İhsanoğlu: Bu ateşle oynayan herkesin eli yanmıştır, işte rehinelerimiz

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, "Siz dışarıdaki ihtilaflar konusunda taraf tutarsanız ve bu taraf tutmayla kendinize göre bir taktım siyasi neticeler elde etme gibi bir hedefiniz olursa Ortadoğu'daki bu hedefler, bu taktikler hiç kimseye...

Google Haberlere Abone ol
İhsanoğlu: Bu ateşle oynayan herkesin eli yanmıştır, işte rehinelerimiz

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, "Siz dışarıdaki ihtilaflar konusunda taraf tutarsanız ve bu taraf tutmayla kendinize göre bir taktım siyasi neticeler elde etme gibi bir hedefiniz olursa Ortadoğu'daki bu hedefler, bu taktikler hiç kimseye yar olmadı. Bu ateşle oynayan herkesin eli yanmıştır. Bizim de elimiz yanmıştır, işte rehinelerimiz meydanda." dedi.

Gebze Kültür Merkezi'nde kanaat önderlerine seslenen Ekmeleddin İhsanoğlu, Türkiye'nin bir taraftan içerideki sıkıntılarla diğer taraftan da dışarıdaki sıkıntılarla uğraştığını belirtti. İhsanoğlu, 1970 yıllarda da çok büyük sıkıntılar yaşadıklarını anımsattı.

Ekmeleddin İhsanoğlu, "Türkiyi bir daha böyle günlere gitmek istemiyor, dönmek istemiyor. O gün Türkiye'nin etrafı sükunet içerisindeydi. Komşularımızda problem yoktu, her taraf süt limandı ama bugün bizim komşularımızda çok büyük sıkıntılar var. Oradaki ateşin alevleri bizim toprağımıza sıçrıyor. Sınırlarımız kevgir gibi oldu. Girenin çıkanın haddi hesabı yok. Bir milyon insan komşu ülkeden bizim buraya geliyor, onlar bizim komşularımızdır, bizim kardeşlerimizdir, onlara elbette iyi bakacağız, hizmet edeceğiz ama bunların bir kaydının, kuydunun, hesabının, kitabının olması lazım. Devlet bunlara sahip olması lazım. Onlar insan haysiyetine yakışır şekilde misafir edilirken bizim toplumumuzda da huzursuzluk yaratacak şartlardan uzak olmaları lazım. Hal böyleyken, toplum böyle bir sıkıntı içerisindeyken, etrafımızı saran problemler, ateşler ve bölünmeler bizim açımızdan çok tehlikeli boyutlara gelmektedir. Bunu önlemek için bizim Ortadoğu'da barışın tesis edilmesi konusunda doğru dürüst siyasetleri tatbik etmemiz lazım. Burada bizim en büyük temelimiz Atatürk'ün 'Yurtta sulh cihanda sulh' ülküsüne bağlı olmaktır. Siz eğer toplumda tefrika, kutuplaşma, cepheleme, zıtlaşma, ötekileştirme yaratırsanız ve bunu siyai bir araç haline getirirseniz o zaman topluma en büyük zararı yapmış olursunuz. Siz dışarıdaki ihtilaflar konusunda taraf tutarsanız ve bu taraf tutmayla kendinize göre bir taktım siyasi neticeler elde etme gibi bir hedefiniz olursa. Ortadoğu'daki bu hedefler, bu taktikler hiç kimseye yar olmadı. Bu ateşle oynayan herkesin eli yanmıştır. Bizimde elimiz yanmıştır, işte rehinelerimiz meydanda." şeklinde konuştu.

"BÜTÜN GÜÇLER TEK ELDE, BİR TEK DEVLET REİSLİĞİ KALDI"

Çankaya'da sigortaları atacak birine değil sigorta olacak birine ihtiyaç duyulduğunu ve vatandaşların buna göre oy vermesi gerektiğini vurgulayan İhsanoğlu, bütün güçlerin tek elde olduğunu söyledi. İhsanoğlu, "İcra, yürütme, yasama ve bunlara ilave olarak çok ayır bağımsız olması gereken yargıda bunların içerisine kondu. Üçü bir arada. Bir tek devlet reisliği kaldı oda verilirse bu sistem, bu rejimin adı demokrasi olmaz. Onun için bizim burdaki mücadelemizin ilk adımı demokrasidir. Demokrasiyi korumamız lazım. Milli birlik ve beraberliğimizi kurmamazı lazım. Bunu yapmadığımız taktirde Türkiye büyük sıkıntılara girecektir. O bakımdan 10 Ağustos seçiminin birinci hedefi demokrat bir cumhurbaşkanının seçilmesidir. Otokrat birisi değil, ötekileştiren değil, problem yaratan değil.Problem çözen birisinin olması lazım." diye konuştu.

"SİYASETTEN BAL GİBİ ANLARIM DA MESELE O DEĞİL"

Kendisine siyasetten anlamaz dendiğini anımsatan İhsanoğlu, "Ben bal gibi anlarım da ama mesele o değil. Mesele cumhurbaşkanın siyaset üstü olması lazım. Taraf tutmaması lazım. Yani eski tabirle tarafgir olmaması lazım. Birtaraf veya bigane olmaması lazım elbet. Çünkü onun tarafı belli, onun tarafı içeceği antta yazıyor. Anayasada yazıyor. Devletin başıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin ve milletinin bütünlüğünün temsilcisidir. Bundan taraf olacak. Aynı zamanda anayasanın uygulamasını gözetecek ve devlet kurumları arasındaki uyumlu, ahenkli çalışmayı sağlayacak." ifadelerini kullandı.

Konuşmasını bitiren İhsanoğlu, salonda bulunanları selamladıktan sonra Kültür Merkezi'nden ayrıldı. CİHAN

Yorumlar