Meclis Başkanı Çiçek, HSYK tasarısında uzlaşılamayan maddeyi açıkladı

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, Meclis’te tartışılan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısına ilişkin yapılan düzenlemede 4 partinin büyük ölçüde anlaştığını sadece iki konuda farklılık olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Meclis Başkanı Çiçek, HSYK tasarısında uzlaşılamayan maddeyi açıkladı

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, Meclis’te tartışılan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısına ilişkin yapılan düzenlemede 4 partinin büyük ölçüde anlaştığını sadece iki konuda farklılık olduğunu söyledi. Çiçek, “Hâkimler Kurulu ayrı, Savcılar Kurulu ayrı iki kurum oluşuyor. 1961 Yasasına göre de böyleydi sonra değiştirildi. Savcılar Kurulu’na Adalet Bakanı Başkanlık edecek. Bunda mutabakat var. Hâkimler Kurulu’na ise Adalet Bakanı Başkanlık etsin mi etmesin mi, etsin oy kullanmasın ya da etsin şu konularda oy kullanmasın şeklinde konular var. Bunu da çözdüğümüz takdirde 4 siyasi parti anlaşarak ve herkesin görüşünün alınarak düzenlenen bir metin olacağı için her iki ayda bir yeni bir HSYK tartışması yaşamamış olacağız.” ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ankara Sanayi Odası(ASO)’nın Ocak ayı Meclis Toplantısına katıldı. Ankaralı Sanayici ve İş Adamlarına bir araya gelen Meclis Başkanı Çiçek, yeni Anayasa sorununun yapılmamasının sorunları daha da arttırdığını söyledi. Çiçek, “Dört siyasi partimizle 60 madde üzerinde uzlaşı sağladık. Uzlaşmayı partilerimiz şöyle anladı. Dördümüz de aynı görüşte olacağız. Demek ki 60 maddede aynı görüşte olabildik. Biraz daha zorlasaydık 3-5 madde de olabilirdi. Ancak yeni Anayasa yapma hedefimizi tam karşılamazdı. Şuana kadar 19 değişiklik yapılmış bu 20 olabilirdi. Ama arzu edilen değişiklik yapılarak ilerlemek değil, günümüz şartlarına uygun yeni bir Anayasa yapmaktı.” dedi.

HSYK ile ilgili bir yaşanan tartışmalara ilişkin var olan metin üzerinden gidilmesi gerektiğini değerlendiren Çiçek, partilerin yaşadığı anlaşmazlıkların çalışmaları kilitlediğine değindi. Çiçek, “Vatandaşlık, egemenlik yazacağız. Benzer bölümler ve maddeler var. 3 siyasi parti Türk Milleti diye bir kavramı, ifadeyi ve gerçeği kullanıyor. Kimisi egemenlikte kimisi vatandaşlıkta kullanıyor. Neticede Türk Milleti diye bir ifadeyi kullanıyor. Bir partimiz diyor ki ben onu kabul etmem. Şimdi nasıl olacak? O bir parti bunu mu kabul edecek 3 parti bundan mı vazgeçecek.” ifadelerini kullandı.

Yargı kısmında kanun düzenlemesiyle değil, Anayasa’da kalıcı bir çözüme kavuşacak yapının sağlanması gerektiğine dikkat çeken Çiçek, bu konuda partilerin de bazı görüşlerinden vazgeçtiklerine değindi. Çiçek şöyle dedi: “AK Parti diyordu ki, ‘Bu kadar Danıştay, Sayıştay, Yüksek Askeri İdare, Temyiz Mahkemesi olmasın. Bir tek temyiz mahkemesi olsun. Diğerleri onun şubeleri olsun. ‘Onun sonucunda AK Parti uzlaşma adına ondan vazgeçti. Yürütme organının şekillenmesinde AK Parti Başkanlık sistemini önerdi. Bunu önerince Yargının yönetimiyle ilgili getirdiği taslakta seçme imkânı veriyordu seçilen devlet başkanına. HSYK tipi bir modelde 5 tanesini Cumhurbaşkanı ya da Devlet Başkanı seçsin. Bu yapılan çalışmada o fikrinden de vazgeçti. Onun yerine Meclis’in seçmesine imkân verin ki Batı uygulamalarında bu böyledir. Hatta bazı yerlerde tamamını parlamento kendisini seçer. Şuan Almanya Anayasa Mahkemesi’nin tamamını parlamento seçer. Bizde siyasetçi seçmesin. Bir kısımlar zaten kayıt dışı siyaset. Benden çok daha fazla siyaset yapıyor.”

ADALET BAKANI'NIN POZİSYONU TARTIŞILIYOR

HSYK konusunda 4 partinin de büyük ölçüde anlaştığını, sadece bazı konularda farklılık olduğunu ifade eden Çiçek, “Hâkimler Kurulu ayrı, Savcılar Kurulu ayrı iki kurum oluşuyor. 1961 Yasasına göre de böyleydi sonra değiştirildi. Savcılar Kurulu’na Adalet Bakanı Başkanlık edecek. Bunda mutabakat var. Hâkimler Kurulu olunca ona Adalet Bakanı Başkanlık etsin mi etmesin mi, etsin oy kullanması ya da etsin şu konularda oy kullanmasın şeklinde konular var. Bunu da çözdüğümüz takdirde 4 siyasi parti anlaşarak ve herkesin görüşünün alınarak düzenlenen bir metin olacağı için her iki ayda bir yeni bir HSYK tartışması yaşamamış olacağız.” şeklinde konuştu.

Yeni Anayasa’ya olan ihtiyacın her geçen gün daha da arttığına dikkat çeken Çiçek, “Başkanlara yazığım son yazıda 4 partinin hepsinin mutabık kalacağı bir Anayasa imkanı yok. Belki yeni yöntemlerle bu 60’ın üzerine yeni maddeler koyma imkânımız vardı. Ama geldiğimiz siyasi ortam yeni bir yönteme imkan vermiyor. Bazı maddeler Anayasa’da yer almayabilirdi. Bazı maddelere 3 parti evet dediyse 4’üncü de evet desin. Benzer yöntemler bulabilirdik.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar