydana geldiğini kaydeden Öztürk, "Tabii, herhangi biçimde bir hayvanın öldürülmesi güzel bir şey değil, kişilerin öldürülmesi hiç iyi bir şey değil. Dikkat edilmesi gereken bir husus olduğunu ben de düşünüyorum. Ama kaçakçılıkla savaş ederken bu tür olayların da kimi olması kaçınılmaz olabiliyor. İnsanlara ziyan gelmesin, bizim birinci derecede istediğimiz şey budur" karşılığını verdi.

HDP'li Kaplan'ın "İnsanlara da gelmesin, hayvanlara da gelmesin" demesine Öztürk, "Hayvanlara da gelmesin" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi konusunda yargıda bir takım huzursuzluklar üstüne bir işlemin devam etiğini hatırlatan Öztürk, "O işlemin sonucu, Şayet devam ederse ve yargıda bir biçimde işlem görürse, bize gelecektir ve onunla ilgili şekilde idari yönden de işlem yapacağımız açıktır" diye konuştu.

Üniversitelerde son yıllarda yaşanan olaylarla ilgili mücadelelerinin devam ettiğini anlatım eden Öztürk, üniversite içindeki vakalara müdahale ederken rektörlerin çıkarlarını çağrı etmesi gerektiğini, konuyla ilgili bazı milletvekillerinin önerilerini dikkatle değerlendirdiklerini söyledi. Öztürk, "Rektörlerle görüşüyoruz. Bununla ilgili tedbirler alacağız. Konuyu dikkatle takip ediyoruz" dedi.

Öztürk, "Sizden önceki bakan, anayasayı tanımadığını ve tanımayacağını söylemişti. Siz anayasaya bağlı kalacak mısınız" sorusuna, "Hukuki şekilde mevcut bulunan metne uymak için hususi şekilde 'bağlı kalacağım' diye beyanda bulunmak gerekmez. Doğal şekilde bağlı kalacağız. Elbette öyledir" karşılığını verdi.

Valilerin son yıllarda operasyon izni vermediği ve Mazıdağı operasyonunun sonucunun sorulması üstüne Öztürk, yapılan işlemin arazi arama taraması olduğunu ve orada herhangi bir operasyonunun yapılmadığını, vakadan yola çıkarak siyaset değişikliğini öne süremeyeceklerini söyledi. Öztürk, "Zaman süre bu tür arazi arama taramaları bundan sonra da yapılacaktır" ifadesini kullandı.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar