İran ve Türkiye doğalgaz konusunda anlaşamadı, görüşmeler bu gece devam edecek

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Ankara ziyaretinde hem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hem de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ikili ve heyetlerarası görüşmelerde doğalgazla ilgili bir bir anlaşmaya varılamadı. Erdoğan ve Ruhani, ilgili bakanlarına...

Google Haberlere Abone ol
İran ve Türkiye doğalgaz konusunda anlaşamadı, görüşmeler bu gece devam edecek

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin Ankara ziyaretinde hem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hem de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ikili ve heyetlerarası görüşmelerde doğalgazla ilgili bir bir anlaşmaya varılamadı. Erdoğan ve Ruhani, ilgili bakanlarına talimat verdiklerini ve doğalgazla ilgili görüşmelere bu akşam devam edeceklerini açıkladı. Ruhani, "Doğalgazın fiyatı çeşitli parametrelere bağlıdır. Kendine özel formülü vardır. Bu kadar kolay değil ki diğer açılardan haberdar olmaksızın karar verilsin." dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Ankara'da bulunan Ruhani, Başbakan Erdoğan ile Başbakanlık Merkez Bina'da hem ikili bir görüşme gerçekleştirdi. Hem de Yüksek Düzeyli İstişare Konseyi toplantısına katıldı. Görüşmelerin ardından basının karşısına çıkan Ruhani ve Erdoğan, doğalgazda bir anlaşmaya varılamadığını; ancak ilgili bakanların görüşmelere devam edeceklerini açıkladı. Türkiye, İran'dan doğalgaz konusunda indirime gitmesini istiyordu.

Basın toplantısında bu konuya ilişkin sorulara muhatap olan Ruhani ve Erdoğan'a indirim konusunda bir anlaşmanın olup olmadığı soruldu. İlk olarak konuşan Ruhani, "Doğalgaz konusunda Başbakan Erdoğan ile Tahran'a ziyaretinde beraber konuştuk, müzakereler yaptık. Ayrıca bugün de konuştuk. İki bakanın bu gece beraber oturup görüşmeleri hızlı bir şekilde son varabilmek için görüşmelere devam etmelerini kararlaştırdık. Doğalgazın fiyatı çeşitli parametrelere bağlıdır. Kendine özel formülü vardır. Bu kadar kolay değil ki diğer açılardan haberdar olmaksızın karar verilsin. Bu konu, gelecekte gaz fiyatı konusunda nasıl anlaşmaya varalım diye görüşüldü. Enerji Bakanı ve İran Petrol bakanı görüşmeye devam edecekler." dedi.

Erdoğan ise bu konuda "İki bakanımızı görevlendirdik, çalışacaklar. Arzulanan mutabakatı da sağlarlar temenni ederiz ki. Bizler o zaman İran'dan ithal ettiğimiz doğalgazı artırma fırsatı yakalamış oluruz. Halkımıza daha ucuz doğalgaz nasıl veririz bunun arayışı içindeyiz. Ürettiğimiz enerjinin de daha ucuza üretilmesinin imkanını yakalamış olur. Biz ikimiz de talimatı verdik. Süratle burada bir neticeye varılır. Bundan sonraki süreç yeni formül üzerinde devam eder." ifadelerini kullandı.

CİHAN

Yorumlar