Müezzinoğlu: 112 Acil Servis'ten bir üst makamı bilgilendirme sistemi getirildi

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Van’da rahatsızlanan 1,5 yaşındaki Muharrem’in hayatını kaybetmesinden sonra 112 Acil Servis çağrı merkezlerinde yeni bir düzenlemeye gittiklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Müezzinoğlu: 112 Acil Servis'ten bir üst makamı bilgilendirme sistemi getirildi

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Van’da rahatsızlanan 1,5 yaşındaki Muharrem’in hayatını kaybetmesinden sonra 112 Acil Servis çağrı merkezlerinde yeni bir düzenlemeye gittiklerini söyledi. Gelen çağrılara ulaşılamayan durumlarda, bir üst makama bilgi verilmesi sistemi getirildi. Müezzinoğlu, bu sayede tüm ekiplerin olaydan bilgi sahibi olacağını belirtti.

Müezzinoğlu, “Tüm temel hadiselerde geri dönüş iletişimi kurulamadığı an bir üst makama bilgi verilme sistemini getiriyoruz. Daha önce bu yoktu. Kişi ulaşamayabilir. Kendisine verilmiş iki telefon, ikisine de ulaşılamıyor. Ama bir üst makam ulaşılamama bilgisine sahip olsa farklı yöntemlerle araştırmayı üstlenecektir. Temel açığımızı burada gördük. Bundan sonra ulaşamadığımız bilgiyi bir üst makama bildirme görevi getirildi.” dedi. Bakan Müezzinoğlu ayrıca, asılsız çağrılar için de kişinin telefon faturasına cezai işlem uygulanması gerektiğini ifade etti.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, çeşitli ziyaretler ve TOKİ tarafından yapılacak olan bir hastanenin temel atma törenine katılmak için Eskişehir’e geldi. Hızlı Tren’de basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Müezzinoğlu, 112 Acil çağrı hizmetlerinde yeni düzenlemelere gittiklerini kaydetti.

Müezzinoğlu, Van’ın Gürpınar ilçesinde rahatsızlanan 1,5 yaşındaki Muharrem Taş’ın, yolların kapalı olması nedeniyle hastaneye götürülememesi sonucu hayatını kaybetmesi sonrası çalışma başlattıklarını söyledi. Geri dönüşün yapılmaması ve tüm makamların bilgilendirilmemesinin bir sorun olduğuna değinen Müezzinoğlu, “Ulaşamadım kendisinde kalıyor. Ulaşamadım cümlesinde bir üst kurul nedir? Sağlık ilçe müdürüdür, il müdürüdür. Bunlara herhangi bir bilginin gitmiyor olması da bir temel sorun olarak gördük. Tüm temel hadiselerde geri dönüş iletişimi kurulamadığı an bir üst makama bilgi verilme sistemini getiriyoruz. Daha önce bu yoktu. Kişi ulaşamayabilir. Kendisine verilmiş iki telefon ikisine de ulaşılamıyor. Ama bir üst makam ulaşılamama bilgisine sahip olsa farklı yöntemlerle araştırmayı üstlenecektir. Temel açığımızı burada gördük. Bundan sonra ulaşamadığımız bilgiyi bir üst makama bildirme görevi getirildi. İnşallah bundan sonra bu tür olaylar yaşanmaz.” dedi.

Mezrada veya köylerde o bölgeye ulaşabilecek ekipler olduğuna değinen Müezzinoğlu, “Jandarmamız var. Kara yolları hizmetlerini veren ekiplerimiz var. Bunlarla da irtibat kurarak farklı yöntemler araştırılabilir. Yalnız bir kişide kalırsa o acil bilgisi, ulaşılabilecek farklı yöntemler bir üst makamın sorumluluğunda olmalı.” ifadelerini kullandı.

"ASILSIZ ÇAĞRILARA CEZAİ İŞLEM GELECEK"

Acil hizmetlerde, İçişleri Bakanlığı’nın çatısı altında tek bir yapı ele alınacağını ve pilot uygulamanın 9 ilde başlayacağını kaydeden Bakan Müezzinoğlu, ayrıca asılsız çağrılar için de cezai işlem uygulanması gerektiğine dikkat çekti. Müezzinoğlu, şöyle devam etti: “Bu orta vadeli süreçte iki temel sorunumuz var. Bizim daha duyarlı olabilecek sistemi kurmamız lazım. O gün Van’da 10 bin 300 civarında acil çağrısı var. 241 tane gerçek çağrı. Yolunu açtırmak için acil diyor, bir başka bahane ile acil diyor. Acil çağrılarına da bir cezai müeyyide uygulanmalı. Eğer çağrı gerçek değilse faturasına bir bedel gelmeli. Sistemi çökertecek bir yapıysa hukuki süreci de devreye sokmamız gerekir. 10 bin çağrı asılsızsa biz gerçek çağrıyı nasıl yakalayacağız.”

"KAMU HASTANELERİ İÇİN FİNANSMAN SIKINTIMIZ YOK"

Kamu hastaneleri ile ilgili basında çıkan finansman sorunu konusunda da değerlendirmelerde bulunan Bakan Müezzinoğlu, “Toplu sözleşmelerle ilgili ek sözleşmelerle ilgili Mart’ın 15’ine kadar tamamlamayı düşünüyoruz. 18 ek sözleşmeleri var. Bu sözleşmelerle ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Büyük oranda tamamladık. Kendimize de bir takvim planladık. En geç 15 Mart’ta bu ek sözleşmeleri imzaladıktan sonra bize yüklenici firmaların büyük baskısı var. Finansman sorunumuz yok. Bir an önce ek sözleşmeleri imzalayalım diye bir baskı var. Bir finansman sorunu üzerine bize yansıyan bir durum söz konusu değil. Finansmanımız hazır. Ek sözleşmeleri bir an önce bitirelim diye talep var. Biz de ekipler kurduk. Bu ekiplerimiz ek sözleşmelerle ilgili karşılıklı değerlendirmelerini yapıyorlar.” diye konuştu.


CİHAN

Yorumlar