HDP'li Tuncel: AKP paraları da vicdanları da sıfırlamış

HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, eski AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın, Berkin Elvan'ın ölümünün ardından sosyal medyada paylaştığı 'nekrofili' tweetinin kabul edilebilir olmadığını belirterek, "AKP hükümeti paraları sıfırlamış, vicdanları.

Google Haberlere Abone ol
HDP'li Tuncel: AKP paraları da vicdanları da sıfırlamış

HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, eski AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın, Berkin Elvan'ın ölümünün ardından sosyal medyada paylaştığı 'nekrofili' tweetinin kabul edilebilir olmadığını belirterek, "AKP hükümeti paraları sıfırlamış, vicdanları da sıfırlamış. Vicdanlı olan insanlar böyle açıklama yapamaz." dedi.

Antalya'ya gelen Sebahat Tuncel, Atatürk Parkı'ndaki özel bir işletmede HDP'li belediye başkan adaylarıyla birlikte basının karşısına çıktı. Türkiye'nin dün acı günlerinden birini yaşadığını, Berkin Elvan'ın cenaze törenine katılanların aynı zamanda hukuksuzluğa ve adaletsizliğe de karşı çıktığını belirten Tuncel, bazı AKP'lilerin ise 15 yaşında bir çocuğun ölümü karşısında sergiledikleri tutumu eleştirdi. Adı yolsuzluk ve rüşvet iddialarına karışmış eski bakanlardan Egemen Bağış'ın, ölü sevicilik anlamına gelen 'nekrofili' tweetinin ve Güldal Akşit'in açıklamalarının 'dehşete düşürücü' olduğuna dikkat çeken Tuncel, "AKP hükümeti sadece paraları sıfırlamamış, vicdanları da sıfırlamış. Çünkü vicdanlı olan insanlar böyle açıklamalar yapamaz. Egemen Bağış'ın ölü sevici olarak değerlendirmesi, nekrofili olarak oradaki kitleyi değerlendirmesi kabul edilebilir bir durum değil." değerlendirmesinde bulundu. Daha önce de Başbakan Tayyip Erdoğan'ın BDP üyelerine yönelik benzer ifadeler kullandığına değinen Tuncel, "Bu ülkede ölümler üzerine böylesine bir siyaset yapmak kabul edilebilir bir durum değil." diye konuştu.

İktidarları döneminde 184 çocuk öldürülürken, AKP temsilcilerinin bu tür açıklamalar yapmasının 'bir akıl tutulması' olduğunu ifade eden Tuncel, dün Berkin Elvan'ın cenazesine katılan yüz binlerce insanın artık bu durumun kabul edilemez olduğuna dair mesaj verdiğinin altını çizdi.

ERGENEKON TAHLİYELERİ

Ergenekon tutuklularının serbest bırakılmasıyla ilgili de değerlendirmede bulunan ve bu yöndeki bir soruyu cevaplayan Tuncel, uzun tutukluluk sürelerini eleştirmelerine karşın hakkında birçok suçlama bulunan insanların salıverilmesinin adaletsizliğe neden olduğunu söyledi. Tuncel şöyle konuştu: "Bu insanlar hakkında birçok şey var. Faili meçhul cinayete bulaştıkları, özellikle 90'lı yıllarda insanlara işkence yapıldığı, insanlık suçu işlendiğine dair. Birçok şey ortaya çıktı ama bunlar yargılanmadan, şimdi elini kolunu şey yaparak serbest geziyorlar. Bu adaletsizliğe neden oluyor."

Asit kuyularından ve toplu mezarlardan hala kemikler çıktığını ve bu işten direkt sorumlu olanların birer birer cezaevinden salıverildiğine dikkat çeken Tuncel, "JİTEM'in kurucusu, 'Ben kurdum JİTEM'i diyen. JİTEM'in bu ülkede neler yaptığı biliniyor. Tahliyeler meselesinin vicdanı yaralayan boyutunu da gözden kaçırılmaması gerekiyor." şeklinde konuştu.
Sebahat Tuncel daha sonra Akdeniz Üniversitesi'ne geçerek, Berkin Elvan anısına gerçekleştirilen fidan dikim törenine katıldı.
CİHAN

Yorumlar