Destici: MİT, denetlenebilirlikten kaçıyor ya da kurtarılıyor

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, hazırlanmakta olan yeni MİT yasasını eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Destici: MİT, denetlenebilirlikten kaçıyor ya da kurtarılıyor

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, hazırlanmakta olan yeni MİT yasasını eleştirdi. MİT’in, siyasetin bir parçası haline döndüğünü belirten Destici, “MİT de denetlenebilir bir kurumdur. Denetimden, hukuktan kaçmamalı. MİT, taslak yasaya göre denetlenebilirlikten kaçıyor ya da kurtarılıyor. Bu, hukuk devletlerinde olabilecek bir şey değil. Milli ve hukuk devletinden, şahsi ve parti devletine gidiş var.” dedi.

Partisinin Eskişehir’deki merkez seçim bürosu açılış törenine katılan Destici, burada yeni hazırlanmakta olan MİT yasası ve Ankara’da, polise mahkeme kararıyla verilen arama yetkisi konusunda açıklamalarda bulundu.

"MİT DENETİMDEN VE HUKUKTAN KAÇMAMALI"

Artık toplumda MİT’in siyasetin bir parçası olmuş gibi bir algı olduğunu belirten Destici, MİT’in kesinlikle denetimden, hukuktan kaçmaması gerektiğini vurguladı. Destici, şöyle dedi: “Toplumun önemli bir kesiminde böyle bir algı var. Bu algıdan süratle sıyrılması lazım. MİT de elbette denetlenebilir bir kurumdur. Bu denetimden de asla kaçmaması lazım. Hukukun önünde eğer bir yanlış yapılmışsa, hukuka bir aykırılık varsa, elbette ki MİT’in de onun başındakilerin de orada görev yapanların da hesap verebilir olması lazım. Bu, sadece MİT için değil, Cumhurbaşkanı da Başbakan da bakanlar da hukuka aykırı bir şey yaparsa elbette hesap verebilir olması lazım.”

"MİLLİ VE HUKUK DEVLETİNDEN ŞAHSİ, PARTİ DEVLETİNE GİDİŞ VAR"

Burada iki konunun çok önemli olduğunu kaydeden Destici, hazırlanmakta olan söz konusu yeni yasayla MİT’in denetlemeden kaçtığını veya kurtarılmaya çalışıldığını söyledi. Burada denetlenebilirlik ve hesap verebilirliğin çok önemli olduğunu ifade eden Destici, şöyle konuştu: “Şimdi kamuoyunda oluşan bir algıya, bu hazırlanan taslak yasaya göre, hem denetlenebilirlikten kaçıyor ya da kurtarılıyor. Hem de hesap vermeyecek bir kuruma dönüştürülüyor gibi bir algı var ki bu, hukuk devletlerinde olabilecek bir şey değildir. Bu o zaman milli devletten ya da hukuk devletinden şahsi devlete veya parti devletine doğru bir gidiş var diyenlerin tezlerini güçlendirici bir düzenlemedir. Şu anda bu yasalaşmadı ama şu andaki taslak haliyle bir kere daha söylüyorum. Toplumun önemli bir kesiminde milli ve hukuk devletinden, şahsi ve parti devletine gidiş gibi bir algı var. Maalesef son dönemdeki uygulamalar bu algıyı gösteriyor.”

"HSYK VE MİT YASASINDAN DERHAL VAZGEÇİLMELİ"

Türkiye’nin süratle demokratikleşmesi gerektiğinin altını çizen Destici, “Anti demokratik uygulamaların derhal kaldırılması lazım. Demokrasi de geriye gidiş olarak adlandırılacak. Yasal düzenlemelerden, başta HSYK olmak üzere MİT yasası olmak üzere bunlardan derhal vazgeçilmesi lazım. Türkiye’nin ihtiyacı olan tam demokratik bir anayasa uygulamaya geçirilmeli.” dedi.

"ANKARA'DA AYAKLANMA MI, BAŞKALDIRI MI VAR?"

Ankara’da, mahkeme kararıyla polise istediği vakitte insanları ve mekanlarını arama yetkisi verilmesini de eleştiren Destici, bu durumu sıkıyönetim olarak değerlendirdi. Destici, şöyle dedi: "Sanki ülkemizde sıkıyönetim varmış gibi, sıkıyönetim döneminin uygulamaları devreye sokuldu. Şırnak, Hakkari’de uygulayamadığınız, kaldırdığınız sıkıyönetimi orada sözde çözüm süreci adı altında müzakere ve pazarlık sürecine feda ettiğiniz o bölgedeki kardeşlerimizi yıllardır devletinin, milletinin yanında duran kardeşlerimizi o bölgede birileri uğruna feda ettiniz. Ama orada yapamadıklarınızı, orada sağlayamadığınız güvenliği şimdi Ankara’da sıkıyönetim uygulamalarını aratır düzenlemelerle sağlamaya kalkıyorsunuz. Ankara’da hukuksuzluk mu var? Ankara’da ayaklanma mı var? Ankara’da başkaldırı mı var? Nedir bu arkadaşlar? Birisinin çıkıp net bir şekilde vatandaşa anlatması lazım. Bu ülkede halen biz anti demokratik bir yasa ile yönetiliyorsak, halen tam demokratik bir sivil anayasamız yoksa bunun baş sorumlusu hükümettir.” CİHAN

Yorumlar