Operasyon, PYD çekilene kadar sürecek

Başbakan Yıldırım, Suriye harekatının PYD'nin Fırat'ın doğusuna çekilinceye kadar süreceğini açıkladı. Yıldırım, ABD'nin de bu yönde taahhüdünün bulunduğunu, yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Operasyon, PYD çekilene kadar sürecek
Türkiye'nin öncülüğünde bugün Cerablus'tan çekilerek güneye doğru kayan IŞİD'in bölgeden temizlenmesinden sonra PYD'nin çekilmesi beklenecek. PYD'nin Fırat'ın doğusuna çekilmemesi halinde operasyonlar Menbiç'e kadar uzayacak. Başbakan Yıldırım, Menbiç'teki PYD'nin burayı terk ederek Fırat'ın doğusuna çekilmesi gerektiğini aksi halde operasyonların bitmeyeceğini söyledi. Yıldırım, ABD'nin de bu yönde bir taahhüdünün bulunduğunu hatırlattı. Yıldırım, "PYD, nehrin doğusuna geçecek. Bu, Amerika’nın taahhüdüdür, garantisidir. Bu gerçekleşene kadar bizim burada operasyonlarımız sürecek” dedi. 

Yıldırım, HaberTürk televizyonunda Fırat Kalkanı Harekâtıyla ilgili soruları yanıtladı.  Başbakan Yıldırım, operasyon kararının nasıl alındığına dair soruya, "Sınır güvenliğimizin sağlanması gerekiyor. Uzun zamanadan beri Kilis, Gaziantep, Karkamış'a roketler atılıyor. Can kaybı oldu. Bir süreden beri top atışlarıyla karşılık veriyorduk. Ama buradaki tehdit o kadar büyüdü ki kendi topraklarımızda bertaraf etmek zorlaştı" dedi.

"Terör gruplarını mahâlinde etkisiz hâle getirmek kararına vardık" diyen Başbakan, "Zamanlama bununla alakalı. Mumbuc denen bölge var. Uzun zamandan beri Suriye'de Arap koalisyonu marifetiyle IŞİD'den temizlendi. Kuzeye, Cerablus'a geldiler. Bu kez bizim bu tarafa saldırmaya başladılar. YPG, PYD unsurları da gelmeye başladı. Sınırlarımızda tehdit oluştu, harekâta karar verdik. Görüşmeler yapıldı. Zamanlaması, oradaki durumun kritik hale gelmesiyle alakalı. Barzani ya da Biden ile ilişkilendirmek açıkçası aşırı yorum olur" diye devam etti.

"ABD ETKİN ROL OYNADI"

ABD'nin birinci derecede bu konuyla ilgili olduğunu belirten Yıldırım, "Cerablus'un geri alınmasında ABD etkin rol oynadı. O zaman görüşmüştük, bize bir söz verilmişti. PYD, YPG Fırat'ın batısını geçmeyecek dediler. Ama geçince bu adımı atmaktan başka çare kalmadı. Kendi sınırlarımızı emniyet altına almak için böyle bir şey yaptık. DEAŞ'ın bölgeden çıkarılması, ondan doğan boşluğu PYD / YPG tamamen Suriye kuzey sınırımızı kapatmak istiyorlar. Bunu daha önce müttefiklerimize söyledik. Bu operasyonu biraz da bunun için yaptık" diye konuştu.

"Buraya biz değil, rejim muhalifleri yerleştiler" diyen Yıldırım, şöyle devam etti:
"Onlar kontrol ediyor, biz onlara destek oluyoruz. Suriye’de rejim, terör örgütleri, muhalifler, Rusya, koalisyon güçleri, İran dahil oldu. Burada birçok ülke ve gruplar var ana mantık da DEAŞ ile mücadele etmek, diğer terör örgütleriyle mücadele etmek. Suriye'nin toprak bütünlüğünü bozmadan bir Suriye inşa etmek gibi bir hedefimiz var. gereken çabayı, gayreti gösteriyoruz.
İran'la çalışmalarımız, ABD ile telkinlerimiz var. Rusya'ya bu meseleyi açtık. İran da burada bir istikrarın sağlanmasını istiyor. Birçok ülke aynı şeyi istiyor. Türkiye açısından olmazsa olmaz, Suriye'nin toprak bütünlüğü. Orada bir PYD ülkesi olmasının PKK’dan farkı yok. Orada sürekli alan genişletmeye çalışıyorlar. Bedeli biz ödüyoruz."

"Bizim suriye topraklarında gözümüz yok" diyen Yıldırım, "Toprak bütünlüğü önemli. Oldu bittiye getirilerek PYD, YPG yerleşmesin. Tamamen bu bölgeden Cerablus da dahil bütün alanın YPG ve PYD'den temizlenmesi lâzım. Bu unsurların nehrin doğusuna geçmesi lazım" diye konuştu.

"SURİYE REJİMİNİ YOK SAYAMAYIZ"

Başbakan Yıldırım, "Burada akan kanı durduralım. Savaş ortamı sona ersin. DAEŞ'le mücadeleyi halletik diyelim, PYD, YPG çıkacak. Sonu yok ki. Burada irade koymamız lazım. Burada bir kere etnik temele dayalı bir yönetim kurulmamalı. Mutlaka sağlanmalı. Rejimi yok sayamayız, muhalifler de gelir. Tüm paydaşlar çözüm üretmeli. Membic operasyonu başlamadan ABD ile konuştuuk. Fırat'ın batısında bu unsurlar olmayacak. Doğusuna çekilecek. Buralarda Suriye'nin asıl unusrları olacak" ifadelerini kullandı.

Yorumlar