Gül: Yolsuzluk iddialarının üzerine sonuna kadar gidilmeli

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gündemdeki yolsuzluk iddialarının üzerine sonuna kadar gidilmesi gerektiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Gül: Yolsuzluk iddialarının üzerine sonuna kadar gidilmeli

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gündemdeki yolsuzluk iddialarının üzerine sonuna kadar gidilmesi gerektiğini söyledi. Gül, “Yolsuzluklara hiçbir tölerans tanımamak lazım. Gayet açık bir şekilde üstüne gitmek ve vicdanları tatmin etmek gerekir. Gerçekten yolsuzluk varsa ortaya çıkarmak yoksa olmadığını ispat etmek gerekir. Burada prensipler çok önemli. Kuralların çok iyi konulması lazım. Kurallar yeteri kadar iyi değilse herkesi yolsuzluk yapmaya zorlar. Ne muhafazakarlık ne milliyetçilik ne de başka bir şey kuralları net koymazsan yolsuzluk yapmaya zorlar” dedi.

Habertürk TV'de canlı yayın konuğu olan Cumhurbaşkanı Gül, yolsuzluk konusunda son derece hassas olduğunu belirtti. Sayıştay’ın önemine dikkat çeken Gül, “Sayıştay’ın önemi her zaman ortaya çıkıyor. Sayıştay kanunu çıkarmak için çok telkinlerim oldu. Her noktada Sayıştay’a önem verdim. Dolayısıyla yolsuzlukla ilgili herhangi bir iddia varsa sonuna kadar gidilmesi aslında birinci önceliktir. Kim olursa olsun hepimiz için bu geçerli” diye konuştu.

Gül, “Ben hükümetin karşısına muhalefeti koyarım. Hükümetin karşısına herhangi bir kurumu koyamam. Olabilir bunun ismini siz nasıl söylerseniz söyleyin sivil örgüt deyin, kimisinin çeşitli güçleri olur, sınırları aşan, anayasa kurallarını aşan, devletin çalışma sistemini aşan işler yaparsa hükümetin görevi bunları ortaya çıkarmaktır. Ama bu hukuk düzeni içinde olur. Cumhurbaşkanı olarak burada ne yapabilirim ben. Dolayısıyla afaki kimsenin konuşmaması lazım” ifadelerini kullandı.

Devletin içinde farklı renklerin olabileceğine dikkat çeken Gül, “Böyle iddialar olabilir; politik inanç veya etnik şeyler olabilir. Prensip olarak buna müsaade edilmez, varsa hukuk devletidir burası, mücadele de hukuk yoludur. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan o kurumların şartlarını yerine getirebiliyorsa o kurumlarda çalışır. Ama bunlar dışarıda kalır, devlet işi söz konusu olduğunda bunlar asla burada bir motivasyon oluşturmaz herhangi bir dayanışma oluşturmaz. Bunun dışına çıkanlar varsa tabi ki bunları hukuk yoluyla ispatlanır ve gereği yapılır” diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar