Kılıçdaroğlu’na 1.7 milyon TL’lik vergi şoku

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, ‘tüm emeklilere dini bayramlarda birer maaş ikramiye' vaadini noterden onaylatınca, vergi borcu doğdu.

Google Haberlere Abone ol
Kılıçdaroğlu’na 1.7 milyon TL’lik vergi şoku

CHP Genel Başkanı CHP umumi başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘tüm emeklilere dini bayramlarda birer maaş ikramiye’  vaadini noterden onaylatınca, 1.7 milyon liralık vergi yükümlülüğü altına girdi.

CHP umumi başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Tüm emeklilere dini bayramlarda birer maaş ikramiye verilmesi” konusundaki Ankara 3. Noterliğinde 23 Mart tarih ve 02999 sayı ile vermiş bulunduğu taahhütname temel nedeni ile vergisel yönü de bulunan bir belge. Aynı sürede adisyon uzmanı bulunan Kılıçdaroğlu ise olayın bu tarafını atlayarak,yaklaşık 50 lira noter masrafı ödedi. Kılıçdaroğlu’nun taahhütnamesi için bununla beraber 1.7 milyon lira Damga Vergisi Ödemesi gerekiyor. Nasıl mı?

KANUNDA AÇIKCA BELİRTİLİYOR

Damga Vergisi Kanunu’nda taahhütnamelerin damga vergisine tabi bulunduğu belirtiliyor. Hangi kağıtların taahhütname sayılarak damga vergisine tabi olabileceği meselesi için ortaya çıkan ihtilafları Maliye Bakanlığı sirküler ve ya özelgeler vasıtası ile açıklıyor.

488 sayılı Damga Vergisi Kanunu’nun birinci maddesine nazaran bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar damga vergisine tabidir. (1) sayılı tablonun I-A-1 numaralı ayrımına nazaran dikkat çekici parayı ihtiva eden taahhütnameler binde 9.48 oranında damga vergisine tabidir.

Taahhütnameler, hususi veya kamusal birliktelikler çerçevesinde tarafların ifa etmeyi kabul ettikleri edimleri ve söz konusu edimlerin yerine getirilmemesi zorunda uygulanacak müeyyideleri içeren belgelerdir. Damga Vergisi Kanunu’nun birinci maddesine nazaran bu kanundaki kağıtlar terimi, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak şekli ile düzenlenen ve her hangi bir hususu ispat veya dikkat çekici etmek için ibraz edilebilecek bulunan belgeler ile elektronik imza kullanılmak şekli ile manyetik ortamda ve elektronik veri biçiminde oluşturulan belgeleri anlatım eder.

Türk Dil Kurumu’nun Türkçe sözlüğüne nazaran taahhütname, bir şeyi yapmayı üzerine aldığını bildiren yazılı kağıttır. Taahhütname mukavelenameden değişik şekilde tek taraflı bir vesika olup tek tarafın imzasını ihtiva etmektedir. Yani, insanın bu yönde bir taahhütte bulunması yeterlidir.

Taahhütnamelerin Damga Vergisi’ne tabi olabilmesi için imzalanması veya imza yerine geçen bir işaret konarak düzenlenmesi ve herhangi bir hususu ispat veya dikkat çekici etmek için ibraz edilebilmesi şarttır. İşte bu noktada CHP umumi başkanı Kemal Kılıçdaroğlu nedeni ile noter nezdinde taahhütname düzenlenmesiyle Damga Vergisi doğmuştur.

HESAPLAMA YAPILABİLİR

Maliye Bakanlığı nedeni ile verilen görüşlerde ve yargı kararlarında da bir kağıdın (taahhütnamenin) nispi şekilde damga vergisine tabi olabilmesi için vergiyi doğuran olayın meydana geldiği yani sözleşmenin imzalandığı tarihte, kağıtta parasal bir büyüklüğün aleni yer alması veya matematiksel şekilde bir meblağın hesaplanmasına İmkan verici rakamların ve bilgilerin bulunması gerekmektedir. Yani CHP umumi başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun taahhütnamesinde bir rakam yer almamakla ortak hesaplama yapılmasına imkan tanıyacak bilgiler vardır.

AYLIK MALİYET 26.4 MİLYAR

Taahhütnamede yer sektör ‘emeklilere dini bayramlarda birer maaş ikramiye’yi hesaplamak da oldukca kolay. Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine nazaran 2015 yılı öngörülen yekün emekli aylıklarının tutarı 158 milyar 601 milyon lira. Yani maaş takribî yekün 13 milyar 216 milyon lira emekli aylığı ödeniyor. Kılıçdaroğlu, iki maaş ikramiye vaadinde bulundu. Bunun da yekün tutarı 26 milyar 432 milyon lira. Bu rakam üstünden doğan binde 9.48’lik Damga Vergisi’nin tutarı da 250 milyon 575 bin 360 liradır. Ancak Damga Vergisi’nde 2015 yılı için Maliye nedeni ile belirlenen üst hudut 1 milyon 702 bin 138 liradır. Özetle Kılıçdaroğlu’nun 50 lira noter masrafı ödeyerek iktidar hayali kurduğu ‘taahhütname’ için 1.7 milyon liralık Damga Vergisi’ni de ödemesi gerekiyor.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar