Kemal Kılıçdaroğlu: Başbakan hükümeti ağlama duvarına çevirdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, PKK terör örgütünün dağa kaçırdığı çocuklarla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerini eleştirdi. Annelerin duyarlılığına saygı gösterilmesi gerektiğini...

Google Haberlere Abone ol
Kemal Kılıçdaroğlu: Başbakan hükümeti ağlama duvarına çevirdi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, PKK terör örgütünün dağa kaçırdığı çocuklarla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerini eleştirdi. Annelerin duyarlılığına saygı gösterilmesi gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Bir ülkenin başbakanını düşünün, kaçırılan çocuklar var, hükümeti ağlama duvarı haline getirmiş. Sanki kendisi başbakan değil de başka birisi başbakanlık yapıyor, çözüm için başka yerleri arıyor.” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı seçimi ile ilgili görüş alışverişinde bulunmak üzere Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nu (Hak-İş) ziyaret etti. Genel merkezde yapılan görüşmenin ardından Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan ile Kılıçdaroğlu basın toplantısı düzenledi.

Kılıçdaroğlu’nun, genel başkan olduktan sonra Hak-İş’i ilk kez ziyaret ettiğini belirten Arslan, “Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili bizi ziyaret etmesini önemli görüyorum. Hak-İş olarak, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini destekledik. Halkın seçeceği cumhurbaşkanını önemli ve anlamlı bulunuyoruz. Biz cumhurbaşkanı adayları ortaya çıktıktan sonra, cumhurbaşkanı adayları kendi hedeflerini ortaya koyduktan sonra kendi değerlendirmemizi yapacağız.” ifadelerini kullandı.

"CEPHELEŞME ANLAYIŞI İÇİNDE CUMHURBAŞKANLARININ BELİRLENMESİ DOĞRU DEĞİL"

Hak-İş’e yapmış olduğu ziyaretten memnun olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu ise “Siyasetçi olarak daha önce Hak-İş’e gelmiştim. Hak-İş’te bir toplantıya katılmıştım. Hak-İş yetkilileri ile daha önce güzel bir sohbetimiz olmuştu, aşağıda yaptığımız güzel sohbet gibi. Başkanının ifade ettiği gibi ilk kez cumhurbaşkanını halk seçecek. O nedenle bu seçim çok önemli. Biz bir cepheleşme anlayışı içinde değiliz. Büyük bir toplumsal uzlaşmayı sağlamak istiyoruz. Cepheleşme anlayışı içinde cumhurbaşkanlarının belirlenmesi doğru değil. Eğer bir toplumsal uzlaşma sağlayacaksak toplumun her kesimi ile sıcak ve yakın bir diyalog kurmak ve onların düşüncelerini almak zorundayız. Hak-İş, bütün sendikalara, bütün sivil toplum örgütlerine, meslek kuruluşlarına gidişimizin nedeni de budur. Büyük bir toplumsal uzlaşmayı sağlamak. Halkın önüne çıkaracağımız cumhurbaşkanı adaylarını, seçildikten sonra herkesin, “evet bu benim cumhurbaşkanım olabilir diyebileceği” bir aday çıkarmak istiyoruz. Toplumsal uzlaşmadan aradığımız budur. Bir cepheleşme anlayışı doğru değildir. Halkın sağduyusuna güveniyoruz. Halkın tercihlerine inanıyoruz. Bu çerçeve büyük bir olgunluk içerisinde cumhurbaşkanlığı seçiminin geçmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

SELAHATTİN DEMİRTAŞ'IN SÖZLERİ

Kılıçdaroğlu toplantı sonrası basın mensuplarının sorularına cevap verdi. “Diyarbakır’da devam eden annelerin eylemi var. Selahattin Demirtaş’ın sözleri var. Bu eylemle ilgili neler düşünüyorsunuz?” sorusuna Kılıçdaroğlu, “Çocukların kaçırılmasını savunmak mümkün değildir. Kaçırılan çocuklara gerekçe üretmekte de doğru değildir. Annelerin duyarlılığını bilmemiz gerekiyor. Bir anne için çocuk her şeyden önemlidir. O nedenle o annelerin duyarlılığına hepimizin saygı göstermesi gerekiyor. Arkasındaki iddiaların ne olduğunu bilmiyoruz. Elimizde herhangi bir veri yok. Varsa öyle bir veri, çıkar paylaşırlarsa, kamuoyu ile biz de o zaman düşüncelerimizi daha farklı bir çerçevede ifade etmiş oluruz.” şeklinde cevap verdi.

ÇÖZÜM SÜRECİ

“Çözüm süreci ile ilgili toplantılar yapılıyor. Çözüm süreci yeniden hareketlendi. Başbakan nihai hedefin eve dönüş olduğunu söyledi. Son süreçle ilgili değerlendirme nasıl olacak?” sorusunu ise Kılıçdaroğlu, şu şekilde cevapladı: “Acaba çözüm süreci mi? Çözümsüzlük süreci mi? Doğrusunu isterseniz anlamakta zorluk çekiyorum. Bütün yolların kapalı olduğu, sabah yolların açılarak akşam tekrar kazılarak kapatıldığı bir sistem içerinde yaşıyoruz. Bir ülkenin başbakanını düşünün, kaçırılan çocuklar var, hükümeti ağlama duvarı haline getirmiş. Sanki kendisi başbakan değil de başka birisi başbakanlık yapıyor, çözüm için başka yerleri arıyor. “Ne olursunuz bunları çözün” diye. Ben bu irade ile ülkenin en köklü ve kronik sorununun bu hükümet tarafından çözüleceğine inanmıyorum. Çözüm süreci ile ilgili neyi düşünüyorlarsa çıksınlar milletin önünde açıkça söylesinler. Sadece bir çözüm süreci ismi var. Ne olduğunu kimse bilmiyor. Karşılıklı güvenlik üzerine inşa edilen süreç başarıya ulaşılmaz.”

CNN MUHABİRİNE BAŞBAKAN'IN SÖZLERİ

Başbakan’ın, CNN muhabiri hakkında söylediği sözlerin hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, ”Gerçekten büyük bir hayretle değerlendiriyorum. Ajan suçlanası yaptı. Elinde belge var mıdır, yok mudur bilmiyorum ama Türkiye Cumhuriyeti başbakanının uluslararası medyada alay konusu yapılması beni rahatsız ediyor.” değerlendirmelerinde bulundu.

CİHAN

Yorumlar