Meclis TV tartışması TBMM Genel Kurulu'nu kapattırdı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun salı günlü 90. birleşimi saat 15.00'te yoklama yapılmaksızın müşahede ile açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetti. Genel Kurul'da, AK Parti, CHP, MHP ve HDP tarafından...

Google Haberlere Abone ol
Meclis TV tartışması TBMM Genel Kurulu'nu kapattırdı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun salı günlü 90. birleşimi saat 15.00'te yoklama yapılmaksızın müşahede ile açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetti. Genel Kurul'da, AK Parti, CHP, MHP ve HDP tarafından Manisa Soma'da 301 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan maden faciasıyla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına yönelik verilen önergelerin birleştirilmesi görüşülüp kabul edildi.

Önergeler görüşülürken Meclis TV'nin belli bir saatten sonra yayınının kesilmesi konusunda tartışma çıktı. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "Türkiye Büyük Millet Meclisi ile TRT arasında Meclis'te yapılan görüşmelerin yayınlanması hakkında düzenlenmiş olan bir protokol var. Bu protokole göre: 'Salı, çarşamba ve perşembe günleri normal çalışma saatleri içerisindeki görüşmeler Meclis TV tarafından yayınlanacaktır.' Ama, yine aynı protokolde bir hüküm daha yer almaktadır: 'Önemli günler var ise önemli oturumlar gerçekleştiriliyor ise bu da Meclis Başkanlığı'nın talebiyle TRT'ye bildirilmesi hâlinde TRT tarafından gereği yerine getirilir ve yayınlanır.' O nedenle, sizden talebimiz, bu önemli oturumun görüşmelerinin saat 19.00'dan sonra da Meclis TV tarafından yayınlamasıdır. Bu talebimizin Meclis Başkanı kanalıyla TRT'ye intikal ettirilmesini ve gereğinin yapılmasını sizden talep ediyoruz." dedi.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da "4 parti grubu madem uzlaştık, gelin ortak bir önerge verelim, canlı yayına geçelim. Bu Meclis'in üstünde TRT Genel Müdürü tanımıyorum, bu Meclis'in üstünde Meclis Başkanı tanımıyorum. 4 parti grubu eğer uzlaştıksa Soma için, Soma için, Soma için, gelin beraber önerge verelim, canlı yayına çıkaralım." şeklinde konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise "Sayın Başkan TRT'yle görüştü, TRT Genel Müdürü yazdığı yazıda naklen yayın olmasından dolayı veremeyeceğini söyledi, üç gün önceydi, dört gün önceydi. Pazartesi günü yapılan programa bakıldığı zaman TRT'nin o gün naklen yayını olmadığı da ortaya çıkmıştı. Dolayısıyla bunlar mazerettir. Huzurunuzda ben Adalet ve Kalkınma Partisi Grubuna da sesleniyorum, bütün partiler olarak bir kanun teklifiyle TRT'ye Türkiye Büyük Millet Meclisi faaliyetleri hakkında milleti bilgilendirmek amacıyla tahsis ettiğimiz TRT 3 kanalını gelin, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne alalım, yayınını da beraber, birlikte planlayalım, Meclis faaliyetlerinden millet haberdar olsun, Meclis yönetsin. Beyefendinin takdirine mi kalacak? Yani Meclis'in üzerinde mi görüyorlar kendilerini? Bürokratik oligarşiye son verelim. Halep oradaysa arşın burada. Orada bürokratın iradesi varsa da millî irade burada. Gelin, hep beraber, birlikte bunun kararını verelim." ifadelerini kullandı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "Şu anda yapılacak iş, yarın muhtemelen saat 14.00'te bildiğim kadarıyla yayın yapılıyor ama başladığımız işi bitirelim, bir an önce bunu, komisyon kurulma aşamasını yapalım. Eğer arkadaşlarımız hızlıca kurulmasını istiyorsa 11 tane önerge var -önerge sahibi arkadaşlarımız- içerisinden çekelim bir kısmını. Çünkü amacımız komisyonu kurmak, bizim burada fikirlerimizi beyan etmemiz bir işe yaramıyor. Önemli olan o arkadaşlarımızın o komisyonda fikirlerini beyan etmeleri, eksikler varsa onu gözlemleyerek değerlendirmeleri ve bir an önce Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne rapor sunabilmeleridir. Bizim her geçen günümüz buradaki raporu geciktirecek bir durumdur. Ben teklif ediyorum, 11 tane önerge var, her siyasi partiden bir milletvekili arkadaşımız görüşlerini söylesin, siyasi parti grupları konuşmak istiyorsa konuşsunlar, Bakan Bey de orada, cevabını versin, bir saatte, iki saatte bu işi bitirelim ve komisyonu bir an önce kuralım." dedi.

Elitaş'ın bu sözleri üzerine tartışmalar daha da yoğunlaştı. Bağımsız İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay da bu tarihi oturumun Meclis TV'den yayınlanması gerektiğini söyledi. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut ise tartışmaların uzaması üzerine birleşime 10 dakika ara verdi ve grup başkan vekilleri ile görüştü. Görüşmenin ardından Danışma Kurulu'nun önerisi okundu: "Genel Kurul'un 20.05.2014 tarihli bugünkü birleşiminde başka bir işin görüşülmemesi, Danışma Kurulu önerisi ve Genel Kurul'un kararıyla bugün birleştirilerek görüşülmesine karar verilen 11 Meclis araştırması önergesinin öngörüşmelerinin Genel Kurulun 21.05.2014 Çarşamba günkü birleşiminde Sayıştay'a yapılacak üye seçiminden sonra yapılması ve bu işlerin tamamlanmasına kadar Genel Kurul'un çalışmalarının sürdürülmesi önerilmiştir."

Yapılan oylama sonucu öneri kabul edildi. Yakut, "Alınan karar gereğince, Sayıştay'da boş bulunan üyeliklerin seçimini ve Soma'da meydana gelen maden kazasıyla ilgili 11 adet Meclis araştırması önergelerinin öngörüşmesini yapmak için, 21 Mayıs Çarşamba günü saat 14.00'te toplanmak üzere birleşimi kapatıyorum." dedi. Meclis Genel Kurulu saat 19.56'da kapandı.

BAKANLAR YILDIZ İLE ÇELİK GENEL KURUL'DA BİR SÜRE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar ve Hilal Kaplan'ın İş Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Teklifi'nin doğrudan gündeme alınmasına dair önergesi de AK Parti'nin desteğiyle kabul edildi.

CHP'nin, Manisa Soma'da 301 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan maden faciasıyla ilgili haklarında gensoru önergesi verdiği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Meclis Genel Kurulu'nda bir süre görüştü. Bakanlar Kurulu sıralarında yan yana oturarak sohbet eden iki bakanın Soma'daki gelişmeleri değerlendirdiği tahmin ediliyor.

CİHAN

Yorumlar