MHP'nin koalisyon şartları belli!

Bahçeli : Çözüm biter, 17-25 Aralık'ta hesap sorma iradesi gösterilir, Erdoğan anayasal sınırlara çekilirse AK Parti'yle koalisyonu konuşabiliriz

Google Haberlere Abone ol
MHP'nin koalisyon şartları belli!
Türkiye 7 Haziran'ın ardından kurulacak yeni hükümete kilitlenmişken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den kulislerdeki iddialara net cevaplar geldi.

Koalisyon senaryolarını ilk defa doğrudan değerlendiren Bahçeli, azınlık hükümeti fikrine karşı çıktı. MHP lideri, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun “Yüzde 60'ın koalisyonu” çağrısına da “HDP'nin içinde yer alacağı, destek vereceği hiçbir formül gündemimizde değil” sözleriyle baştan kapıyı kapattı. Etikhaber internet sitesine konuşan Devlet Bahçeli'nin koalisyon tartışmalarına ilişkin değerlendirmelerinden satır başları şöyle:  Türkiye 7 Haziran'da rahat bir nefes aldı. Siyasetin seçeneksiz olmadığı gerçeği billurlaştı. Demokrasinin çaresiz olmadığı belgelendi ve ülkemizin AKP'ye mahkum olmadığı gerçeği somutlaştı. 
Bugün seçim olsa alacağımız oy daha fazladır. Erken veya tekrar seçimin AKP'deki çözülmeyi, MHP'deki birikmeyi artıracağını düşünüyorum. 
AK PARTİ-CHP KURSUN…
Sandıktan tek başına iktidar çıkmadı. Türkiye'nin hükümetsiz kalmaması için bir koalisyon hükümeti kurulması gerekiyor. Bu açık. Koalisyonların mahzurlu yönleri olduğu kadar makul ve mantıklı yanları da olduğunu ifade etmeliyim. Bir defa koalisyondan korkulması saçmadır. Türkiye hükümetsiz kalmaz. Koalisyon zıt fikirlerin rekabet ve kavgasına sahne olduğu sürece ülkeye zarar verir. Mesele milli çıkar ve hedeflerde buluşmayı başarabilmektir.  Şayet AKP-HDP formülü tutmazsa, bu defa AKP-CHP alternatifi denenmelidir. AKP ve CHP'nin içinden bazı kanatların buna meyyal olduğu anlaşılmaktadır. AKP ile CHP'nin seçim beyannamelerindeki benzerlikler örtülemeyecek kadar fazladır. 
SEÇENEKSİZ BIRAKMAYIZ
MHP elbette Türkiye'yi seçeneksiz bırakmaz, kriz pususuna yatanların ekmeğine yağ sürmez. Ancak biz, önce söz, tutum ve politikaları birbirine benzeyen partilerin koalisyon kurmalarının daha doğru olacağına inanıyoruz. Zorluk çıkarmak gibi bir niyetimiz yok. Süreci yokuşa sürelim de sorumluluktan kurtulalım diye bir arayışımız da olamaz. Kategorik itirazlarımız yok, sadece ilkelerimiz var. Azınlık hükümeti formülü sonuçsuzdur ve doğru değildir. 
HDP'YLE ASLA OLMAZ
HDP'nin içinde yer alacağı veya destek vereceği her formül bizim dışımızda ve gündemimizde değildir. Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne kast eden mihraklarla işimiz ve münasebetimiz katiyen olmaz. CHP Genel Başkanı hadiseye çok yanlış taraftan bakmaktadır. Bizim HDP konusunda ikna edilmemiz olmayacak bir şeydir. CHP bu çerçevede fazlaca emek sarfetmesin.  Eğer ki, süreç ihaneti, yani çözüm süreci tamamen ortadan kalkar, 17-25 Aralık sürecinden hesap sorma iradesi gösterilir, Erdoğan da anayasal sınırlarına bir daha taşmamak üzere çekilirse AKP'yle koalisyonu konuşabiliriz.

Yorumlar