Mansur Yavaş: Olağanüstü şikayet hakkımızı da kullanacağız

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş, yerel seçim sonuçları için ilçe seçim kurullarına yapılan başvuruların ardından il seçim kurullarına ardından da Yüksek Seçim Kurulu’na başvuru yapacaklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Mansur Yavaş: Olağanüstü şikayet hakkımızı da kullanacağız

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş, yerel seçim sonuçları için ilçe seçim kurullarına yapılan başvuruların ardından il seçim kurullarına ardından da Yüksek Seçim Kurulu’na başvuru yapacaklarını söyledi.

Ankara’da bir oyun bile hesabını soracaklarını ve adil ve eşit bir seçim sonucunun çıkmasını istedi. Seçim sürecinde kullandıkları dilin toplumun bütün kesiminden olumlu yanıt geldiğine değinen Yavaş, “Çünkü herkes bizden bir şey bekliyor. Genç, yaşlı umut bağladı bana. İlk defa oy kullanan gençler var. Onların idolü oldum ben şimdi. Onların oyunun peşine nasıl düşmem.” ifadelerini kullandı. Yavaş, sandık tutanaklarının tutulmasının ardından 7 gün içerisinde geçerli olan olağanüstü şikayet hakkını da kullanacaklarını da belirtti.

Yavaş, ulusal bir televizyon programında Ankara’daki yerel seçim sonuçlarını değerlendirdi. İlçe seçim kurullarına yapılan başvuruların bir kısmının kabul edildiği, bir kısmının ise reddedildiğini söyledi. Ankara’nın birçok yerinde sandık tutanaklarında usulsüzlük yapıldığını savunan Yavaş, gösterdiği örneklerle CHP’nin aldığı oyların başka partilere aktarıldığı ya da yazılmadığını gösterdi. Seçim akşamı akredite Cihan'ın hacklendiğine de dikkat çeken Yavaş, bir süre bilgi akışının kesildiğini ve bunu yapanların ortaya çıkarılması gerektiğini belirtti.

    Geçtiğimiz günlerde yaptığı basın toplantısında seçim gecesi Anadolu Ajansı’nın Genel Müdürü nerede diye sorduğunu belirten Yavaş, bu konuda kendilerini tatmin edici bir cevap gelmediğini söyledi. Yavaş, “Bülent Arınç’ın açıklamasında ’15 dakika Genel Merkeze geldi.’diyor. Neden geldi peki? Bir seçim yapıyorsunuz. Beni mahkemeye versin. Ben kimseyi aramadım diye. Kayıtlı telefonundan kimleri aradığı ortaya çıkacaktır. Seçimlerin adil olması çok önemli. Seçim günü tek yetkili seçim kurullarıdır. Hükümetin hiçbir yetkisi yoktur. Kamu gücünü seçime etki edecek şekilde kullanılması son derece yanlış. Bu da yetmiyor. Seçimin kurullarına bakanlar gidiyor. Ne işi var bakanların orada? Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, ‘Ne bu kalabalık. Ben burayı boşaltıyorum.’ Diyor. Siz kimsiniz? Nereyi boşaltıyorsunuz? Ne yetkiniz var? Ne işi var Başbakan Yardımcısının, bakanlarının?” ifadelerini kullandı.

    Sandığa giden oyun doğru çıkması için mücadele verdiklerini ve her kesimin örnek aldığı bir isim olarak dikkat çektiğini kaydeden Yavaş, “Çünkü herkes bizden bir şey bekliyor. Genç, yaşlı umut bağladı bana. İlk defa oy kullanan gençler var. Onların idolü oldum ben şimdi. Onların oyunun peşine nasıl düşmem. Benim için hayat memat meselesi değil. Ama karşı taraf için ‘Seçilse bile düşürürüz.’ diyorlar. Kimi düşürüyorsun sen? Bu mudur demokrasi anlayışınız. Ağlaya ağlaya oy istiyorsunuz. Kazara seçilince de seçilseydi düşürürdük. Yani AKP’deki 90 küsür kişi robot mu? 1994’te seçildiğinde Meclis'te çoğunluk değildi. Geçen dönem ve Etimesgut Belediye Başkanı çoğunluk değildir. Ben seçilseydim, suyu ve ulaşımı ucuzlatacağım dediğimde hayır pahalı kalsın mı diyeceklerdi? Oradaki üyelerin hepsi hangi partiden olursa olsun hizmet etmeye geliyorlar. İlk oylanacak faaliyet raporu kendi faaliyet raporu olacak. Benim raporum olmayacak. Kendi üye sayısı yetmiyor. 4’te 3 çoğunluk gerekiyor. Bunun için aday oldum. Kirli siyasetin düşmesi lazım. Kazanırım kaybederim problem değil. Ben fazilet mücadelesi veriyorum.” şeklinde konuştu.

    Yapılan itirazların tükenmesi halinde olağanüstü şikayet haklarını da kullanacaklarına değinen Yavaş, “Seçimin sonucunu etkileyecek hatalar varsa tutanaklar kesinleşmesinden sonra 7 gün içerisinde Seçim kuruluna bu seçimi yenileyin dersiniz. Eğer seçime şaibe karışmışsa bu seçim yenilenecek. Bu kadar basit. Ben şunu söylüyorum. Eğer korkuları yoksa versinler dilekçeleri oylar yeniden sayılsın. Herkes sonucuna katlansın. Ben de katlanacağım.” dedi.

    Toplumda artık sağ-sol ayrımının kalmadığını ve bunun da birçok kesimi şaşırttığını söyleyen Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e eleştirilerde bulundu. Yavaş şöyle dedi: Şaşırdıkları nokta bu. Bir gün ağlayarak cemaate diyor, ‘Siz CHP’ye nasıl oy verirsiniz?, ülkücü kardeşlerim siz CHP’ye nasıl oy verirsiniz?’ bir gün sonra 15 bin oy farkla seçildiğin iddia ederken, ‘Bunlar paralel yapı. Ben paralel yapıyı da yendim. MHP’yi de yendim.’ Ne o dün ağlıyordunuz. Bu işte anlayış. Ankara’daki bu anlayışın değişmesi lazım. Karşısında çıkış sebebi de budur.”

    Belediye Başkanlığı yarışında kaybetmesi halinde siyasete devam edeceğinin sinyallerini veren Yavaş, herkesi kucaklayan bir anlayışa Türkiye’nin ihtiyacı olduğunu ve bunun için üzerine düşen görevi yerine getirmeye hazır olduğunu kaydetti. ‘MHP ve CHP’nin ortak bir Cumhurbaşkanı adayı mısınız?’ sorusuna ise Yavaş, “Şuan Ankara seçimlerinden başka hiçbir şey düşünmüyorum. Sevdamız Ankara diyorduk. Seçimler aleyhimize sonuçlanırsa sevdamız Türkiye der yolumuza devam ederiz.” yanıtını verdi. CİHAN

Yorumlar