Öcalan 21 Mart'ta okunacak mesajı yazıyor

Çözüm süreci ete kemiğe bürünmeye başladı. Geçtiğimiz haftaki Dolmabahçe görüşmesinden sonra yeni yol haritasının detayları belli oldu.

Google Haberlere Abone ol
Öcalan 21 Mart'ta okunacak mesajı yazıyor

İzleme Heyeti, Nevruz’dan, yani 21 Mart’tan evvela İmralı’ya gidecek; Öcalan’ın deklarasyonla neyi kastettiğini öğrenip kamuoyuna açıklayacak.
 
İlk şekilde sözü edilen PKK kongresi Nisan ayında gerçekleştirilecek. Örgütün yüzde 25’ini yapan Suriye kökenli PKK’lılar için de hususi emek yürütülüyor..

 Sürecin içerisinde bulunan kaynaklardan edinilen bilgilere kıyasla detaylar şunlar:

İZLEME HEYETİ: İzleme Heyeti, Nevruz’dan evvela İmralı’ya gidecek; Öcalan’ın Dolmabahçe’de açıklanan deklarasyonunun detaylarını konuşacak ve gerekçelerini kendisinden dinleyecek. Heyet, adadan döndükten sonra matbuat toplantısıyla, bütün Türkiye’ye Öcalan’ın, “silahlı mücadeleden politik mücadeleye geçildiği” sözleriyle neyi kastettiğini anlatacak. Heyetin Kandil’e gitmesi ise söz konusu değil. Detayları, Kandil de kamuoyu ile müşterek matbuat toplantısından öğrenmiş olacak.

NEVRUZ MESAJI: Öcalan, 21 Mart’ta Nevruz’da okunacak kapsamlı çağrısı için hazırlık yapıyor; bir metin üstünde çalışıyor. Metin, Diyarbakır’da okunacak. Dolmabahçe deklarasyonundan daha geniş olacak metinde Öcalan, yeni evrenin detaylarını paylaşacak; Kürtlere sağduyu, sabır ve suhûlet çağrısı yapacak. Silahlara veda edildiği, politik mücadelenin başladığı, halkların kardeşliği benzeri mesajlar olacak.

MEVZUAT İZİN VERİRSE: Öcalan’ın yazdığı ve Nevruz’da okunacak metnin ‘yazılı mı, görüntülü mü’ olabileceği henüz netleşmedi. Ancak iri ihtimalle yazılı metin, HDP’lilerce okunacak.
KONGRE: PKK kongresinin ise nisanda yapılması planlanıyor. Kongrenin nisanda toplanmasıyla “siyasi savaş sürecinin başladığı” tescillenmiş olacak.

SÜREÇ AÇIK YÜRÜYECEK

30 yıllık bir sorunun birkaç ayda bitirilmesinin güçlüğü her fırsatta dile getiriliyor. Ancak yetkililer, yeni bir evreye geçildiğini, bundan sonra müzakerelerin ayrıcalıklı bir zeminde yürüdüğünü vurgulayıp şunu söylüyor: “Kamuoyundan saklı hiç bir süreç yürütülmeyecek. Her konu, kamuoyu önünde tyükselişılacak. Önümüzdeki süreçte şaşırtan, fazla fazla tyükselişılacak konular olacak.”

SİLAH BIRAKMA
“Konuşmak için henüz erken” denilen silah bırakma meselesi için da altyapı çalışmaları sürüyor. Silahların nasıl bırakılacağı, nereye, kime teslim edileceği benzeri detaylar hazır. Bu konu için da gerçekçilik vurgusu yapılıyor. Deklarasyonla Türkiye sınırları içerisinde silahlı savaş bitti. Ancak örgütün Suriye ve Irak’ta silah bırakması şimdilik söz konusu değil.

GERİ DÖNÜŞLER
Dağdakilerin eve dönüşleri için de hazırlıklar yapıldı, lakin bu orta vadeli projeler içerisinde yer alıyor. En zorlu konulardan birisi de PKK’nın yüzde 25’ini yapan Suriyeliler. Esad rejimi ve Suriye’deki iç harp itibarıyla bunların nereye gönderileceği sıkıntılı konulardan biri. Örgütün Avrupa kanadı, önder kadrosu ve mali kaynaklarıyla ilgili de çalışmalar var. HABERTÜRK

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar