Özel: AYM Başkanı, Başbakan'a karşı en meşru zeminde kendini müdafaa etti

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç’ın, kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşmada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bakanlara karşı en meşru zeminde kendisini müdafaa ettiğini öne sürdü.

Google Haberlere Abone ol
Özel: AYM Başkanı, Başbakan'a karşı en meşru zeminde kendini müdafaa etti

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Haşim Kılıç’ın, kuruluş yıldönümünde yaptığı konuşmada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bakanlara karşı en meşru zeminde kendisini müdafaa ettiğini öne sürdü. Özel, Manisa’da gazetecilere yaptığı açıklamada genel olarak hakimlerin kararlarıyla konuşması gerektiğini, hakimlerin, savcıların ve devlet bürokrasisindeki üst düzey görevlilerin belli konularda konuşmaması gerektiğini düşüncesinde olduğunu ancak bunun farklı bir şey olduğunu söyledi: “Yürütme ve siyasilerin de bunları muhatap alıp sürekli bunların üzerinden açıklamalar yapmaları doğru değil. Ben gördüm ki AYM Başkanı ve 17 üyesinde bıçak kemiğe dayanmış. Aldıkları her karardan sonra onlar sustular ama Başbakan Recep Tayyip Erdoğan konuştu, ‘Size saygı duymuyorum, bu karar milli değildir.’ dedi. Başbakan, AYM’yi neredeyse gayriresmi bir kuruluş haline getirdi, Türkiye’nin en üst yargı organını.”

Bunun üzerine artık bir söz söylenmemesi gerektiğini savunan CHP Milletvekili Özel, “Bunun söyleneceği en uygun yer, AYM’nin kuruluş yıldönümünde yapılan bu önemli törendi ve AYM’nin bu töreninde AYM Başkanı Haşim Kılıç, aslında meşru müdafaa hakkını kullandı. Bugüne kadar kendisine saldıran Başbakan’a ve bakanlara karşı en meşru zeminde kendisini müdafaa etti. Normal şartlarda siyasete yönelik bu tip açıklamaları asker, sivil hiçbir bürokrata yakıştıramam ama kendisine yapılan saldırılarla sınırlı kalan ve özellikle demokrasiyi ve özgürlüğü yeniden tarif eden ve bu baskıcı rejimin Türkiye’ye verdiği zararları tarif eden bu konuşmayı önemsiyorum. Bundan herkesin çıkaracağı kendine göre mesajlar olduğunu düşünüyorum. Bunu bir polemik konusu yapıp da uzatmanın kişileri değil, kurumları yıpratacağını düşünüyorum.” dedi. CİHAN

Yorumlar