Özdalga: MİT düzenlemesi hukuk devleti ilkelerini ağır şekilde ihlal ediyor

AK Parti'den istifa eden vekillerden Ankara Bağımsız Milletvekili Haluk Özdalga, İnternet ve HSYK yasalarından sonra, MİT düzenlemesinin de 'demokratik hukuk devleti ilkelerini ağır şekilde ihlal ettiğini' söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Özdalga: MİT düzenlemesi hukuk devleti ilkelerini ağır şekilde ihlal ediyor

AK Parti'den istifa eden vekillerden Ankara Bağımsız Milletvekili Haluk Özdalga, İnternet ve HSYK yasalarından sonra, MİT düzenlemesinin de 'demokratik hukuk devleti ilkelerini ağır şekilde ihlal ettiğini' söyledi. Özdalga, "Devletin gizli ilan ettiği her bilgi veya belgenin yayınlanması suç oluşturmaz. Basının toplumu bilgilendirme ve vatandaşların bilgi edinme hakkı önde gelir. Bu konuda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararları çok açık. AİHM kararlarına göre, devletin gizli bilgi ve belgelerini yayınlamanın suç oluşturması, ancak ulusal güvenlik veya kamu düzeni için açık bir tehdit söz konusu ise mümkün. Her somut olayda, böyle bir tehdidin var olduğunun mahkeme kararıyla gösterilmesi şart." dedi.

Yazılı bir açıklama yapan Özdalga, demokratik toplumlarda örtülü görevler yapan istihbarat teşkilatlarının yeri olduğunun altını çizerek, "Ama istihbarat teşkilatları kendi vatandaşlarına asla zarar veremez, evlerini ve mallarını kundaklayamaz, bombalayamaz, onları kaçırıp işkence yapamaz ve kendi vatandaşlarını katledemez. Şimdi getirilen MİT teklifi bunların yolunu açıyor, bütün bu fiillere kanun koruması sağlıyor." ifadelerini kullandı.

Ayrıca MİT teklifinin, basın ve medya mensupları için zulüm hükümleri getirdiğini vurgulayan Ankara Milletvekili, "MİT mensupları veya faaliyetlerine ilişkin her türlü 'bilgi ve belgeyi yayınlayanlar' için, dokuz yıla kadar hapis cezası öngörüyor. Bu düzenleme içindeki ifadeler, Sovyet KGB'si veya Gestapo bildirilerini hatırlatıyor: '... yayın sahibi, muhabir, yazar, sorumlu müdür, yayımcı ve basımcı ile yayanların' hepsine, dokuz yıla kadar hapis cezası verilecekmiş!" ifadelerini kullandı.

Özdalga, şu değerlendirmelerde bulundu: "Demokratik toplumda, kanun yaparak dahi, devletin gizli ilan ettiği her bilgi veya belgenin yayınlanması suç oluşturmaz. Basının toplumu bilgilendirme ve vatandaşların bilgi edinme hakkı önde gelir. İfade özgürlüğü, demokrasinin can damarı ve olmazsa olmaz bir parçasıdır. Devlet, elindeki bilgi ve belgelere toplumun ulaşmasını, koşulsuz şartsız engelleyemez. Bu konuda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararları çok açık. AİHM içtihatları bizim üst hukuk normlarımızı oluşturuyor. AİHM kararlarına göre, devletin gizli bilgi ve belgelerini yayınlamanın suç oluşturması, ancak ulusal güvenlik veya kamu düzeni için açık bir tehdit söz konusu ise mümkün. Ayrıca o bilgi ve belgenin daha önce başka yerde yayınlanmamış olması gerekiyor. Her somut olayda, böyle bir tehdidin var olduğunun mahkeme kararıyla gösterilmesi şart. Açık toplumun ve demokratik devletin başlıca gereklerinden biri, ulusal güvenlik ve kamu düzeni için ciddi bir tehlike yaratmadıkça, devletin gizli kabul ettiği bilgi ve belgelere vatandaşların ulaşabilmesidir. Sadece devlet o bilgiyi gizli kabul ediyor diye gazetecilerin mahkum edilmesi, basın özgürlüğüne ve demokratik rejime karşı savunulması imkansız bir darbe teşkil eder. Temel AB ilkelerinin ve Kopenhag kriterlerinin kaba bir ihlali olur. Devletin 'gizlidir' damgası vurduğu her bilgiyi yayınlayan gazetecileri hapse atmaya başlarsak, bu ülkede sadece demokrasi değil ekonomi de ayakta kalamaz. Bu gidişin sonu çöküştür. Korkarım ki hep beraber bu çöküşün altında kalacağız." CİHAN

Yorumlar