Milletvekili Bal: Boşluk olmadan parti kurmak akıl işi değil

Bağımsız Kütahya Milletvekili İdris Bal, boşluk oluşmadan parti kurulmasının akıl işi olmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Milletvekili Bal: Boşluk olmadan parti kurmak akıl işi değil

Bağımsız Kütahya Milletvekili İdris Bal, boşluk oluşmadan parti kurulmasının akıl işi olmadığını söyledi. İhtiyaç olması halinde parti kurulabileceğini belirten Bal, “Türk siyasetinin kurumsallaşmaya ihtiyacı var.” dedi.

    TBMM'de basın toplantısı düzenleyen Bağımsız Milletvekili Bal, seçim sonrası bazı ön görülerini kamuoyu ile paylaştı. Bal şunları söyledi: "Bu işin çözüm süreci olmadığı çözülme süreci olduğu ortaya çıktı. ‘Biz elimizden geleni yaptık, bunlar barış istemiyor’ diyecekler. ‘Camia’, ‘MHP’ diyerek, günah keçisi bularak bu sorundan sıyrılmaya çalışacaklardır. Sıyrılamayacaklar bilerek isteyerek bu hatayı yaptılar. Seçim sonrası örgüt daha fazla devlete hükümete baskı yapacak. Ya buna razı olacak hükümet ya da çatışmanın başlama olasılığı yüksektir. Bölgede gezi olayları türü kitle eylemleri olabilir. Polis ve askerin meydanı bırakmasından dolayı ciddi taban kazandı. Devletin memurları üzerinde yargı polis gibi alanlarda baskı artacaktır. ‘Burası bizim’ mesajı verilmeye çalışılacak. Özerklik ilan edilecektir. Bölgenin Kürdistan olduğuna dair önemli çalışmalar yapılacaktır. Kahramanlık öyküleri, yeni şehitlikler gibi çalışmalar yoğun olarak sürdürülecek. İktidar partisi AKP, mahalli seçimlerden zarar görecek genel seçimlerde tek başına iktidar olamayacak. Bölgedeki belediyeler BDP’ye geçecektir. Tekerler tümseği aşmıştır. Geçmişte millet olarak bir birimle yaptığımız işi 5 birimle yapacağız. Örgüt Kuzey Suriye’de rahat bir şekilde kullanabileceği bir yapılanma oluşturmuştur. AKP, Türk siyasetindeki belirleyiciliğini kaybedecektir. Genel seçimlerde koalisyon olma ihtimali yüksektir. Başbakan’ın Cumhurbaşkanı olma ihtimali kalmamıştır. Cumhurbaşkanı’nın ise tekrar seçilme ihtimali çok azdır. AKP içinde 3 dönem şartı kaldırılacaktır, Erdoğan’ın başka şansı kalmamıştır. Çözüm süreci ile ilgili rol alan kişilerin gelecekte yargı önüne çıkarılma ihtimali bile vardır. Seçim sonrası paralel yapı algısını güçlendirmek için operasyonlar yapılabilir. Hem içerde hem dışarıda ciddi imaj kaybına yol açacaktır. Türk yetkililer Cumhurbaşkanı ve bakanı ile yurt dışına çıktığında ciddi tazyikler ve eleştirilere maruz kalacaklar.”

    Konuşmasının ardından Bal gazetecilerin sorularını yanıtladı. Seçim sonrası yeni bir siyasi oluşum olup olmayacağı yönündeki sorulara Bal, “Ben genelleme yapıyorum. Bir boşluk olmadan bir parti olmadan parti kurmak akıl işi değildir. Ben ya da başkasının parti kurmasını akılcı bulmam. Zira bir ihtiyaç varsa üretim de olur. İhtiyaç varsa bu parti de olabilir başka bir şey olur birileri bunu yapar. Benim kast ettiğim olay budur. Türk siyasetinin kurumsallaşmaya ihtiyacı var tahammüle ihtiyacı var. Siyaset servetine servet katma yeri olmamalı.” cevabını verdi.

    SEÇİM GÜVENLİĞİ

    Seçim güvenliği ile ilgili endişelerin sorulması üzerine Bal şunları söyledi: “Bizim ülkemizde 46’dan beri seçimler yapılıyor. 50’den itibaren demokratik olduğuna inandığım seçimler yapıldı. Ben bu soruya kaygım yok demek isterdim. 17 Aralık sonrası ülkemde gerçekleşen olaylara baktığım zaman kaygılanmadan edemiyorum. Türkiye hukukun bir şekilde askıya alındığı dönem yaşıyor. Burada kilometre taşı bir savcının İstanbul’da ikinci operasyonu yapmak istemesi polisin ise itaat etmemesi. O nokta sözün ve hukukun bittiği bir noktadır. Kuvvetler ayrılığı ortadan kalkmıştır. Meclisin çoğunluğu yargıyı kontrol etmiştir. Şeffaflık var mıdır Türkiye’de? Medyanın üzerinde baskı var. İktidara yakın medyada çalışıyorsanız ciddi bir risk alıyorsunuz demektir. Farklı partiler sivil toplum örgütleri bu hususta dik durmalı. Önemli tecrübelerimiz vardır.”

    SURİYE UÇAĞININ DÜŞÜRÜLMESİ

    Suriye uçağının düşürülmesiyle ilgili sorulara ise Bal şu cevabı verdi: “Uluslararası hukuk gereği ülkeler kendilerini korumak zorundalar. Geçmişte ciddi sıkıntılar yaşadık. Bu tip hadiseler yaşanıyordu. Seçimlerden önce bunun olması manidar mıdır? İçeride sıkışan otoriteler dikkatleri başka yere çevirmek için bazı adımlar atabilirler. Küçük çekişmeler yaşanabilir.” CİHAN

Yorumlar