Hasip Kaplan: Yeni cumhurbaşkanını Kürtler belirleyecek

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, ağustos ayında yapılacak seçimde yeni cumhurbaşkanını Kürtlerin belirleyeceğini ve kilit güce sahip olduklarını söyledi. Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Kaplan, cezaevlerinde 550 hasta olduğunu...

Google Haberlere Abone ol
Hasip Kaplan: Yeni cumhurbaşkanını Kürtler belirleyecek

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, ağustos ayında yapılacak seçimde yeni cumhurbaşkanını Kürtlerin belirleyeceğini ve kilit güce sahip olduklarını söyledi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Kaplan, cezaevlerinde 550 hasta olduğunu belirterek 100'ün üzerinde ise her an ölecek hasta bulunduğunu ifade etti. Adli Tıp'ın rapor verdiğini ancak Emniyete sorulduğunu dile getiren Kaplan, kısaca ölsün denildiğini savundu.

AK Parti'nin konuya ilişkin yeni bir düzenleme yapacağının söylendiğini kaydeden Kaplan, çok acil olarak hükümetin önlem almasını istedi. Adli Tıp raporuna rağmen ölüm olursa sorumluluğun hükümetin olacağını vurgulayan Kaplan, 12 Eylül davasına değindi. Meclis'in davaya müdahil olduğunu belirten Kaplan, bu davada göstermelik bir müdahillik olarak kalacaksa tecrübeli avukatlar olarak esas hakkında mütalaa hazırlamak istediklerini söyledi. Yapılacak mütalaanın tarihe geçeceğini dile getiren Kaplan, 4 parti grubunu asli görevini yapmaya davet etti.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde MHP'nin çatı aday teklifine yönelik bir soruya Kaplan, "Bermuda Şeytan Üçgeni'ne benziyor. CHP kendini buluyorsa, buyursun girsin. Böyle bir yaklaşım ve cepheleşmenin karşısındayız." karşılığını verdi. Partilerinde isim bazında bir telaffuz olmadığını ama 'nasıl bir cumhurbaşkanı' olma konusunda bir tartışma yürüdüğünü dile getiren Kaplan, devletin cumhurbaşkanı değil halkın cumhurbaşkanı olacağını vurguladı.

Etkili olabilecek bir cumhurbaşkanı, adil bölüşüm, adil bir vergiye kadar birçok konuya kadar aynı zamanda Köşk'te halkın temsil edildiği bir yer olduğu konusunda bir duruş sergileyebilmesi gerektiğini anlatan Kaplan, "Şu anki devlet tipi cumhurbaşkanı istemiyoruz; çok açık söylüyoruz. Bileşenlerimizin bir projesi olacaktır." şeklinde konuştu.

Bir başka soruya ise Kaplan, herkesin bir hesap yaptığını belirtti. "AK Parti yapıyor, garanti görüyor. MHP, CHP'nin üçgen teorisi var." diyen Kaplan, şöyle devam etti: "Bu ülkede yeni cumhurbaşkanını Kürtler belirleyecek, kilit güce sahipler. Çözüm süreci, barış ve özgürlükler, son derece etkili ve belirleyici olacak. Ana dilde eğitim, eşit yurttaşlık, özerklik. Bütün bunlar son derece tarihi önemi olan konular."

Adayların ön seçim süzgecinden geçmiş olmasını istediklerini dile getiren Kaplan, cumhurbaşkanının kadın olabileceğini belirterek, 22 Haziran'da partilerinin kongrelerini yapacaklarını ifade etti. Yeni bir ses, yeni bir soluk, yeni bir duruş, yeni bir siyaset gerektiğinin altını çizen Kaplan, Köşk'te resmi ideoloji istemediklerini kaydetti.

Başbakan'ın cumhurbaşkanı olmamasına yönelik açıklamalarla ilgili ise Kaplan, "HDP kişilerle uğraşmaz, fikirlerle, projelerle uğraşır. Sonuçta herkes yarışa girecek, bir kişi olacak. Kenan Evren bile cumhurbaşkanı olarak seçilmişse bırakın seçim sandığında kimse o sonuca hep beraber saygılı olalım. A gelmesin diye seçim politikaları belirleme, nasıl bir cumhurbaşkanı." ifadelerini kullandı.

4 bakan hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonuyla ilgili Kaplan, "Mevcut komisyonda kendi bakanlarını aklayacaklardır." değerlendirmesinde bulundu. İnternet medyasına yönelik düzenleme konusunda da Kaplan, "TİB'in başında demokrasi kılıcı gibi durduğu bir basın, nasıl özgür olabilir? Kendi internet basınını yaratacaklar. Bol bol reklam verecekler, yandaş basın yaratacaklar. Düzenleme getiriliyor ama özgürlükle getirilmiyor." eleştirisinde bulundu. CİHAN

Yorumlar