Dokunulmazlıklarda son gün, gözler CHP'de

Dokunulmazlıkların kaldırılmasında ikinci tur oylama bugün yapılacak. Dokunulmazlıkların referanduma gitmeden kalkması için CHP'nin destek vermesi bekleniyor

Google Haberlere Abone ol
Dokunulmazlıklarda son gün, gözler CHP'de
Teröre destek veren milletvekillerinin yargılanması için gündeme gelen ancak bazı değişikliklerle kapsamı genişletilen dokunulmazlık yasa tasarısı bugün ikinci kez TBMM Genel Kurulu'nda oylanıyor. Salı günü oylanan ancak 367 sınırını aşamayan oylamada bugün bir kez daha bu sınır yoklanacak; ancak bu sınırın geçmesi için CHP'nin de AK Parti ve MHP'ye destek vermesi bekleniyor. CHP'nin destek vermemesi halinde ise tasarının referanduma gitmesi bekleniyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kamuoyuna yaptığı açıklamada dokunulmazlıkların kaldırılmasını destek vereceklerini açıklamıştı; ancak yapılan oylamalarda CHP ile HDP'nin 'hayır'da ittifak yaptığı görülmüştü. Referanduma gidilmesi halinde büyük bir darbe alacağı konuşulan CHP'nin bu tavrını bugün değiştireceği yorumları yapılıyor. 

Milletvekili dokunulmazlığının kaldırılması için anayasa değişikliğine gerek bulunmuyor. Ancak AK Parti Meclis Grubu, anayasa ve TBMM İçtüzüğü'nde mevcut olan milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin hükümlerin uygulanması durumunda 600'ü aşkın fezlekenin karara bağlanmasının ayları bulacağını belirterek değişiklik teklifi hazırladı.

12 Nisan'da TBMM Başkanlığı'na sunulan anayasa değişikliği teklifinin gerekçesinde bu "zaman sorununa" işaret edildi, başta CHP olmak üzere muhalefetten gelen talepler üzerine değişiklik, hakkında fezleke bulunan bütün milletvekillerini kapsamak üzere genişletildiği belirtildi. AK Parti grubunun teklif gerekçesinde, dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda kamuoyu beklentisini karşılamak" da kayda geçirildi.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi için ilk tur oylama TBMM Genel Kurulu’nda 17 Mayıs Salı günü yapıldı. 1. maddenin oylamasında 350 kabul, 148 ret oyu çıktı. 5 milletvekili çekimser oy kullanırken, 27 milletvekilinin kullandığı oy geçersiz sayıldı. İlk maddenin ardından Genel Kurul'da dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin teklifin 2. maddesinin oylamasına geçildi. 2. maddenin oylamasında 357 kabul, 149 ret oyu çıktı. Çekimser oy sayısı 16 olurken, 6 oy da geçersiz sayıldı.

İkinci tur oylamada da benzer bir sonuç çıkarsa, dokunulmazlıklar için referanduma gidilmesi anayasa uyarınca zorunlu olacak. 

TBMM’deki 663 fezlekeden 405’i HDP’li, 192’si CHP’li, 46’sı AKP’li, 20’si MHP'li milletvekillerine ait. Dokunulmazlıkların kaldırılması hâlinde, TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu ilgili dosyaları başta savcılıklar olmak üzere, "gereğinin yapılması için" yetkili makamlara gönderecek. 

Yorumlar