Milletvekili Halaçoğlu, ilgilileri seçim hilelerine karşı uyardı

Türk Tarih Kurumu’nun eski başkanlarından olan MHP Kayseri Milletvekili Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, seçimle ilgili birçok hile yapılacağına dair iddiaların ortada dolaştığını belirterek, bu tür söylemlerin gerçek çıkmasının ülke adına kötü olabileceğini i.

Google Haberlere Abone ol
Milletvekili Halaçoğlu, ilgilileri seçim hilelerine karşı uyardı

Türk Tarih Kurumu’nun eski başkanlarından olan MHP Kayseri Milletvekili Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, seçimle ilgili birçok hile yapılacağına dair iddiaların ortada dolaştığını belirterek, bu tür söylemlerin gerçek çıkmasının ülke adına kötü olabileceğini ifade etti.

Yusuf Halaçoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, 15 yıllık görevi döneminde Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) oy pusulalarını hep Türk Tarih Kurumu matbaasında bastırdığını hatırlattı. O dönemde YSK tarafından yapılan görevlendirme ile oy pusulalarının titizlikle basıldığını anlatan Halaçoğlu, “Bize gelen bilgi ile oy pusulaları basılırdı. Seçmen sayısının üçte bir oranında da yedek olarak oy pusulası baskı yapılarak hazırlanırdı. Sandıklara göre de yedek oy pusulası paketlenir ve gönderilirdi. Ama şimdi 52 milyon seçmen varken 140 milyon oy pusulasının basılmasına bir anlam veremiyoruz.” dedi. Türk Tarih Kurumu’nun sahip olduğu büyük matbaa nedeniyle YSK’nın oy pusulasını burada bastırdığını aktaran Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, kendi dönemindeki çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi: “15 yıl Türk Tarih Kurumu başkanlığı yaptım. Bizim büyük matbaa vardı. Oy pusulalarını biz basardık. Biz hiçbir zaman seçmen sayısından çok fazla, yüzde 100’den daha fazla oy pusulası basıldığına rastlamadık. Sürekli üçte bir oranında herhangi bir tehlikeye karşı yedek oy pusulası basılırdı. Ama 52 milyon seçmen var, 140 milyon oy pusulası basıldı. Hangi sebeple yapıldı belli değil. YSK bunu açıklamıyor. Her bölgeye gönderilecek oy pusulaları, sandık, belde, ilçeye göre oy pusulası basımı olurdu. Yani seçmen sayısına göre. Otomatik paketleme olurdu. Hangi sandığa ait olduğuna kadar da üzerine yazılırdı. Yedek oy pusulası basılır ve o da sandık numarasına göre paketlenirdi. Bu matbaa hiç kimseye açık değildi. Ben de görevlendirildiğim için takibini yapardım. Dağıtımını da YSK adına biz yapardık. İllerdeki YSK kurullarına dağıtılırdı. Sandıkta kullanılacak oy hazırda ve yedieminde dururdu. Yedek oy pusulası, mevcut oy pusulasının başına iş gelirse kullanılıyordu. 52 milyon seçmen varken 140 milyon basılması doğru değil.”

BİR KİŞİNİN İKİ KİMLİK NUMARASI ÇIKIYOR

Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, seçim günü ve seçmenle ilgili bazı duyumlar, bilgiler alarak yakın takipte bulunduklarını anlatarak, “Bir bina içinde insanlar var. Oy kullanabilecek insanlar burada oturuyor. Ama metruk bina olarak gösteriliyor ve seçmen yok. Ya da boş binaya seçmen yazılmış. Burada büyük bir sıkıntı var. Kimliğe dayalı oy pusulası yazılırken dikkat edilmesi gerekir. Bir kişinin 'iki kimlik numarası var mı' diye bakılması şart. Benim ninemin iki kimlik numarası çıktı. Bizzat yaşadık. Birini iptal ettirdik. Tapu meselesinden dolayı araştırdık ve iki kimlik numarası çıkınca şaşırdık.” dedi.

"HUKUKA GÜVEN KALMADI, SEÇİMEDE GÜVEN KALMAZSA ALLAH KORUSUN MAHŞERE DÖNER"

Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, seçimle ilgili birçok hile yapılacağına dair iddiaların ortada dolaştığını belirterek, seçim ve seçimin yapılmasıyla sonucuna yönelik bu tür söylemlerin gerçek çıkmasının da ülke adına kötü olabileceğini ifade etti. Halaçoğlu, “Seçimde uçmayan, bozulmayan bir boyaya ihtiyaç var. Ülkemizde maalesef hukuka güven kalmadı. Seçime de güven kalmazsa Allah korusun ortalık mahşere döner. Bunları başka ülkelerde görüyoruz. Buna herkesin dikkat etmesi gerekir.” şeklinde konuştu.

"ÖNCE BİR KİŞİ BOŞ OY PUSULASI ÇIKARTIP 'EVET' MÜHRÜ BASILARAK PARA KARŞILIĞI OY TOPLANACAK"

Seçimle ilgili iddia edilen birçok hilenin varlığına işaret eden Yusuf Halaçoğlu, aldıkları bazı seçim hileleri ile ilgili duyumları da paylaştı. “Bir ihbar daha var” diyen Halaçoğlu, bunu şöyle anlattı: “Bir kişi içeri girecek, boş zarfı sandığa atacak. Oy pusulasını dışarı çıkartacak. Boş olan oy pusulasına evet mührü basılacak. Sahte ya da başka bir mühürle. Bir kişiye verecek. O kişi gidecek evet mührü basılı olan oy pusulasını zarfa koyacak ve sandığa atacak. Boş oy pusulasını getirecek. Karşılığında 100 lirayı alacak. Ya da çeyrek altını alacak.”

"PARMAK İZİYLE OY KULLANMA DÖNEMİ GETİRİLMELİ"

Seçim döneminde birçok gelişmeleri izlediklerini ve hileye karıştırılmaya çalışıldığının altını çizen Yusuf Halaçoğlu, parmak iziyle oy kullanma döneminin getirilebileceğini ve önümüzdeki seçimde uygulanması gerektiğini söyledi. Halaçoğlu, şunları söyledi: “Değişik değişik seçim hilelerinden, sistemlerinden bahsediliyor. Birtakım sıkıntılar var. YSK kesinlikle bunları asgariye indirmek için parmaklardaki mürekkep meselesini yeniden getirmelidir. Önümüzdeki seçimlerde mutlaka gelmelidir. Nüfus Müdürlüğü de yeni bir sistem getirmelidir. Parmak izine dayalı oy kullanma sistemi getirilmelidir. Ancak bu şekilde sahtekârlık yapılamaz. İstanbul’da mühürlerin çalındığını biliyoruz. Aslında her şey çalındı. Yüksek öğretim sınavına giriş soruları da çalınıyor. Açıklamıyoruz diyorlar. Yakında bu sorular da ortaya çıkar. Çünkü artık hiçbir şey gizli kalmıyor ve ortaya çıkması zor değil. Türkiye öyle gelişti ki hiçbir şey gizli kalmıyor. Artık ülkede her şeyi şeffaf yapmak zorundayız.” CİHAN

Yorumlar