Gül: Benim makam odalarım dinlenmiyor, tedbirler alınır (2)

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yasadışı dinlemelere ilişkin, "Benim makam odalarımla ilgili böyle bir şey söz konusu değil, onlarla ilgili çok düzenli tedbirler alınır ama bazı ortam dinlemelerinin olduğunu Sayın Başbakan bana da söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Gül: Benim makam odalarım dinlenmiyor, tedbirler alınır (2)

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yasadışı dinlemelere ilişkin, "Benim makam odalarımla ilgili böyle bir şey söz konusu değil, onlarla ilgili çok düzenli tedbirler alınır ama bazı ortam dinlemelerinin olduğunu Sayın Başbakan bana da söyledi." dedi.

    Abdullah Gül ve Polonyalı mevkidaşı Bronislaw Komorowski düzenledikleri basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Devlet Denetleme Kurulu'na (DDK) bazı konuların araştırılması için talimat verdiniz. Son günlerde, dinlemelerin de gündemde olduğunu biliyoruz. Bu kapsamda, Çankaya Köşkü'nde ilave önlem alınmasına gerek görüldü mü?" sorusuna Gül, "Türkiye'nin gündeminde olan önemli konularla ilgili daha önce de DDK'ya talimat verip bu konularla ilgili çalımalar yaptırmıştım ve onları bitince kamuoyuyla paylaşılmıştı. Kamuoyu tarafından çok büyük takdirle karşılanmıştı. Gerek telefon dinlemeleri, gerek yolsuzluklar, gerek bürokrasinin temeli olan meslek memurlarının yetiştirilmesi ile ilgili konular çok tartışılıyor. Bu konularla ilgili talimat verdim. Çalışmalarını yapmaları, hukukumuzu gözden geçirmeleri, gerekirse kuralları incelemeleri, eksiklikler var mı' onlarla ilgili ne tip tedbirler alınmalı, yasalar çıkmalı, ne tip kurallar ortaya konmalı ki bu tür şikayetlerden kurtulabilelim ve bunlar yaşanmasın. Bununla ilgilidir, yapılan çalışmalar." şeklinde cevap verdi.

    “UKRAYNA’NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE SAYGI GÖSTERİLMELİ”

    Bir gazetecinin, “Ukrayna konusunda aynı fikirleri paylaştığınızı söylediniz. Somut cevap almak isterim. Polonya ve Türkiye’nin vereceği destek ne olabilir?” sorusuna ise Gül, şu cevabı verdi: “Bugün yaşanan uluslararası camiada yaşanan en sıcak olay Ukrayna ve Kırım'da yaşananlardır. Suriye’de yaşanan insanlık dramı devam ediyor. 2 Avrupa 2 NATO ülkesi olarak Ukrayna’da olup bitenleri istişare etmek imkanımız oldu. Şunun bilinmesini isterim: Türkiye Ukrayna ve Rusya Karadeniz vesilesi ile komşusu olan ülkeleriz . Bölgede olup bitenler o açıdan bizi ilgilendirmektedir. Ukrayna’daki parlamento değişikliğinin ardından ilk temas kuran ülkelerden biri olduk."

    'SORUN ULUSLARARASI HUKUK KAPSAMINDA ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI'

    Abdullah Gül, "Biz, Türkiye olarak stratejik işbirliği içinde olduğumuz Ukrayna’nın siyasi birliğinin egemenliğinin toprak bütünlüğünün, korunması gerektiğini ve bu gün karşılanan sıkıntının uluslararası hukuk kapsamı çerçevesinde çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Kırım Özerktir, ama Ukrayna’nın toprak bütünlüğü içerisindedir. Kırım’ın nüfusuna baktığınızda Rus asıllı Ukrayna vatandaşları, Müslüman Tatar Ukrayna vatandaşları ki Türkiye ile özel ilişkileri vardır, bütün bunlar etnik ve kültürel farklılığın olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Dolayısıyla hepsinin Ukrayna vatandaşı olarak kendi kültürel varlıklarına saygı göstererek, barış içinde yaşamalarını temin edecek bir yol muhakkak vardır. Buna herkesin özen göstermesi gerektiğine inanırız. Bu olayların gerginlik taşınmadan, görüşmeler ve diyalogla çözülmesini Türkiye olarak arzu ederiz. İkinci bir soğuk savaşı döneminin yaşanması, herkes için tehlikelidir. Bunun içinde uluslararası hukuka uymak gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

    "UKRAYNA'YA VERİLEN DESTEK ÇOK ÖNEMLİ"

    Aynı soruya cevap veren Komorowski de, Ukrayna'ya verilebilecek maddi destek konusunda, IMF'nin fonlarından faydalanılabileceğine inandıklarını belirterek şöyle devam etti: "Türkiye'nin Ukrayna'ya Dışişleri Bakanı'nı göndererek verdiği desteği de takdir etmek istiyorum çünkü gerçekten Ukrayna'da kurulan yeni parlamento bu ziyaret sayesinde Türkiye ile Ukrayna'nın bir dayanışma içinde olduğunu hissetmiştir. AB'nin, komşu ülkeler ve Amerika'nın bu konuda Ukrayna'ya verdiği destek, Ukrayna'nın bağımsızlığı açısından çok önemli.” CİHAN

Yorumlar