Efkan Ala'ya 'dilencisiz kavşak ve trafik ışığı kaldı mı? sorusu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması için verdiği soru önergesinde, “Yoksullukla mücadele ettiğini söyleyen AKP iktidarında dilenci ordusunu her geçen gün katlanarak büyüme.

Google Haberlere Abone ol
Efkan Ala'ya 'dilencisiz kavşak ve trafik ışığı kaldı mı? sorusu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması için verdiği soru önergesinde, “Yoksullukla mücadele ettiğini söyleyen AKP iktidarında dilenci ordusunu her geçen gün katlanarak büyümesini nasıl izah ediyorsunuz.” diye sordu.

    Bakan Ala’ya ayrıca dilenci sayılarına ilişkin tespitleri, hangi grupların ve çetelerin yönettiği bilinip bilinmediğini de soran Karaahmetoğlu, “Her geçen gün artan sayıları ile birlikte özellikle büyük kentlerimizde artarak devam eden ciddi bir problem halini alan dilenci ve dilencilik sorunu gerekli önlemler alınmadığı için daha da içinden çıkılması zor duruma dönüşmüş durumdadır. Dilencilik, oluşumu ve devamında sosyo- ekonomik sorunların ve yasal boşlukların önemli payı bulunan bir toplumsal sorun olarak önümüzde durmaktadır. Dilencilik, halkımızın merhamet duygusunu ihtiyaçlarını karşılayabilecek maddi imkândan yoksun, muhtaç insanlarımızı kullanarak sömüren mafyaların kontrol ettiği, her tür kirli işlerin finansmanında da kullanılan bir sektör halini almıştır. Öncelikli olarak çocuklar ve hatta bebekler, fiziksel zihinsel özürlü yurttaşlar, yaşlılar bu sektörün mağdurlarıdır.” dedi.

    “DİLENCİ SEKTÖRÜ İŞ SAHASINA DÖNÜŞMÜŞ”

    “Sokak önleri, caddeler, meydanlar, taşıt trafiğinin yoğun olduğu kavşaklar, cami, türbe, mezarlıklar, alt ve üst geçitler, iş yerleri ve evler, lokantalar, nikâh salonları, hastaneler, otoparklar, otobüs ve tren garları, otobüs durakları, limanlar, pazaryerleri, alış-veriş merkezleri, günlük hayatımızı geçirdiğimiz her yer gün geçtikçe büyüyen bir dilenci sektörünün iş sahasına dönüşmüş, halkımızın dini ve vicdani duygularının sömürüleceği gözde mekânlar haline gelmiştir.” diyen Selahattin Karaahmetoğlu, şunları söyledi: “Bu mekânlarda dilenen sayısı gün geçtikçe artmaktadır ve buna paralel biçimde karnını doyurmak için dilenen bu kişilerin değil de arkalarındaki karanlık güçlerin yönettiği devasa bütçeler ortaya çıktığı söylenmektedir. Din adamlarından, sosyologlara, psikologlara, eğitimcilere, bilim adamlarına kadar Diyanet İşlerinden, Üniversitelerimize kadar birçok kurumun mücadele ve işbirliği ile üstesinden gelebileceğimiz bu soruna ilişkin kamuoyunun yeterli bilgiye sahip olmadığı, yasal düzenlemelerin de yetersiz kaldığı görülmektedir.”

    CHP’NİN BAKAN EFKAN ALA’YA SORULARI

    CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya bu kapsamda şu soruları yöneltti:
Türkiye’de dilenci sayısı kaçtır? Bu sayının tespiti hangi kurum ve kuruluşlar ve hangi görevliler vasıtasıyla yapılmış ve yapılmaktadır? Bu hususta yapılan tespitin doğru rakamları ifade ettiğini söyleyebilir misiniz? Tespit edilememiş kayıt dışı dilenci sayısına ilişkin tahmini veriler de mevcut mudur?
2002-2014 yılları ve yıllar itibarıyla, hangi şehrimizde kaç dilencinin bulunduğu tespit edilmiş midir? İl ve İlçelerimizde zabıtalar ya da diğer vasıtalarla tespiti yapılan, işlem yapılan dilenci sayılarını biliyor musunuz? Büyükşehir ve diğer illerimizde yalnızca dilencilerle ilgili görev yapan zabıta birimleri bulunanlar var mıdır? Dilencilerle ilgili özel olarak kaç zabıta memuru, görevli kaç personel çalışma yürütmektedir?
Özellikle ramazan aylarında dilenci sayısının birkaç katına çıktığı doğru mudur?
Dilencilik mesleğini seçen bu sebeple büyükşehirlere, il merkezlerine göç eden belde ve köyler tespit edilmekte midir?

“HAKLARINDA İŞLEM YAPILAN DİLENCİ SAYISI KAÇTIR?”

2002-2014 yılları ve yıllar itibarıyla dilencilik yaptığı tespit edilerek haklarında yasal işlem yapılan kişi sayısı nedir? Bu kişiler hakkında hangi cezai müeyyideler uygulanmıştır? Para cezası dışında tekrar dilenciliğe yönelmelerini engellemek üzere hangi tedbirler alınmaktadır? Dilencilikle ilgili Bakanlığınızdan yardım isteyen Belediyeler var mıdır?
Sokak ve caddelerde yetişkinlerle dilendirilen çocuk ve bebekler ile bunların sayılarına ilişkin tespitler yapılmakta mıdır? Yetişkinlerle dilendirilen bebeklerin, zorla dilendirilen çocukların sayıları tespit edilmekte midir? Sokakta dilendirilen, dilenmek üzere sokağa terk edilen çocukların, yetişkinlerin kucaklarında dilencilikte kullanılan bebeklerin her yıl kaçının hayatını yitirdiği tespit edilmekte midir? Bu sayı ve istatistiklere ilişkin Bakanlığınızda bilgiler mevcut mudur? Dilencilik yaparken yakalanan, hakkında işlen yapılan kişilerce kullanılan bebek ve çocukların sağlık kontrolleri yaptırılmakta mıdır? Dilendirilen bu bebek ve çocuklara uyuşturucu madde ve alkol verilerek dilendirildikleri, bu yüzden birçoğunun hayatını yitirdiği iddiaları araştırılmakta mıdır?

“YURTDIŞINDAN GELİP DİLENCİLİK YAPAN KAÇ KİŞİ VAR?”

Ülkelerindeki iç savaş dolayısıyla yurdumuza göç etmiş, dilencilik yapan yabancı uyruklu kaç kişi tespit edilmiştir? Bunların hangi uyruklara sahip olduğu ve hangi illerde dilendiği tespit edilmiş midir?
Dilencilik sektöründe faaliyet yürüten hangi gruplar, çeteler tespit edilmiştir? Bu grup ve çetelere karşı yürütülen mücadele ve sonuçlarını açıklar mısınız?
Büyük kentlerimiz başta olmak üzere özellikle Ankara ve İstanbul’un dilenci bulunmayan cadde ve sokağı, kavşak ve trafik ışığı bulunmakta mıdır? Yoksullukla mücadelenin temel hedefi olduğunu söyleyen AKP iktidarında dilencilik sektöründeki rekor artışı nasıl değerlendiriyorsunuz? Yoksullukla mücadele ediliyorsa dilenci ordusunun her geçen gün katlanarak büyümesi nasıl izah edilebilir? CİHAN

Yorumlar