Kılıçdaroğlu çark etti!

CHP oyu düşen tek muhalefet partisi oldu. ‘Yüzde 26’lık hedefe ulaşamazsam bedel öderim’ diyen Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 25.1’lik hezimeti zafer gibi gösterip, “Memnunum, istifayı gerektiren bir sonuç da değil” dedi.

Google Haberlere Abone ol
Kılıçdaroğlu çark etti!
Cumhuriyet Halk Partisi, 7 Haziran seçiminde yüzde 25.1’lik oy oranıyla hedeflediği oy oranının altında kaldı. CHP, 2011 yılındaki seçimlerde yüzde 25.98   oranında oy alarak 135 milletvekili çıkarmıştı.  Muhalefette olmasına ve seçim öncesinde bol vaatlerde bulunması rağmen yüzde 35’lik hedefini gerçekleştiremeyen CHP’de gözler Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na çevrildi.  Seçimden evvel önce yüzde 35 hedef koyan, ardından bunu yüzde 26’ya düşürerek, “bunun altında kalırsam bedel öderim” diyen Kılıçdaroğlu, istifa etmek bir yana aldığı düşük sonucu zafer olarak lanse etti.  İstifa edecek mi diye beklenen Kılıçdaroğlu ise seçimin hemen ardından yaptığı açıklamada yenilgiyi, zafermiş gibi göstererek, “genel hatlarıyla bir değerlendirmeyi ilerleyen günlerde yapacağım. Ancak bizim açımızdan bir sorun yok. Memnunum; istifayı gerektiren bir sonuç da değil. Şimdilik değerlendirmem bu kadar” dedi.
CHP’de, HDP sevinci
7 Haziran öncesindeki hemen hemen tüm seçimlerde “Hüznün ve hayal kırıklığının partisi” görünümüne bürünen CHP Genel Merkezi’nde “AK Parti’nin tek başına iktidar olamaması ve HDP’nin barajı geçmesinin sevinci” yaşandı. Bu tablo kendini, HDP’li Sırrı Süreyya Önder’in, yaptığı, “Bizim aldığımız oyda, bize emanet edilen oylar olduğu gerçeğini çok iyi biliyoruz ve hiç aklımızdan çıkarmayacağız” açıklamasının alkışlanmasıyla gösterdi.
Oyunu Ankara’da kullandı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’da Çukurambar Arjantin İlköğretim Okulu’nda 4134 nolu sandıkta oy kullandı. Eşiyle birlikte oy kullanmaya gelen Kılıçdaroğlu; “eşitsiz koşullarda bir seçim gerçekleştirdik. Her şeye rağmen güzeldi. Tüm yurttaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Onlar demokrasinin bekçisi. Umarım bu seçimler refahın hakça tabana yayılması için bir vesile olur. Birinci sınıf demokrasiyi bu ülkeye getirmek için oyumuzu kullanıyoruz. Eşitsiz koşullarda bir seçim oldu. Bunu da zaten tüm Türkiye, dünya biliyor. Biz sorumluluğumuzun bilincinde olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz Seçim herkese hayırlı uğurlu olsun diyoruz. Şu ana kadar seçimlerin iyi bir ortamda devam ettiğini biliyorum. Seçim genelinde sağduyu egemen oldu. En büyük güvencem halkın sağduyusudur.
Sarıgül seçilemedi
CHP İstanbul 2. bölge 9 sıradaki Mustafa Sarıgül, seçilmedi. CHP’den 2. bölgeden Balyoz Davası sanıklarından Dursun Çiçek, gazeteci Enis Berberoğlu ise Meclis’e girdi.
2. SEÇİMİNDE DE BAŞARAMADI
3 Kasım 2002 yılında 22. dönem Milletvekili Genel Seçimleri’nde Cumhuriyet Halk Partisi’nden İstanbul milletvekili seçilen Kemal Kılıçdaroğlu, 22 Temmuz 2007 yılında gerçekleştirilen Milletvekili Genel Seçimleri’nde de İstanbul’dan 23. dönem milletvekili adayı seçildi. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın kaset skandalının ardından, 11 Mayıs 2010 tarihinde görevinden istifa etmesi üzerine, 22 Mayıs 2010 tarihinde yapılan 33. Olağan CHP Kurultayı’nda Genel Başkan seçilen Kılıçdaroğlu, 2011 yılında yapılan Genel Seçimlerinde yüzde 25.98 oranında oy aldı. Deniz Baykal’ın Genel Başkan olduğu 2007 Genel Seçimleri’nde CHP, yüzde 20.88 oranında oy almıştı. 2011 yılındaki genel seçilerde AK Parti karşısında seçimi kaybeden, Kılıçdaroğlu, Baykal ile kıyaslandığında 2007 genel seçimine göre, 2011 yılında partisinin oyunu arttırdı. Ancak 2015 yılına kadar geçen süreçte partisini iktidara taşıyamadı.
66 CHP’Lİ TARİH OLDU
CHP, 7 Haziran genel seçimlerinde Kılıçdaroğlu dahil 59 milletvekili yeniden aday gösterdi. Mevcut milletvekillerinin 66’sı Meclis’e veda etti. CHP’de liste dışı kalarak tarih olan isimler arasında; Faruk Loğoğlu, Sinan Aygün, Sebahat Akkiraz, Aydın Ayaydın, Oktay Ekşi, Umut Oran, Nur Serter, Güldal Mumcu, Hurşit Güneş, Atilla Kart, İsa Gök, İhsan Kalkavan, Mehmet Haberal, Hüseyin Aygün ve  Kamer Genç gibi isimler var.
YENİ YÜZLER
Bu seçimlerde yeni isimlere de yer veren CHP’nin listesinde; İstanbul 1. Bölge’de Gamze İlgezdi, Onursal Adıgüzel ve Süleyman Bayraktutan, 2. Bölge’de Yavuz Gökalp, Didem Engin, Gül Yüksel ve Hikmet Yıldız. 3. Bölge’de ise, Adem Çeken, Erhan Bozan ve Recep Karakoç dikkat çekti.
CHP 38 İLDE MİLLETVEKİLİ ÇIKARAMADI
Oyları düştüğü halde zafer ilan eden CHP, yüzde 25 oy aldığı genel seçimlerde 38 ilde milletvekili çıkaramadı. CHP, Adıyaman, Ağrı, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Kastamonu, Kırşehir, Kütahya, K. Maraş, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Rize, Siirt, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Yozgat, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Karabük, Kilis, Osmaniye ve Düzce’de ‘0’ çekti.
28 KADIN SEÇİMDE YARIŞTI
CHP, 7 Haziran seçimlerine 28 kişilik kadın kontenjanıyla girdi. Üç büyük şehirdeki 7 seçim bölgesinin birinci sırasına kadın adaylar yarıştı. Kadın adaylar Adana, Afyonkarahisar, Ankara birinci ve ikinci bölgeler, Bursa, Denizli, Erzurum, Eskişehir, İstanbul 1-2-3, İzmir 1-2 ve Kocaeli’nde ilk sıralarda yer aldı. CHP’de 3 engelli, 10 genç, 103 kadın aday gösterildi. CHP’nin seçime giren 354 adayı üniversite, 83’ü lise, 45’i yüksek lisans, 15’i ortaokul, 18’i ilkokul mezunuydu.

Yorumlar