HDP'li Baluken: Yasal düzenleme bir taviz olarak algılanmamalıdır

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na gönderilen 6 maddelik AK Parti iktidarı tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulu'nca 18/6/2014 tarihinde kararlaştırılan 'Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine...

Google Haberlere Abone ol
HDP'li Baluken: Yasal düzenleme bir taviz olarak algılanmamalıdır

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na gönderilen 6 maddelik AK Parti iktidarı tarafından hazırlanan ve Bakanlar Kurulu'nca 18/6/2014 tarihinde kararlaştırılan 'Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı' İçişleri Komisyonunda görüşülmeye başlandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, esas itibariyle bu yasaya bir itirazları bulunmadığını söyledi. Çözüm olacaksa Meclis çatısı altında olması gerektiğini vurgulayan Tanrıkulu, Başbakan'ın ezbere ortaya bir söz attığını ve CHP'nin çözümden kaçtığını iddia ettiğini aktardı. Çözüme yönelik önerdiklerini AK Parti'nin yanlış bir noktaya taşıdığını anlatan Tanrıkulu, yasanın 4. madde dışında bir itirazları bulunmadığını kaydetti.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, CHP'nin gösterdiği çözüm iradesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Çözüm sürecinin yasal zemine oturtulması açısından bu tasarının bir milat olacağını dile getiren Baluken, siyasi partilerin katkılarının önemine değindi.

Kürt meselesi ve Türkiye'nin demokratikleşmesini tartıştıklarını ve çözüm sürecinin de bunu amaçladığını anlatan Baluken, tarihsel süreci anlattı. Her insan kaybının büyük bir travma olduğunu anlatan Baluken, ortaya konulan çözümsüz yöntemlerle kaybedilmenin acısını şu anda da taşıdıklarını ifade etti.

Yasal düzenlemenin bir taviz olarak algılanmamasını isteyen Baluken, en başında hükümetin bu sorunu yasa içinde çözmek istediğini söylemesi gerektiğini kaydetti. "Bu meseleyi biz yasalar içinde çözeceğiz. Bu çok nettir." diyen Baluken, bütün kimliklerin yasal Anayasal güvence içine alınacağını söyledi.

Sorunun terör sorunu olarak nitelendirilmesini eleştiren Baluken, ortada bir terör sorunu değil bir halkın inkar edilen hakları olduğunu, yasanın dilinin sorunlu olduğunu savundu. İçişleri Komisyonu, konuşmaların ardından öğle arası verdi. CİHAN

Yorumlar