Haluk Özdalga: İyi bir muhalefet adayı, Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanabilir

Bağımsız Ankara Milletvekili Haluk Özdalga, AK Parti çevrelerinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasının kesin olduğu havasını yayarak psikolojik üstünlük ve taraftarlarına moral sağlamaya çalıştığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Haluk Özdalga: İyi bir muhalefet adayı, Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanabilir

Bağımsız Ankara Milletvekili Haluk Özdalga, AK Parti çevrelerinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanmasının kesin olduğu havasını yayarak psikolojik üstünlük ve taraftarlarına moral sağlamaya çalıştığını söyledi. İyi bir muhalefet adayının seçimi kazanabileceğine dikkat çeken Özdalga, ama muhalefetin çok hata yaptığı bir süreçte, Erdoğan'ın büyük fark atarak yarışı bitirmesinin de bir başka olasılık olduğunu kaydetti.

Yazılı bir açıklama yapan Özdalga, Cumhurbaşkanlığı seçiminde muhalefet adayının kim olacağının belirleyici rol oynayacağını ifade etti. "AKP çevreleri, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçimini kazanmasının kesin olduğu havasını yayarak, psikolojik üstünlük ve taraftarlarına moral sağlamaya çalışıyor." diyen Özdalga, ancak 30 Mart seçimlerinin sonucunun böyle bir garantiye işaret etmediğini vurguladı.

AK Parti'nin oyunun iki muhalefet partisi CHP ve MHP'nin toplam oyları kadar ve yüzde 43 küsur olduğunu anlatan Özdalga, arada bir puan fark bile olmadığını ifade etti. AK Parti'nin tek başına aldığı yüksek oy oranı ve BDP'nin yüzde 6,5 oyundan gelecek ilave fark nedeniyle, avantajlı adayın Erdoğan olduğunun aşikar olduğunu dile getiren Özdalga, ama seçimin çantada keklik olmadığını kaydetti.

Bu noktada muhalefet adayının kim olacağının belirleyici rol oynayacağının altını çizen Özdalga, şöyle devam etti: "Erdoğan'ın karşısına çıkacak adayın siyasi deneyim sahibi olması şart. Daha önce Meclis'te yapılan Cumhurbaşkanı seçimlerindeki aday belirleme yaklaşımlarını unutmalıyız. O seçimlerde bir adayın seçilebilmesi için, gereken sayıda milletvekilini temsil eden parti desteği yeterli idi. Ancak şimdi adaylar 50 milyon seçmenden oy almaya çalışacak. Seçimlerde halktan oy istemek ve almak, tamamen siyasi bir iştir ve gayri politik bir adayla hedefe gitmek mümkün değildir. Kazanacak adayın seçmenle hem onun anlayabileceği bir dil, hem de siyasi bir duruş içinden konuşabilmesi şart. Toplumun nabzını tutabilmesi gerekli. Ülkenin tümünü kapsayan bir seçim çalışmasını yürütebilmeli. Siyaseti bilmeyen bir adayı halkın seçmesi için bir neden de yok. Tayyip Erdoğan güçlü tecrübeye sahip bir siyasetçi. Siyaset dışından gelen bir muhalefet adayı, Erdoğan'la yoğun ve sert bir rekabet içine nasıl girebilecek? Seçim meydanlarında onunla nasıl mücadele edecek, nasıl kampanya yürütecek? O nedenle, bürokrasiden (sivil veya askeri) veya akademi dünyasından gelen ama siyasi deneyimi olmayan bir muhalefet adayının, kişisel nitelikleri ne kadar olumlu olursa olsun, şansı yok. Muhalefet adayının kazanabilmek için AKP seçmeninden oy alması bir başka şart. AKP-BDP seçmenleri ile CHP-MHP seçmenleri arasındaki oy kaymalarında, 30 Mart seçim sonuçlarına göre, en az yüzde ,4 veya 1,8 milyon civarında bir oyu kendisine çevirebilmesi gerekiyor. Bu da AKP seçmeninden oy almadan mümkün değil. BDP seçmeninden oy alabilmek için de, demokrat kimliğiyle tanınan birisi olmalı. Bunlar sadece uygun bir aday profili ile mümkün. İyi bir muhalefet adayı seçimi kazanabilir. Ama muhalefetin çok hata yaptığı bir süreçte, Erdoğan'ın büyük fark atarak yarışı bitirmesi de bir başka olasılık. CİHAN

Yorumlar