Erdoğan'ın onayını bekleyen pakette neler var?

İç Güvenlik Paketi, Meclis'te aylar süren gergin oturumların ardından kabul edildi. Pakette çok önemli detaylar var.

Google Haberlere Abone ol
Erdoğan'ın onayını bekleyen pakette neler var?

Polis okulları kapatılıyor, molotof ve sapana ceza geliyor. İçişleri'nin Jandarma üstündeki kontrolü artıyor.

Meclis'te aylardır gerilmiş oturumlara sebep bulunan İç Güvenlik maratonu sona erdi. 62 maddesi komisyona çekilerek madde sayısı düşürülen İç Güvenlik Paketi'nin, art kalan yürütme ve yürürlük düzenlemeleri de sabah saatlerine kadar devam eden çalışmalarla kabul edildi. İmza için Cumhurbaşkanlığı'na gönderilecek paketle getirilen birtakım yasalar şöyle:

-Polis, elle dıştan denetim dış bireyin üstü ve eşyası ile aracının dışarıdan bakılınca görülemeyen bölümlerini arayabilecek. Bu konu ile ilgili İçişleri Bakanlığı'nca belirlenecek esaslar dahilinde mülki amirin görevlendireceği kolluk amirinin yazılı, acele durumlarda sonradan yazıyla teyit edilmek üzere sözlü talimatı yeterli olacak. Aranan insana döküman verilecek.

-Polis, başkalarının can güvenliğini tehlikeye düşürenleri, fiilleri ayrı bir suç oluşturmadığı takdirde, bireyin can güvenliğinin sağlanması bakımından koruma altına alabilecek yahut hadise yerinden uzaklaştırabilecek.

-Polis, müşteki yahut Şahit ifadesini ev ve işyerinde de alabilecek.

-Molotof, havai fişek vb. silahlarla saldıranları etkisiz kılmak için silah kullanabilecek.

-Toplumsal gösterilerde boyalı su kullanma yetkisi olacak.

-Polis, hakim kararının gecikmesi zorunda Emniyet İstihbarat'ın yazılı emriyle dinleme yapabilecek, 48 saat arasında hakim onayına sunacak.

-Polis, infial yaratan olaylarda, çocukların cinsel istismar bu şeklinde konularda, 48 saate kadar şüphelileri gözaltına alabilecek. Toplu suçlarda ise 4 gün arasında hakim önüne çıkarılacak.

-Molotof, demir bilye, sapan bu şeklinde araçlar suç kapsamına girdi. Bunları taşıyanlar, 2 sene 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

-Örgüt amblemi, göstergesi taşıyan, 'üniforma' giyen, pankart, döviz taşıyanlara, örgüt sloganı atan ve yayanlara, 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.

-Eylemde yüzünü kapatanlara 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.

-Bonzai eşi sentetik uyuşturucularla savaş artacak. Okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane bu şeklinde yerlere 200 metreden daha yakın yerde bonzai satılırsa, ceza yarı oranında artırılacak. Bu suçu işleyene 7,5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

-Polislik için ıslak sınırı 28'den 30'a çıktı.

-İkinci derslik emniyet müdürleri ilçe emniyet müdürü şekilde atanabilecek.

-Polis Koleji, akademi ve polis okulları kapatıldı. Polis Kolejleri'ndeki öğrenciler puan durumlarına müsait okullara yerleştirilecek.

-5 yılda terfi edemeyen emniyet müdürleri, Kurul teklifiyle emekliye sevk edilecek.

-Son 5 yılda yetkili disiplin kurullarınca meslekten veya memurluktan ihraç edilenler, fakat süre aşımı ile kurtulanlar, Devlet Personel Başkanlığı sebebi ile müsait kadrolara atanacak.

-İçişleri Bakanlığı'nın Jandarma üstündeki kontrolü artıyor. Atamalar İçişleri sebebi ile yapılacak. Jandarma bundan böyle kır polisi bu şeklinde çalışacak. 

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar