HDP'li vekillerin fezlekeleri Meclis'e geldi

Eş başkanların da aralarında bulunduğu HDP'li 5 milletvekili hakkında 'terör bağlantıları' nedeniyle hazırlanan fezleke Meclis Başkanlığı'na ulaştı

Google Haberlere Abone ol
HDP'li vekillerin fezlekeleri Meclis'e geldi

HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile HDP'nin İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkcü, Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Hakkari Milletvekili Selma Irmak hakkında "dokunulmazlıklarının kaldırılmasını" içeren fezlekeler TBMM Başkanlığına geldi.

Dokunulmazlığı kaldırılırsa, milletvekili hakkındaki suçlamadan dolayı yargılanabilecek. Ancak “tutuklu” yargılanması konusu Anayasa'daki hükümlere bakıldığında tartışmalı.

Anayasa'da ilgili bölüm, milletvekilinin Meclis kararı olmadıkça tutuklanamayacağını hükme bağlıyor.

Bir yoruma göre; tutuklu yargılanma için, dokunulmazlıklarının kaldırılması sonrası Genel Kurul'da ayrı bir karar alınması gerekiyor. İkinci yoruma göre ise dokunulmazlığı kaldırılan vekiller tutuklu yargılanabilir.

Milletvekilliğinin düşmesi için ise milletvekili seçilmeye engel bir suçtan hüküm giyen vekil hakkındaki kesinleşmiş kararın Genel Kurul'da okunması gerekiyor.

TBMM Başkanlığı, isterse kararı yasama döneminin sonuna kadar okutmuyor.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 5 isim hakkında, "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek" ve "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlamasıyla dokunulmazlıklarının kaldırılması için hazırladığı fezlekeyi 4 Şubat'ta Adalet Bakanlığına göndermişti.

Yorumlar