İşte Davutoğlu’nun en sevdiği meyve

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun en çok sevdiği meyveyi açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
İşte Davutoğlu’nun en sevdiği meyve

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun azami sevdiği meyvenin "meyvelerin kralı" şekilde isimlendirilen "durian" bulunduğu ortaya çıktı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, AK Parti Grup Toplantısı öncesi kuliste gazetecilerle ayaküstü sohbet etti. Bakan Eker, Başbakan Davutoğlu’nun sofrasında olmazsa olmazlardan birinin meyve olduğunu belirtti. Davutoğlu’nun azami sevdiği meyvenin durian olduğunu söz eden Eker, bu egzotik meyvenin Malezya ve Endonezya’da yetiştiğini anlattı.

Aynı sürede bir akademisyen bulunan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, 5 sene kaldığı Malezya’da Uluslararası İslam Üniversitesi’nde destekçi doçent şekilde vazife yapmıştı.

MEYVELERİN KRALI

Bitki bilimde durio zibethinus şekilde isimlendirilen durian ağacı, Güneydoğu Asya devletleri bulunan Malezya, Tayland ve Vietnam kökenli. 40 metreyi aşan boyuyla fazla fazla uzun bir ağaç bulunan durian, ormanda yetişiyor. 5-10 yaşları içinde meyve vermeye başlıyor. Kabuğuyla ortak her bir meyvesi, 2-3 kilogram kimi de 3 kilogramın üstünde. Bu meyveye pek fazla fazla şahıs "durian" diyor fakat ayrıcalıklı adlarla da anılıyor. mesela Endonezya’da "duren", Tayland’da da "thurian" ismiyle biliniyor. Ancak ayrıcalıklı adlarla anılsa da kültüre alındığı devletlerde "meyvelerin kralı" şekilde niteleniyor.

OLAĞANÜSTÜ LEZZETLİ

Bu tropik meyve, hariç görünüşü ve ağır kokusuyla gerçekten de alışılmamış bir meyve şekli fakat lezzetinin inanılmaz olması itibarıyla tercih ediliyor. Duriana, "cennet-cehennem" de deniliyor. Cehennem denmesinin nedeni, dikenlerle dolu kabuğunun kirli kokması. Uzakdoğu’da, örnek olarak Endonezya’da bu meyvenin otellere sokulması yasak. Elinizde veya çantanızda durian varken Singapur’da otobüse veya metroya binemiyorsunuz. Ama Singapur’da ülkenin sembolü sayılan opera binası durianın şeklinde yapılmış. Duriana bu kadar ciddiyet verilmesinin sebebi "cennet" kısmıyla ilgili. Çünkü o dikenli kabuğu sıyırıp açtığınızda ortaya çıkan meyve, birtakım kişilere nazaran inanılmaz lezzetli.

Durianın gıda kıymeti fazla fazla yüksek. 100 gr. durianın 153 kalori enerji verdiği belirtiliyor.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar