MHP'nin 5 şartı var!

MHP'nin koalisyon için 5 şartı var. Çözüm sürecinin bitirilmesi, yolsuzlukların üzerine gidilmesi, anayasanın ilk dört maddesinin değiştirilmemesi, Cumhurbaşkanı'nın anayasal sınırlara çekilmesi, AKP liderinin yapılacak protokole uyacağına dair Kuran'a el basarak yemin etmesi!

Google Haberlere Abone ol
MHP'nin 5 şartı var!

MHP'nin koalisyon için 5 şartı var. Çözüm sürecinin bitirilmesi, yolsuzlukların üzerine gidilmesi, anayasanın ilk dört maddesinin değiştirilmemesi, Cumhurbaşkanı'nın anayasal sınırlara çekilmesi, AKP liderinin yapılacak protokole uyacağına dair Kuran'a el basarak yemin etmesi!
Türkiye’nin 7 Haziran akşamından bu yana tartıştığı yeni hükümet ve seçim senaryolarında son viraja girildi. Anayasadaki 45 günlük sürenin dolmasına bir hafta kala, seçim olasılığı daha çok konuşulurken,  nasıl bir hükümetle seçime gidileceği düğümü ise bugün yapılacak AKP  Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ile MHP lideri Devlet Bahçeli’nin görüşmesinde büyük ölçüde çözülecek.
Seçimlerden sonra muhalefette kalmayı isteyen, AKP ve CHP koalisyonunun daha iyi olacağını savunan, aksi takdirde 'Erken seçime gidelim' diyerek tarih veren MHP lideri Devlet Bahçeli yaşanan çatışmalar sonrası fikir değiştirdi. Bu çatışma ortamında seçimi risk olarak gören MHP hükümetin kurulmasını istiyor. CHP ile yaptığı koalisyon görüşmesinden sonuç alamayan AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ‘erken seçim ilk seçenek’ açıklamasını yaptı ama yine de bugün MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşecek. Çünkü seçime götürecek hükümet için de AKP’nin desteğe ihtiyacı var. CHP ile görüşmeler yapan AKP, bir taraftan da MHP ile temasını sürdürmüştü.
AKP MHP’YE NE ÖNERECEK?
Şimdi herkes, CHP’ye seçim hükümeti önerisini götüren AKP’nin MHP’ye nasıl bir teklif götüreceğini merak ediyor. AKP’nin koalisyon için şartları olan MHP’ye aynen CHP'ye olduğu gibi kısa süreli bir seçim hükümeti önereceği iddia ediliyor.
MHP'NİN 5 ŞARTI VAR
MHP ise AKP'li bir hükümetle seçime gitmek istemiyor. MHP koalisyon görüşmelerinin başından bu yana "eğer AKP bize gelirse şartlarımız var" diyerek tavrını belirledi. MHP erken seçim de azınlık hükümeti de istemiyor. Bunu hem MHP lideri Bahçeli hem de partinin ileri gelenleri hep söylüyor. MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya yaptığı bir açıklamada şunları söylemişti: "Ülkenin 7 Haziran'dan bu yana şartları değişti. Azınlık hükümeti ile gidilecek bir seçimden söz edenler var. Bu hükümet de azınlık hükümeti. Dolayısıyla biz böyle bir talebi reddederiz. Şu andaki hükümet geçici hükümettir. Türkiye'yi seçime zorlayanlar sıkıntıda kalırlar. Biz erken seçim demiyoruz. Ama seçimden de kaçmıyoruz.Ancak şu an ülkenin içinde bulunduğu şartlar, HDP'nin Meclis'e girmesi, PKK'nın her tarafta saldırıya kalkışması güvenlik riskini öne çıkarıyor. Güvenlik meselesi hallolmadan seçime gitmek nasıl olacak? Böylesi bir ortamda seçimin çok sağlıklı sonuç vereceğine inanmıyoruz. Çünkü 20 bin sandıkta bir kontrol sorunu ortaya çıkacaktır." Tek alternatif kalıyor o da uzun süreli koalisyon hükümeti. MHP’nin de AKP’ye görüşmede '4 şart' ve bir 'yemin' ile hazırlanacak protokole bağlı uzun süreli bir hükümet modeli önereceği dile getiriliyor.
MHP lideri Devlet Bahçeli ile parti yöneticilerinin dile getirdiği şartlar şöyle sıralanıyor: “Çözüm sürecinin bitirilmesi, 17-25 Aralık operasyonu ile ortaya çıkan yolsuzluklarının üzerine gidilmesi, anayasanın ilk dört maddesinin değiştirilmemesi, Cumhurbaşkanı’nın anayasal sınırlara çekilmesi.” MHP’nin AKP’ye dönük endişeleri var ve bir güven sorunu yaşanıyor. MHP'nin bu güven sorununu da bir ‘yemin’ ile aşmayı önereceği belirtiliyor. İddiaya göre MHP, AKP liderinin hazırlanacak protokole uyacağına dair Kuran’a el basarak yemin etmesi istenecek. MHP liderinin bu konuda daha önce yaptığı açıklamalarda, "Bizim şartlarımız belli. Gelirler, samimi iseler, Kur'an'ı Kerim üzerine yemin edersiniz, biz de elimizi değil, gövdemizi taşın altına koyarız" dediği biliniyor. Peki AKP lideri Kuran’a el basıp yemin eder mi? Onu da görüşmeden sonra görmek mümkün olacak.
PEKİ MHP’LİLER GÖRÜŞMEDEN NE BEKLİYOR?
Bazı MHP’liler her ne kadar AKP lideri Davutoğlu’nun teklifini beklemek gerekir deseler de görüşmeden bir sonuç çıkmayacağını düşünüyorlar. Çünkü AKP ve MHP liderlerinin açıklamaları ve iki parti arasında yaşanan tartışmalar görüşmenin 'bir çay içme' ziyaretinden öteye geçmeyeceği şeklinde yorumlanıyor. MHP lideri Bahçeli’nin ‘Az da olsa koalisyon ihtimali var’ sözlerine atıfla ‘Sürpriz olur mu?’ diye sorduğumuzda beklenti iyi bir sonuç çıkmayacağı yönünde. Çünkü CHP’liler gibi MHP’liler de erken seçimi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ’ın istediğini söylüyor ve şu ifadeyi kullanıyorlar: Cumhurbaşkanı bir zar daha atmak istiyor.”  
MHP’Lİ DURMAZ: İŞ YAPACAK UZUN SÜRELİ HÜKÜMET OLMALI  
Radikal’e konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz şunları söyledi: MHP'nin başından beri duruşu bellidir. AKP çözüm sürecini bittiğini, yolsuzlukların da üstüne gideceğini samimi bir şekilde açıklar ve Kuran’a el basarsa yeni bir hükümet kurulur. Uzun süreli iş yapacak bir hükümet kurulur. Aksi halde bizim bir seçim hükümeti, ya da azınlık hükümetine destek vermek gibi bir niyetimiz de duruşumuz da yok. Eğer AKP-MHP arasındaki görüşmeden sonuç çıkmaz ise sürenin bitmesine bir gün dahi kalsa  hükümeti kuramayan liderin görevi iade etmesi gerekiyor. Normal anayasal prosedür bu. Ben bu prosedürün işlemesi gerektiğini düşünüyorum.”  -RADİKAL-

Yorumlar