Diker: Menderes'in oğluna verdiği öğüt tüm siyesilere örnek olmalı

Yolsuzlukla Mücadele Derneği Kurucu Başkanı ve 19 ve 20. Dönem Milletvekili Tevfik Diker, yolsuzlukla mücadele için bir 'Siyasi Etik Yasası' çıkarılması gerektiğini belirterek, “Cumhurbaşkanı, başbakan ve bakan eşleri ile çocukları görev süresince ticari.

Google Haberlere Abone ol
Diker: Menderes'in oğluna verdiği öğüt tüm siyesilere örnek olmalı

Yolsuzlukla Mücadele Derneği Kurucu Başkanı ve 19 ve 20. Dönem Milletvekili Tevfik Diker, yolsuzlukla mücadele için bir 'Siyasi Etik Yasası' çıkarılması gerektiğini belirterek, “Cumhurbaşkanı, başbakan ve bakan eşleri ile çocukları görev süresince ticari faaliyette bulunamazlar, denmeli." önerisini getirdi. Diker, demokrasi şehidi Adnan Menderes'in oğluna verdiği öğüdün de tüm siyasetçilere örnek olmasını temenni etti.

Tevfik Diker, yaptığı yazılı değerlendirmede, yolsuzluk operasyonları sonrası herkesin kafasının karıştığını ifade ederek, "Operasyonun seçim öncesi olması acaba sorularını beraberinde getirdi. Küresel komplo iddiaları da hafife alınmamalı. Küresel komployla ve yolsuzluklarla aynı anda mücadele etmek iktidarın görevi olmalı. Her ne sebeple olursa olsun temiz siyaset için yapılması gerekenlerden asla ve asla vazgeçilmemeli.” dedi.

"YOLSUZLUK İHBARI YAPANLARA ÖDÜL VERİLMELİ"

Bu konuda yapılması gereklerden söz eden Diker, önerilerini şöyle dile getirdi: "Bir ‘Siyasi Etik Yasası' çıkarılmalı. Cumhurbaşkanı, başbakan ve bakan eşleri ile çocukları görev süresince ticari faaliyette bulunamazlar denmeli. Milletvekili ve belediye başkan adaylarından noter tasdikli bir beyan alınmalı ve beyanda 'yolsuzlukla mücadele edeceğim' denilmeli. Yolsuzlukla mücadele süper savcılık makamı oluşturulmalı. Sayıştay yetkileri genişletilmeli. Denetim kurullarının yetkileri artırılmalı. Yolsuzluk itirafçılarına ceza indirimi getirilmeli. Yolsuzluk ihbarı yapanlara ödül verilmeli."

"MENDERES’İN ÖĞÜDÜ ÖRNEK ALINMALI"

Diker, bunların ilk akla gelenler olduğunu dile getirerek, "Yolsuzlukla mücadele topyekûn yapılamazsa sonuç almak imkânsızdır. Diyanet'ten eğitime, askerlikten iş hayatına, üniversiteden STK’lara, her kesim ve herkes elini taşın altına koymalıdır. ‘Bana ne denilemez’ çünkü yolsuzluklar geleceğimizi çalan birer virüstürler. Halk, ayıbı alkışlamaktan vazgeçmelidir. Demokrasi şehidi Menderes, oğluna; 'Ben siyasette ve devlet hizmetinde bulunduğum sürece senin serbest hayat' diye bir düşüncen olmasın, ticaret yapamazsın' demişti. Menderes'in bu öğüdü tüm siyasetçilere örnek olmalı."



CİHAN

Yorumlar