Loğoğlu: Amerika'da Türk kökenli sivil toplum kuruluşları üzerine düşeni yapıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Amerika'da bulunan Türk sivil toplum kuruluşlarının Ermeni tezlerine destek verdiği yönündeki iddialara katılmadığını ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
Loğoğlu: Amerika'da Türk kökenli sivil toplum kuruluşları üzerine düşeni yapıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Amerika'da bulunan Türk sivil toplum kuruluşlarının Ermeni tezlerine destek verdiği yönündeki iddialara katılmadığını ifade etti. Loğoğlu, "Türk kökenli hiçbir birliğin, hiçbir sivil toplum kuruluşunun, Ermeni tezlerine destek verdiğine inanmam mümkün değil. Hepsi bu konuda üzerine düşeni yapıyorlar." dedi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Loğoğlu, 30 Mart yerel seçimlerin yurt dışına yansımasını anlattı. Balkon konuşmasının yatıştırıcı değil gerginleştirici ve sıkıntılı günlerin yaşanacağı yönünde yorumlar yapıldığını dile getiren Loğoğlu, Başbakan Erdoğan'a yönelik eleştirilerin devam ettiğini ifade etti. Loğoğlu, gönderilen tebriklerin çok az veya hiç olmadığına dikkat çekti.

Ukranya'daki gelişmelere de değinen Loğoğlu, Türkiye'nin kötü adam rolüne düşmesi tehlikesine vurgu yaptı. Suriye konusunda ise Loğoğlu, gerginlik ve çatışmaların devam ettiğini söyledi. Barıştan söz edenin pek kalmadığını anlatan Loğoğlu, tek çıkış yolunun Cenevre süreci olduğunun altını çizdi.

Kimyasal saldırıda Türkiye'nin dahli iddiaları konusunda ise Loğoğlu, ancak iddiaların yabana atılır cinsten olmadığını savundu. Başka basın mensuplarının da iddialara sahip çıktığını belirten Loğoğlu, AK Parti iktidarının daha inandırıcı olması gerektiğini ifade etti. Loğoğlu, eldeki bilgilerin, şüphelerin giderilmesi bakımından yararlı olacağını vurguladı.

Sözde Ermeni soykırım yasa tasarısıyla ilgili olarak Loğoğlu, yönetiminin kongre üzerinde eskisi kadar telkin edici, baskıya yönelik bir tavır içinde olmayacağına dair işaretler olduğunu belirtti. Önümüzde zor bir dönem beklediğinin altını çizen Loğoğlu, senatonun kararının bir ön uyarı olduğunu söyledi. Türkiye'nin çok ciddi bir hazırlık yapması gerektiğini anlatan Loğoğlu, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner'in Türkiye ziyaretini hatırlattı.

Loğoğlu, 2015 yılının zor bir yıl olacağına işaret ederek, Ermenilerin Amerika'da bir karar çıkarıp siyasi konunun hukuki bir noktaya taşıyabileceklerine dikkat çekti. Bunların toprak talepleri olabileceğini dile getiren Loğoğlu, Amerika kongresinden çıkacak bir kararın hukuki bir değeri olacağını söyledi. Loğoğlu, 2015 yılının kırılma noktası değil birleşme noktası olmasını temenni ettiklerini ifade etti.

Amerika'da ciddi lobi faaliyetlerinde bulunduklarını ama yetmediğini dile getiren Loğoğlu, karşılarında çok daha güçlü bir lobi bulunduğuna dikkat çekti. Amerika'da Türk kökenli insan sayısının az olduğunu belirten Loğoğlu, 250-300 kişi olduğunu ve bunların çeşitli yerlere dağılmış durumda olduğunu ve siyasal bir etkinliği bulunmadığını kaydetti.

Bu süreçte Amerika Büyükelçisinin orda olmamasının ise iyi planlama yapılmadığını gösterdiğini dile getiren Loğoğlu, Dışişleri Bakanlığı'nın bunu düşünmesi gerektiğini ifade etti. Son dönemde Amerika'da bulunan Türk sivil toplum kuruluşlarının Ermeni tezlerine destek verdiği yönündeki iddialara dönük bir soruya ise Loğoğlu, "Hiçbir birliğin, hiçbir sivil toplum kuruluşunun, Türk bağlantılı kuruluşun Ermeni tezlerine destek verdiğine inanmam mümkün değil. Hepsi bu konuda üzerine düşeni yapıyorlar. Hükümet ile işbirliği halinde olması lazım. Cemaat-hükümet çekişmesi bu konuda da Türkiye'ye zarar verir endişesini taşıyorum. Hükümet desteğinin de arkalarında olması lazım. Türk kuruluşlarının destek vermesi lazım." şeklinde konuştu.

Dışişleri'ndeki dinleme konusunda ise Loğoğlu, böyle bir toplantının dinlenmiş olmasının ulusal güvenliğe saldırı olduğunu ve cezalandırılması gerektiğini vurguladı. Bunu kimin yaptığının, imkanları elinde bulunduran devletin bulması gerektiğini belirten Loğoğlu, "Dinlemek, kayıtları yapmak, yayınlamak suç ise konuşmanın içeriğine de bakmak lazım. Yolsuzluklar için de geçerli bu durum." dedi.

CİHAN

Yorumlar