MHP'de yeni karmaşa: Kurultaya kim götürecek?

Yargıtay'ın onamasından sonra MHP'de şimdi de kurultayın gündemi ve kimin yapacağı tartışması yaşanmaya başladı

Google Haberlere Abone ol
MHP'de yeni karmaşa: Kurultaya kim götürecek?
Ankara 12. Sulh Mahkemesi'nin aldığı kurultay kararının Yargıtay tarafından onanmasından sonra MHP'de şimdi de partiyi kurultaya kim götürecek tartışması başladı. Bir başka tartışma ise yapılacak kurultay tüzük mü seçimli mi olacağı. Yargıtay kararını açıklar açıklamaz MHP yönetimi ve mahkeme tarafından eş zamanlı açıklamalar geldi. Çağrı Heyeti, kurultay tarihini kendilerinin belirleyeceğini, parti yönetimi ise kurultaya kendilerinin karar verdiğini açıkladı. Muhalifler tüzük kurultayı, parti yönetimi ise seçimli kurultay istiyor. Taraftalar arasında şu ana kadar yaşanan tartışmaların kurultayın yapılacağı tarihe kadar devam edeceğe benziyor. 

MHP'li muhaliflerin partiyi tüzük kurultayına götürmek için Ankara 12. Sulh Mahkemesi'ne yaptığı başvuru Yargıtay tarafından onandı. Şu ana kadar mahkeme kararına ve çağrı heyetine karşı direnen MHP yönetimi, Yargıtay kararından sonra hızlıca hareket ederek kurultay için tarih verdi. Ancak, muhalifler de MHP yönetimiyle eş zamanlı bir açıklama yaparak kurultay tarihinin çağrı heyeti tarafından belirleneceğini belirtti. 

MHP yönetiminin genel başkan seçimli olağanüstü kurultay kararının ardından muhaliflerden ilk açıklama Sinan Oğan'dan geldi. Oğan, "Ben genel başkanımızın aday olmayacağı kanaatindeyim. Genel başkanımız muhtemelken istifa ederek bu yolu açacaktır" dedi.

Sinan Oğan'ın açıklamalarının satır başları şöyle: "Genel merkez bu açıklamasıyla bizi de şaşırttı. Çünkü genel merkez tüzük kurultayına bile karşı çıkıyordu. Ancak, önümüzde tüzük maddeleri durduğu sürece MHP seçimli kurultay yapamaz. Bunu aşmanın bir tek yolu var. Genel başkan koltuğunun boşalması durumunda. Öyle anlaşılıyor ki genel başkan istifa edecek. Ya genel başkan istifa eder veya tüzük kurultayına gidilip o madde değiştirilir… Olağanüstü kurultayda genel başkanlık seçimi yapılamaz maddesini değiştirmek istiyoruz. Genel başkan istifa eder koltuk boşalır ya da o madde değiştirilir öyle gidilir. Bunun dışında başka bir yolu yok. 

MHP Genel Başkanı Semih Yalçın, genel başkanın tüzüğün 63'üncü maddesinin kendisine verdiği yetkiyi kullanarak partiyi haziran sonunda ya da temmuz başında kurultaya götüreceğini, kurultayın seçimli olacağını Bahçeli'nin de aday olacağını açıkladı. 

MHP'li muhalifler ise partiyi çağrı heyetinin kongreye götüreceğini, seçimli değil tüzük kurultayı yapılacağını açıkladı. Muhalifler kurultay için henüz bir tarih belirlemiş değil.

 

Yorumlar