Engin Altay: AYM Başkanı cübbesini çıkarmamıştır, cübbesi ile ders vermiştir

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Anayasa Mahkemesi Başkanı (AYM) Haşim Kılıç'ın bugün yaptığı açıklamaları değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol
Engin Altay: AYM Başkanı cübbesini çıkarmamıştır, cübbesi ile ders vermiştir

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Anayasa Mahkemesi Başkanı (AYM) Haşim Kılıç'ın bugün yaptığı açıklamaları değerlendirdi. Altay, "Anayasa Mahkemesi Başkanı yargının feryadı olarak cübbesini çıkarmamıştır, cübbesi ile ders vermiştir." dedi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Altay, sözlerine "Sayın milletvekilleri" diyerek başlaması salonda gülüşmelere sebep oldu. AYM Başkanı Haşim Kılıç’ın açıklamalarını değerlendiren Altay, "Anayasa Mahkemesi Başkanının açıklamaları yargının feryadıdır, cübbesini çıkarmamıştır, cübbesi ile ders vermiştir. Bugüne kadar bizim parlamentoda söylediklerimizi yargının en yüksek makamından duymak bizim ne kadar haklı olduğumuzun, hukukun üstünlüğüne herkesin saygı göstermesinin ne kadar gerekli olduğunun açık bir ifadesi olmuştur.

Haşim Kılıç’ın muhalefetin ortak Cumhurbaşkanı adayı olması gibi bir ihtimalin olup olmadığı yönündeki soruya ise Altay, "Anayasa Mahkemesi Başkanı bugün işini yaptı. Devleti hukuk devleti sınırlarına çekmek için düşünce ve değerlendirmelerini aktardı. Bugünkü konuşmanın Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilişkilendirilmesini yapamıyorum." karşılığını verdi. Altay, vicdan yolsuzluğu ve yer değiştirmeyle sorun çözülümeyeceği açıklamlarının önemli olduğunu vurguladı.

''AK PARTİ’NİN VERDİĞİ SON SORUŞTURMA ÖNERGESİ ANAYASA’YA AYKIRIDIR''

4 eski Bakan ile ilgili Meclis Soruşturma Komisyonu kurulması yönünde AK Parti ve muhalefet tarafından verilen soruşturma önergesi sürecini anlatan Altay, AK Parti’nin yeni bir soruşturma önergesi verdiğini söyledi. Bu önergenin eskisinden biraz daha makul durumda olduğunu dile getiren Altay, 4 eski Bakan ile ilgili AK Parti’nin verdiği yeni önergede tek komisyon kurulması talebi olduğunu ifade etti. Altay, şöyle devam etti: "Meclis Başkanı’na 2 ayrı dosyanın geldiği açık olarak görülmektedir. AK Parti’nin verdiği son soruşturma önergesi hem Anayasa’ya hem iç tüzüğe hem CMUK’a usulen aykırıdır. Bu itirazımızın da Meclis Başkanlığının dikkate almasını bekliyoruz. Meclis Başkanlığının AKP Genel Merkezinden gelen emir talimatlarla değil iç tüzüğe göre çalışmalıdır. Erdoğan Bayraktar ile ilgili komisyonun ayrı diğer bakanlarla ilgili komisyonun ayrı kurulması geriyor."

Görüşmelerin 5 Mayıs’ta yapılmak istenmesini protesto eden ve görüşmelerin halktan kaçırılmak istendiğini belirten Altay, bu konuda konuşan, beyanat verenlerin komisyonda görev alamayacağı hükümden hareketle AK Parti’nin bütün CHP’li milletvekillerinin bu konuda yaptığı açıklamaları raporladıklarını dile getirerek "Bu soruşturma sürecinde hiç konuşmamış bir kişi bulabilirlerse ben bir şey demiyorum. Yeni bir içtüzük tartışması umarım bu sebeple yaşanmaz. Bu soruşturma ile AK Parti zanlı 4 Bakanı aklamak peşindedir. Buna izin vermeyeceğiz." diye konuştu.

''HÜKÜMET, 1 MAYIS’IN BAYRAM HAVASINDA YAŞANMASINI ENGELLEMEMELİ''

Taksim Meydanı’nın 1 Mayıs kutlamalarına kapatılmasını da eleştiren Altay, emeğiyle geçinenlerin bu bayramı istedikleri yerde kullanmalarının en temel hakları olduğunu savundu. Hükümetin hukuka saygılı olması gereğinin altını çizen ve hükümeti bu konuda uyaran Altay, "İnsanların haklarını kullanmasını engellemek demokrasilerde kabul edilebilir bir durum değildir. 1 Mayısın bütün paydaşlarını sağduyuya davet ediyorum. Hükümet AİHM’nin kararları çerçevesinde 1 Mayıs’ın bayram havasında yaşanmasını engellememelidir." şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar