Ergin: Güven veren adalete ulaşma icraatlarını dört gözle bekliyorum

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bakanlık devir teslim töreninde, halefi Bekir Bozdağ’a başarılar diledi.

Google Haberlere Abone ol
Ergin: Güven veren adalete ulaşma icraatlarını dört gözle bekliyorum

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bakanlık devir teslim töreninde, halefi Bekir Bozdağ’a başarılar diledi. Özellikle hukuk eğitimi, hakimlik ve savcılık mesleğiyle avukatlık mesleğine geçişte ciddi bir süreç ortaya konması gerektiğini vurgulayan Ergin, “Meslekte vazife yapacak olan arkadaşlarımızın donanımlarının güçlendirilmesi noktasındaki çalışmaların hayati önem taşıdığını düşünüyorum. İnşallah önümüzdeki süreçte arkadaşlarımız görevi devralan kardeşim bu çalışmaları tamamlayacak. Güven veren adalete erişme noktasında eksik kalan hususları tamamlayacaklar. Çalışma arkadaşları ile beraber 76 milyon ülke insanını beklemiş olduğu güven veren adalete ulaşma noktasında hayırlı icraatlarını da dört gözle beklediğimizi ifade ediyor ve kendisine başarılar diliyorum.” dedi.

Adalet Bakanlığı'nda görev değişikliğinin ardından devir teslim töreni yapıldı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin, görevi Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’a devretti.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bugün bakanlığı, beraber yol arkadaşlığı yaptıkları Bekir Bozdağ’a devretmekten mutluluk duyduğunu dile getirdi. 2002 yılında milletvekili olarak başladığı siyaset hayatında Bekir Bozdağ ile adalet komisyonu üyeliği, grup başkanvekilliği ve kabine arkadaşlığı yaptıklarını belirten Ergin, “Bugün de halef selef olmanın keyfini yaşıyorum, 4,5 yıl adalet bakanı olarak görev yapmaya çalıştım. Bu süre içinde Türkiye’de yargı ve adalet sisteminin temel problemlerini çözme konusunda kapsamlı çalışmalar yaptık. Bir stratejik plan çerçevesinde eylem planı doğrultusunda çalışmalar yapıldı. 2009'dan bu yana deklare ettiğimiz yargı reformu stratejisinin yüzde 85’i hayata geçirildi.” diye konuştu.

Türkiye'de insan haklarının güçlendirilmesi, bireysel hak ve özgürlüklerin daha fazla güvence altına alınması, uluslararası standartları yakalama noktasındaki çalışmalar, AB ile yürütülen görüşmeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ile olan mesaide önemli gelişmeler kaydedildiğine değinen Ergin, “Bugün Strazburg ve Brüksel’de Türkiye ile ilgili bir konuyu açarsanız adalet bakanlığının yaptığı çalışmaları ve o alanda atılan adımları onlar size anlatabilecek durumdalar. Özellikle Kopenhag siyasi kriterlerinin tam olarak karşılanması ve Avrupa İnsan Hakları mahkemesi'nin içtihatları doğrultusunda mevzuatımızda yapılan değişimler ihlalleri önlemeye yönelik alınan tedbirler sonucunda Türkiye’de hem Brüksel hem Strazburg karnesinde önemli gelişmeler oldu.” şeklinde konuştu.

"UZUN YARGILAMA ŞİKAYETLERİNİN AZALMASINI BEKLEDİĞİMİZ BİR DÖNEME GİRİYORUZ"

Kendisinden sonra bu gelişmeleri daha da ileriye taşıyacak bir isme görevi devretmenin hazzını yaşadığını belirten Ergin, şöyle konuştu: “Özellikle yargı sisteminde yapılan değişimlerin sonuçlarının vatandaşa ulaşması noktasında bir beklentimiz var. Çünkü alınan tedbirler, gerçekleştirilen değişimler orta ve uzun vadede sonuç ortaya koyacak değişimlerdir. Bundan sonra artık uzun yargılamadan kaynaklanan şikayetlerin azalmasını beklediğimiz bir döneme giriyoruz. Yüksek yargıda özellikle de Yargıtay'da hukuk davalarında temyiz süreleri son derece makul noktaya doğru hızla geldi. İnşallah bu gelişim ceza dosyalarında da sağlanır. Danıştay'da yeni tasarıyla ortaya çıkacak tablo Danıştay'ın bekleme sürelerini kısaltacak. Bütün bunlar önümüzdeki dönemdeki beklentilerimiz olacak. Aynı şekilde İnsan Hakları Mahkemesi'nde olumluya giden gelişmeleri beraberce takip ettik, bundan sonra Türkiye artık İnsan Hakları Mahkemesi'ndeki ihlal sıralaması klasmanında yer almak istemiyor. Artık bu klasmandaki yerini başka ülkelere terk etme noktasında. Bunlar da sevindirici gelişmeler. Bakanlığım süresince gerçekten önemli gelişmeler oldu ama yapılan işlerin sonuçları önümüzdeki dönemde alınabilecek. Atılması gereken daha çok adım var. Özellikle hukuk eğitimi, hakimlik ve savcılık mesleğiyle avukatlık mesleğine geçişte ciddi bir süreç ortaya koyması, meslekte vazife yapacak olan arkadaşlarımızın donanımlarının güçlendirilmesi noktasındaki çalışmaların hayati önem taşıdığını düşünüyorum. İnşallah önümüzdeki süreçte arkadaşlarımız görevi devralan kardeşim bu çalışmaları tamamlayacak. Güven veren adalete erişme noktasında eksik kalan hususları tamamlayacaklar. Ben kendisine yeni görevinde başarılar diliyorum. Çalışma arkadaşları ile beraber 76 milyon ülke insanını beklemiş olduğu güven veren adalete ulaşma noktasında hayırlı icraatlarını da dört gözle beklediğimizi ifade ediyor ve kendisine başarılar diliyorum."

"ALTINA GİRDİĞİMİZ YÜKÜN FARKINDAYIZ AMA BUNUN ALTINDAN KALKACAĞIZ"

Ergin'in halefi olmaktan memnunluk duyduğunu belirten Bekir Bozdağ ise şunları söyledi: "Sadullah Ergin Bakanımıza bugüne kadar gerçekleştirdiği başarılı çalışmalardan dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Gerçekten Türkiye'deki önemli değişimler sayın bakanın döneminde atılan adımlarla daha da ileri taşındı. Gerek son anayasa değişikliği, gerek Kamu Denetçiliği Kurumu'nun kurulması, gerek bireysel başvuru hakkının tanınması ve pek çok alanda atılmış çok önemli tarihi adımlarla, bütün bu adımların altında sayın bakanımızın imzası var. Ben kendisine yaptığı bütün başarılı hizmetlerden dolayı tekrar teşekkür ediyorum. Sayın Başkanımızın takdiri ve Cumhurbaşkanımızın onayı ile bu görev bize dün akşam itibariyle verildi. Kendilerine de teşekkür ediyorum. Bu güvenlerini boşa çıkarmamak ve adalet alanındaki hizmetleri ileriye taşımak için inşallah bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz. Zor bir sorumluluğu devraldığımı biliyorum, altına girdiğimiz yükün ağırlığının da farkındayız ama bunun altından kalkacağımızı ve hayırlı hizmetler yapabileceğimizi düşünüyorum. Allah yardımcımız olsun. Adalet Bakanlığı çok güçlü bir teşkilat ve deneyimli kadrolarla beraber hayırlı hizmetleri sürdüreceğiz."


CİHAN

Yorumlar