Kocaoğlu: Vatandaşlara müdahale emrini Binali Yıldırım mı verdi?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Gezi Parkı olaylarında yaralandıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan’ı anmak için düzenlenen eylemlere polisin müdahale etmesini eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Kocaoğlu: Vatandaşlara müdahale emrini Binali Yıldırım mı verdi?

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Gezi Parkı olaylarında yaralandıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan’ı anmak için düzenlenen eylemlere polisin müdahale etmesini eleştirdi. İzmir Valisi ve İl Emniyet Müdürü’nün, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayı Binali Yıldırım’ın valisi ve emniyet müdürü olduğunu ileri süren Kocaoğlu, “İnsanların üzerine su sıkılmasını, saldırılmasını, direkt olarak size bağlı olan vali ve emniyet müdürüne, şu andaki AKP’nin Büyükşehir Belediye başkan adayı mı bu talimatı vermiştir? Bunların hepsini İzmir kamuoyunun dikkatine sunuyorum.” dedi.

Başkan Kocaoğlu, Konak Meydanı’nda düzenlenen ve polisin müdahale ettiği Berkin Elvan’ı anma etkinliğinden sonra belediye binası önünde açıklamalarda bulunarak, polisin tutumunu kınadı. Geçen akşam Elvan'ı anmak için bir yürüyüş yapıldığını ve kendisinin de katıldığını hatırlatan Kocaoğlu, "Yürüyüş sırasında hepimizin bildiği malum olaylar yaşandı. Belediyenin TOMA’lara su verdiğini gördüm ve müdahale ettim." şeklinde konuştu. Yürüyüş ve anmanın anayasal hak olduğunu belirterek, "Bu, vefat eden çocuğumuzun anmasıdır. Böyle bir anmada da İzmir Büyükşehir Belediyesi su veremez. Vatandaşlarımıza saldırının hiçbir haklı gerekçesi yoktur, biz suyu vermiyoruz, otobüsleri vermiyoruz.” dedi.

İstanbul Okmeydanı'ndaki cenaze törenine denk gelen saatlerde İzmir'de de bir saygı duruşu yapıldığını, kendisinin de milletvekilleriyle birlikte oraya gittiğini aktaran Başkan Kocaoğlu, ardından basın bildirisi okunduğunu, meydandan ayrılırken polisin saldırısıyla karşı karşıya kalındığını iddia etti: “Meydandan ayrılırken ben önden gidiyordum, arkadan arkadaşlarımız geliyordu. Bu arada benim gözümün önünde su sıkılmaya başlandı.”

Açıklamasında Vali Mustafa Toprak'ın tutumuna da değinen Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "İzmir Valisi’ni getiren, AK Parti Büyükşehir Belediye başkan adayıdır, kendisinin hemşehrisidir. Buraya bir emniyet müdürü geldi, 32 gün dayanabildi, gitti. Şimdi yeni bir emniyet müdürü geldi. Dün akşam ben de yanındaydım, Milletvekilimiz Alaattin Yüksel'le konuşmasına şahit oldum. Orada çocuklar perişan olurken, ‘Yazılı bildir, yazılı cevap verelim.’ diyecek kadar şartlanmış, sadece ve sadece iktidarın polisi, iktidarın valisiyle karşı karşıyayız. Hattâ iktidar bile demek doğru değildir, şu andaki adayın valisidir. Emniyet müdürünü de vali getirdiğine göre adayın emniyet müdürüdür. Artık AKP iktidarı diye bir şey de var mı, onu da bilemiyorum. Burada bir otoriter sisteme, demokrasinin bütün kurallarının, anayasal hakların ve hukuk devletinin çiğnendiği, demokrasinin yok edilmeye çalışıldığı, özgürlüklerin yok edilmeye çalışıldığı, toplumun sindirilmek istendiği bir süreci yaşıyoruz. Aday hemen, ‘İşte, Büyükşehir Belediye Başkanı ile CHP milletvekilleri kışkırttı.’ demiş ve arkasından da, 'Vali canhıraş, sakinleştirmek veya görev yapmak için uğraştı.' demiş. Valinin yanında mıydı? Bu saldırı, insanların üzerine saldırma, öyle çünkü uğraştı diyor, uğraşmış demiyor. Orada olduğu, beraber olduğu cümlelerden anlaşılıyor.”

‘DAYATMALARLA ÜLKE YÖNETİLMEZ’

"Gençlerimizle ve geleceğimizle barışmamız lazım." diye konuşan Aziz Kocaoğlu, ülkenin dayatmalarla yönetilemeyeceğinin altını çizdi: "Mevkimiz, makamımız, siyasi konumumuz ne olursa olsun, gençlerimizle ve geleceğimizle barışmak zorundayız. Onların uyarılarını dikkate almalıyız. Ülkeyi, 'en yaptım oldu'larla, dayatmalarla, polis müdürlerini, savcıları, hakimleri değiştirerek yönetemezsiniz. Göreve geldiğinden beri vali beyden, ne İzmir’in ne de devletin valisi olduğuna dair en ufak bir ibare görmedim. Vali beyin, sadece belli kişilerden aldığı talimatı ne pahasına olursa olsun, karşısında insan olsun, ne olursa olsun yaptığını görüyorum. Ben herkesi ama herkesi insanlık penceresinden bakmaya davet ediyorum.” CİHAN

Yorumlar