Engellilere ’seçim’ kolaylığı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Seçim Kurulu, engelli vatandaşlar için birtakım düzenlemeler yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Engellilere ’seçim’ kolaylığı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü sebebi ile engelli seçmenlerin oylarını rahatlıkla kullanabilmeleri için sandık ataması yapılırken göz önünde bulundurulmak üzere görme ve ortopedik engellilerin listesi elektronik ortamda Yüksek Seçim Kurulu’na verildi. Bilgiler seçmen kütüğüne işlenip muhtarlık bölgesi askı listelerinde (E) harfi ile gösterilecek.

Engelli yurttaşlar evvela www.ysk.gov.tr adresinden “Yurt İçi Seçmen Sorgulama” kısmına lüzumlu bilgilerini girerek engellilik durumlarını sorgulayabilecekler. Ayrıca sorgulama ekranına e-posta adreslerini yada cep telefonu numaralarını girip kaydetmeleri zorunda Yüksek Seçim Kurulu sebebi ile yapılacak bilgilendirme mesajlarını alabilecekler.

İNTERNET SAYFASI DA GELİŞTİRİLDİ

Yüksek Seçim Kurulu’nun web sayfası Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün de katkılarıyla kör vatandaşların rahatça erişebileceği duruma getirildi. Engellilik vaziyetleri “yok” görünen engelli yurttaşlar ise (ortopedik ve görme), 27 Mart 2015 tarihine kadar Yüksek Seçim Kurulu’nun web sayfasında olan “Engelli Beyan Formu” ve “Kimlik Fotokopisi” ile bizzat yada bir yakını aracılığı ile ilçe seçim kuruluna yada ilçe seçim kuruluna gönderilmek üzere muhtarlığa başvurabilecekler. Başvuru neticesinde engelli yurttaşlar da 75 ıslak ve üzeri yurttaşlar bunun şeklinde oylarını aile kişileri ile ortak sandık kurulan bölgelerin giriş katlarında kullanabilecekler. Ayrıca oy kullanımı dileyen engelli, gebe, hasta ve İhtiyar yurttaşlar bekletilmeden öne alınacaklar. Görme engelliler, felçliler, elleri noksan olanlar yada bu bunun şeklinde bedensel engeli aleni dikkat çekici olanlar akrabalarından birinin, akrabası yok ise öteki herhangi bir seçmenin sayesinde oyunu kullanabilecekler. Bir seçmen sırf bir engelliye katkı edebilecek, aniden çok engelliye katkı edemeyecek. Öte yandan engelli seçmene katkı edenlere de öncelik verilebilecek

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar