MHP, İzmir belediyelerinin borçlarını TBMM’ye taşıdı

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu; İzmir’de bulunan belediyelerin kamuya olan borçları hakkında, TBMM’de Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a, Maliye Bakanı’na, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na, Enerji ve Tabii Kayn.

Google Haberlere Abone ol
MHP, İzmir belediyelerinin borçlarını TBMM’ye taşıdı

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu; İzmir’de bulunan belediyelerin kamuya olan borçları hakkında, TBMM’de Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a, Maliye Bakanı’na, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’na, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’na, Çevre ve Şehircilik Bakanı’na, Orman ve Su İşleri Bakanı’na yazılı soru önergeleri verdi.

Konu hakkında yazılı açıklama yapan MHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, “İzmir’de mevcut belediyeler 2009 yılından bu yana yapamadıklarını, önümüzdeki dönemde yapacaklarını vaat etmeye başlamışlardır. Ancak hiçbir belediye kamuya, yurtiçi bankalara olan borçlarından bahsetmemektedir. Oysa belediyeler; 2009 yılından bu yana gerek kamuya, gerekse Hazine garantili, garantisiz yurtdışı borçları ile yurtiçi bankalara olan borçlarını İzmirli seçmenimize de açıklamak zorundadırlar. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Hazine garantili 143 milyon dolar, Hazine garantisiz 195 milyon dolar borcu olduğunu geçtiğimiz günlerde açıklamıştık. Çok sık bahsedilen şeffaf, hesap verilebilir yerel yönetim anlayışının temelini de bu yaklaşım oluşturmalıdır.” dedi.

“BORÇ SIR GİBİ SAKLANMAKTADIR”

MHP’li Tanrıkulu sözlerini, “Belediyelerin; kamuya, Hazine garantili, garantisiz yurtdışı bankalara ve yurtiçi bankalara ne kadar borçlandırıldığı, karşılığında hangi yeni yatırım veya hizmetin İzmirlimizin kullanımına sunulmuş bu belli değildir. Belediyelerin kamuya açık dokümanlarında; kamuya, yurtiçi ve yurtdışı bankalara ne kadar borcu olduğu adeta sır gibi saklanmaktadır. Vermiş olduğumuz önergelere Bakanlıkların vereceği cevaplarla; hem MHP’li belediye başkan adaylarımız maddî yönden nasıl bir enkaz devralacaklarını, hem de İzmirli vatandaşımız geçen yerel seçimde oy verdiği belediye yönetiminin parasını ne şekilde kullandığını öğrenmiş olacaktır.“ diye sürdürdü.

“RAKAMLARI KARŞILAŞTIRMA FIRSATIMIZ OLACAK”

Diğer yandan belediyelerin kamuoyuna açıkladıkları son faaliyet raporlarına (2012 yılı) bakıldığına; belediye başkanlarına ödenen ücretlerin, belediye meclis üyelerine ödenen ücretlerden daha yüksek olduğunun görüldüğüne işaret eden Tanrıkulu, şunları kaydetti: “Örneğin Bornova Belediye Başkanına yapılan ödemeler 2012 yılında 213.442,47 TL iken, 38 kişilik Belediye Meclis üyelerine yapılan ödemeler 199.582,05 TL’de kalmıştır. Belediye başkanına ödenen rakam 2010 ve 2011 yılında Meclis üyelerine ödenen rakamdan düşükken, 2012’den itibaren daha fazla olması ve Meclis üyelerinin bu duruma sessiz kalması manidardır! 2013 Yılı Faaliyet Raporu açıklandığında gerçekleşen rakamları karşılaştırma fırsatımız olacaktır.”

Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, İzmirli belediyelerin yatırımlarının 2009 yılından 2012’ye kadar yeterli değilken, seçimlerin yaklaşmasıyla beraber 2013’ün ikinci yarısından itibaren kaynağı belirtilmeksizin açıklandığını vurgulayap, “Gerçekçi bir projenin maliyeti ve finansmanı da İzmirli seçmenimizle paylaşılmalıdır. Vaat edilen projelerin maliyet ve finansmanını İzmirlilerimizle paylaşmayanlar arasında AKP adayı da bulunmaktadır. Bu kolay siyaset yöntemini İzmir’de hem AKP, hem CHP benimsemiştir. MHP’nin 45 yıldır paylaşımcı, hesap verebilir, ilkeli siyaset anlayışı gereği, İzmir’e şeffaf ve hesap verilebilir bir yerel yönetim anlayışı kazandırmak istiyoruz. Çünkü İzmirli seçmenimiz bunu fazlasıyla hak etmektedir. Ayakları yere basmayan, tamamen oy avcılığı düşüncesiyle hamasi projeleri vaat edenlerden artık İzmirli bıkmış ve yılmıştır.” açıklamasını yaptı.

“İZMİRLİ SEÇMEN DAHA BİLİNÇLİ DEĞERLENDİRECEK”

Vermiş oldukları önergelere verilen cevapları en kısa sürede İzmirli seçmen ile paylaşacaklarını dile getiren Tanrıkulu, “Bundan sonraki çalışmalarımızda; yerel yönetim tarafından bir türlü bitirilemeyen ve çökmeler nedeniyle genel hükümetten ödenek artırımı istenen metro, Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan Konak Tüneli gibi projelerin maddî ve finansal boyutlarını inceleyeceğiz diyerek, böylelikle İzmirli seçmenimizin daha bilinçli bir değerlendirme yapma imkânı bulacağını belirtmiştir.” görüşünü aktardı. CİHAN

Yorumlar